Sandu este aproape de al 6-lea mandat consecutiv la şefia FRF, dar Iacov susţine că îl va detrona
Mircea Sandu a ajuns la 19 ani şi 5 luni de mandat consecutiv în fruntea FRF, iar alegerile din acest an par o formalitate pentru cel supranumit Naşu', dar contracandidatul său, Constantin Iacov, este convins că va reuşi să se impună, pentru că oamenii din fotbal vor o schimbare.
Alegerile pentru preşedinţia FRF vor avea loc la data de 25 ianuarie, deşi iniţial acestea au fost programate în luna aprilie. FRF a modificat data scrutinului, invocând unele probleme ale echipei naţionale, precum şi chestiunea legată de constituirea unor comitete locale de organizare pentru CE U19 din 2011 şi finala Ligii Europa din 2012, care trebuie înfiinţate în prima parte a anului. În urma acestei decizii, Gică Popescu, considerat un contracandidat puternic al lui Mircea Sandu, a ales să boicoteze alegerile şi să nu candideze, motivând că nu are timp să îşi facă o campanie electorală solidă, dar şi "în semn de protest faţă de tot ce se întâmplă în fotbalul românesc".
Totuşi, alegerile din acest an au suscitat cel mai mare interes din 1990 până acum. Data limită pentru acceptarea candidaturii la preşedinţia FRF a fost stabilită pentru 8 ianuarie, iar la acest scrutin şi-au anunţat intenţia de a participa actualul preşedinte Mircea Sandu, Constantin Iacov, Octavian Popescu şi Sorin Răducanu. Octavian Popescu a decis să renunţe în ultimul moment, în timp ce dosarul lui Răducanu a fost respins de Comisia Juridică a FRF. Astfel, în cursa pentru primul post din cadrul FRF au mai rămas Mircea Sandu şi fostul preşedinte de la FC Naţional, Constantin Iacov.
Preşedintele în funcţie, Mircea Sandu, are 57 de ani şi s-a retras din activitatea de fotbalist în anul 1987, apoi la alegerile din anul 1990 a ajuns preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, funcţie pe care o deţine şi în prezent. De fapt, Sandu este cel mai longeviv conducător al FRF, cu 5 mandate consecutive, însumând 19 ani şi 5 luni, el depăşindu-l clar pe cel care l-a adus la FRF, Mircea Angelescu, care a fost preşedinte doar 9 ani (1969-1975, 1986-1989). Mircea Sandu este din 26 ianuarie 2007 şi membru cu drepturi depline în Comitetul Executiv la UEFA şi, din câte se pare, la următorul Comitet Executiv al forului european ar putea fi ales în funcţie de vicepreşedinte.
La primele alegeri libere de după Revoluţie, Mircea Angelescu a câştigat funcţia de preşedinte onorific în dauna lui Mircea Pascu, deşi cel din urmă era cotat favorit. Asta pentru că, cu puţin timp înainte, Cornel Dinu (n.r. pe atunci şeful Departamentului Sport din MTS) a decis ca echipele din prima divizie să aibă dreptul la două voturi în loc de unul, decret ce i-a asigurat victoria lui Angelescu. Cel din urmă l-a instalat apoi preşedinte executiv pe Mircea Sandu, deşi pentru acest post unele cluburi îi mai propuseseră pe Dan Matei (fost arbitru, antrenor, observator federal şi secretar general al FRF) şi Mircea Pascu.
Apoi, la alegerile din 1994, 1998 şi 2001, Mircea Sandu nu a avut niciun contracandidat, fiind singurul propus pentru această funcţie. Naşu' nu a avut cu cine se bate şi pentru că a avut de partea sa anumite avantaje, câştigate sau create: în 1994 naţionala tocmai se calificare la Campionatul Mondial din SUA, în 1998 a prescris înainte de alegeri mai multe datorii ale cluburilor, în timp ce în 2001 a fost votată o ordonanţă care nu permitea nimănui să candideze dacă nu are cel puţin 4 ani de experienţă de conducător.
Primul contracandidat serios pentru Mircea Sandu a apărut abia în anul 2005, odată cu intrarea în cursă a fostului internaţional Gică Popescu. Atunci, oficialul a profitat de poziţia pe care o deţinea, iar înainte de acel scrutin a făcut o adevărată demonstraţie de forţă şi i-a adus la Bucureşti pe preşedinţii UEFA şi FIFA, Joseph Blatter, respectiv Lenard Johanson. La scrutin au fost prezenţi 290 de electori din 294 posibili, iar Sandu a primit 187 de voturi, faţă de cele doar 102 ale lui Gică Popescu.
