Marius Lăcătuş: Naţionala nu are omogenitate
Marius Lăcătuş a jucat de 84 de ori în prima reprezentativă a României. "Fiara" este convinsă că naţionala lui Răzvan Lucescu poate crea probleme echipei lui Raymond Domenech sâmbătă, la Paris , pe "Stade de France".
Fostul fotbalist s-a bătut şi el cu Franţa. Adversara României lui Lăcătuş avea în componenţă câţiva jucători de mare valoare, care în 1998 au condus Franţa spre titlul mondial, iar doi ani mai târziu spre cel european.
Barthez, Karambeu, Zidane, Deschamps, Dugarry, Djorkaeff şi Lizarazu au stins luminia "generaţiei de aur" în Ghencea, pe 11 octombrie 1995, în preliminariile pentru Europene.
Lăcătuş spune că actuala echipă a Franţei nu e cu nimic mai prejos decât cea a lui Zinedine Zidane. "Le lipsesc doar rezultatele", a comentat, pentru evz.ro, Marius Lăcătuş. El le atrage atenţia tricolorilor că singura şansă pentru un rezultat bun sâmbătă la Paris îl reprezintă un joc colectiv foarte bine organizat şi le transmite băieţilor lui Răzvan Lucescu să se autodepăşească pe "Stade de France".
Retras din fotbal după ce a fost dat afară de la Steaua de Gigi Becali, Lăcătuş spune că se simte bine şi în postura de casnic. "Sunt într-o vacanţă prelungită alături de familie şi, pe cuvânt, chiar mă simt bine", a spus simbolul grupării din Ghencea.
"O echipă plină de vedete"
evz.ro: Cum te simţi departe de fotbal?
Marius Lăcătuş: Bine, chiar foarte bine. Sunt în vacanţă şi mărturisesc faptul că nu mă grăbesc să mă întorc în fotbal. Oferte
au fost, nu multe, dar au existat. Le-am refuzat. Cred că deocamdată e mai aşa.
Cum arăta echipa Franţei pe vremea voastră?
Franţa pe care generaţia mea a întâlnit-o era una dintre cele mai puternice echipe din lume la acea oră. Asta o ştie toată lumea. O echipă plină de vedete care făceau, de cele mai multe ori, diferenţa pe terenul de joc. Erau genul de meciuri la care dădeai totul pe gazon pentru a obţine un rezultat bun în faţa unui asemenea adversar. Noi am încercat să facem totul, dar nu am reuşit mereu.
"Francezii rămân o forţă"
Cine făcea diferenţa?
Diferenţa dintre echipe era dată de valoarea individuală a jucătorilor. Franţa a avut şi are fotbalişti care pot face diferenţa în toate compartimentele, defensiv, median, în atac. Antidotul pentru o asemenea echipă îl reprezintă forţa grupului, omogenitatea lotului. Din păcate, la noi, în acest moment, nu se poate vorbi despre omogenitate. A fost un schimb de antrenori şi, aşa cum se întâmplă în astfel de cazuri, survin schimbări la nivelul lotului, iar omogenitatea are de suferit.
Care generaţie a Franţei are mai multă valore?
E greu să faci comparaţii. Nici nu e recomandat să faci. Când stau şi mă gândesc împotriva cui am jucat noi în meciurile cu Franţa, dacă te iei după nume, cam cazi pe gânduri. Erau fotbalişti, nu glumă pe vremea aceea! Asta nu înseamnă, n-aş vrea să fiu înţeles greşit, că actuala echipă a Franţei are o echipă slabă. Francezii nu mai au rezultatele de atunci, dar rămân o forţă în fotbalul mondial.
Răbdare pentru noua generaţie
Ce şanse mai are echipa României?
Teoretic, şanse mai sunt. Rămâne de văzut ce şanse vor mai rămâne după meciul de la Paris. Pentru o calificare însă e greu. Gândiţi-vă că trebuie să baţi tot până la sfârşit şi, în plus, să se bată şi adversarele noastre între ele, să-şi pună beţe-n roate. Dacă pierdem la Paris, şansele, cred, se vor apropia de zero.
Cum vezi actuala generaţie?
E greu de spus. Mă refer aici doar la echipa naţională. Talente există, trebuie doar să avem răbdare. Nu e uşor să preiei o echipă din mers, în plină campanie de calificare, să faci schimbări majore şi să ai şi rezultate. Ar fi ideal, dar nu se poate aşa ceva. E prea greu. Să se termine aceste preliminarii, să înceapă cealaltă şi abia atunci se pot trage concluzii. Abia în preliminariile pentru Campionatul European.
"Mutu are tărie de caracter"
A revenit Mutu.
Mutu e un jucător important pentru echipa naţională. Iar lipsa oricărui jucător important, cu experienţă, cum sunt Chivu, Mutu, Rădoi, sper să nu uit vreunul, contează. Se vede. Se simte. E foarte important să ai în lot fotbalişti cu experienţă, cu jocuri în picioare. Când astfel de jucători sunt pe teren şi dau totul, atunci şi ceilalţi coechipieri se mobilizează. Vor şi ei să ajungă la nivelul vedetelor şi aducem iar vorba de omogenitate, de forţa grupului.
Cât de mult îl afectează pe Mutu scandalul cu Chelsea?
Trebuie să fii „nesimţit” ca o astfel de situaţie să nu te afecteze. Dar, aşa cum îl ştiu eu, Mutu are tăria de caracter să treacă peste acest moment greu Trebuie să fie profesionist, să-şi vadă de treabă pentru că va vedea ce se va întâmpla până la urmă. Nici nu vreau, Doamne fereşte, să mă gândesc la faptul că el s-ar putea lăsa de fotbal din cauza asta, aşa cum am auzit.
Antidotul: jocul colectiv
Rişti un pronostic?
Nu pot da un pronostic. Pot spune însă ce mi-aş dori de la acest meci. Aş vrea ca, la Paris, echipa naţională a României să facă un joc bun şi să obţină un rezultat pe măsură. Nu va fi uşor însă.
Ce le recomanzi tricolorilor?
Nu trebuie să le dau eu sfaturi. Au un antrenor. Sunt convins că Răzvan Lucescu a pregătit aşa cum trebuie meciul. Ceea ce trebuie să înţeleagă ei e faptul că, doar dacă de autodepăşeşti, poţi scoate un rezultat cu adevărat mare. Francezii au un atu în duelurile unul contra unul, asta e clar. Acest avantaj trebuie contracarat printr-un joc colectiv foarte bine pus la punct. În momentul în care pleci din start cu şansa a doua şi nu ai un grup unit, o echipă, atunci şansele de reuşită sunt foarte mici.