Pentru alegerile din acest an, candidatura lui Sandu a stat mult timp sub semnul întrebării, după ce acesta a fost diagnosticat cu cancer la colon la finalul anului trecut. Mai mult, s-a vorbit de posibilitate ca Sandu să fie preşedinte de onoare al FRF, în timp ce Ionuţ Lupescu ar fi fost preşedinte executiv. Totuşi, Sandu şi-a revenit după operaţia suferită şi susţine că nu are emoţii înaintea acestor alegeri, fiind convins că se va impune fără probleme, pentru că a avut numeroase realizări în cei aproape 20 de ani de mandat. "Nu am emoţii, indiferent cine candidează. Ce am de pierdut? Poate doar o muncă de 20 de ani, pe care am făcut-o cu mare plăcere. Nu am nicio problemă, nicio durere", spunea Sandu.
Singurul contracandidat al lui Mircea Sandu la şefia federaţiei este Constantin Iacov, care s-a făcut remarcat în fotbalul românesc după ce a ajuns la formaţia din Parcul cu Platani, aceasta din urmă retrogradând în liga secundă sub conducerea lui, după 15 în Liga I. Iacov a fost mereu un contestatar al structurilor FRF, dar şi LPF, totul începând în anul 2005, atunci când s-a certat cu Dumitru Dragomir. Omul de afaceri s-a mai aflat de-a lungul timpului în conflict cu patronul Stelei, Gigi Becali, cu fostul impresar Ioan Becali sau cu patronul echipei FC Timişoara, Marian Iancu.
Acesta, la fel ca şi Mircea Sandu, este convins că se va impune clar la alegeri, iar sloganul său este: "După 20 de ani, un nou preşedinte. Decizia corectă: Constantin Iacov". Candidatul a anuţat că a venit timpul ca actuala conducere a FRF să fie schimbată, pentru că este "expirată". "Toţi membrii afiliaţi încercăm să detronăm un sistem corupt care a pus mâna pe federaţie şi a adus-o în colaps. Mircea Sandu şi ai lui sunt expiraţi şi trebuie schimbaţi. Voi câştiga, iar Mircea Sandu va avea la alegeri 102 voturi, la fel ca Gică Popescu acum 4 ani", a spus Iacov, care îşi propune în cazul în care va fi ales să refacă structura FRF, dar şi să ia o măsură care va ajuta cluburile pe timp de criză, şi anume ca federaţia să suporte în următorii 2 ani baremurile pentru arbitrii din ligile a doua şi a treia.
Octavian Popescu, fost jucător la Ştiinţa Cluj, Rapid, Dinamo sau Jiul Petroşani, a fost primul dintre candidaţi care şi-a anunţat intenţiile în ceea ce priveşte alegerile, dar în cele din urmă a decis să nu îşi mai depună dosarul.
În ceea ce îl priveşte pe Sorin Răducanu, cel care a fost coleg pentru un timp cu Mircea Sandu la Sportul Studenţesc, iar în ultimii ani a fost ospătar în Palma de Mallorca (Spania), el şi-a depus dosarul la FRF, dar acesta i-a fost respins. Membrii Comisiei Juridice au anunţat că documentaţia depusă de Răducanu este incompletă, în timp ce clubul care l-a propus pentru preşedinţie, CS Petrolul 95 Ploieşti, nu este afiliat la FRF, aşa cum prevede regulamentul. CS Petrolul 95 este un club privat de fotbal patronat de Daniel Chiriţă, fostul jucător al Rapidului. Răducanu nu a depus la dosar nici programul stratagic pentru cei patru ani de mandat în cazul în care va reuşi să câştige alegerile.
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal este ales o dată la 4 ani de către Adunarea Generală Ordinară, care se convoacă de Comitetul Executiv al Forului. Din Adunarea Generală fac parte toţi reprezentanţii cluburilor de Liga I, a doua, a treia, de fotbal feminin şi futsal, ei fiind şi cei care pot propune candidaţi pentru alegeri. În cadrul acestei adunări mai sunt aleşi şi vicepreşedintele, membrii CEx, directorul şi secretarul general, trezorierul, precum şi preşedintele comisiei de cenzori şi componenţa acesteia. Preşedintele trebuie să fie votat de 50% plus unu din numărul votanţilor, în caz contrar urmând să mai fie organizat un tur de scrutin între primii doi candidaţi.
Numărul de mandate al preşedintelui FRF poate fi nelimitat, acesta putând să candideze din patru în patru ani doar dacă este propus. Mircea Sandu este foarte aproape de cel de-al 6-lea mandat consecutiv la şefia FRF şi spune că se gândeşte deja la următoarele alegeri din 2014.