"Mă tem doar de accidentări şi de problemele financiare"
După derularea a nouă etape, în care a întîlnit atît adversari puternici, cît şi unii mai slab cotaţi, Politehnica Iaşi ocupă locul 8 în clasamentul Ligii I. O poziţie onorantă, motiv de mare satisfacţie pentru conducători, antrenori şi fotbalişti, însă care, în egală măsură, obligă. Pentru a vorbi despre momentele frumoase sau mai puţin fericite trăite pînă acum de această echipă şi pentru a contura perspectivele grupării fotbalistice din Copou l-am provocat la dialog pe antrenorul principal Petre Grigoraş.
- Domnule Grigoraş, cu siguranţă în cele trei zile de vacanţă care se încheie astăzi (n.r. - ieri) aţi reuşit să vă aruncaţi o privire retrospectivă asupra primei jumătăţi a turului. Ce aţi văzut?
- Poli a avut o evoluţie începută puţin mai greu. După primele trei etape aveam un singur punct, cu două înfrîngeri, la Rapid şi Alba Iulia, şi un egal, pe teren propriu, cu Timişoara. Uşor‑uşor însă echipa a început să şi joace şi, bineînţeles, au apărut rezultatele. În jumătatea a doua am avut rezultate foarte bune, iar lucrul acesta ne dă speranţe. Echipa a crescut din punct de vedere al jocului, au apărut rezultatele pozitive şi personal mă consider mulţumit de numărul de puncte acumulate pînă în acest moment şi de jocul echipei. E loc de mai bine şi depinde numai de noi să menţinem un nivel ridicat şi chiar să ne îmbunătăţim jocul.
- Care consideraţi că a fost cel mai important moment al acestei perioade?
- Nu ştiu, poate realizarea primei victorii. Un asemenea moment te poate înviora puţin, mai ales că noi veneam după trei meciuri fără victorie. Acea partidă cu Astra, din etapa a patra, ne‑a readus încrederea în noi şi cred că atunci a început revirimentul în jocul echipei. Este foarte important ca jucătorii să aibă un climat de lucru bun. Asta înseamnă să fie şi motivaţi, să se antreneze cu plăcere, pentru că numai astfel - existînd o atmosferă bună în cadrul lotului, existînd o relaţie foarte bună între conducători, antrenori şi jucători - putem realiza ceva. Altfel am deveni o echipă care astăzi să facă un meci foarte bun, iar în următoarele să fie de nerecunoscut. Nu vreau să ajungem în situaţia asta şi totul depinde de cei trei factori de care am spus.
- Aţi semnalat vreun aspect mai interesant, un moment pe care să-l puteţi numi special?
- Nu, nu cred, noi am tratat fiecare partidă la fel, indiferent că am jucat acasă sau în deplasare, indiferent dacă am întîlnit o echipă mai slab cotată sau una considerată favorită. Ceea ce le cer mereu jucătorilor este să aibă încredere în propriile forţe, determinare pe teren, să se gîndească doar la jocul lor, fără să se uite la adversar, fără să-i intereseze cine este în faţa lor. Adică să ştie că au posibilităţile de a se lupta de la egal la egal cu orice echipă din ţară. Perioada la facem referire a fost prea scurtă pentru a putea spune că au apărut momente speciale.
- Acum, după ce aţi cunoscut Politehnica mai bine, sînteţi mai încrezător în posibilităţile echipei?
- Mie nu îmi era greu să mă acomodez, pentru că nu este prima dată cînd părăsesc localitatea de baştină sau cînd preiau o echipă nouă. În 25 de ani de cînd sînt jucător sau antrenor am tot plecat de la o formaţie la alta, dintr-un oraş în altul. Problema care s-a pus a fost ca adaptarea să se realizeze cît mai repede - şi jucătorii cu mine şi eu cu ei -, pentru că, se ştie, perioada petrecută împreună înainte de startul campionatului a fost foarte scurtă. Iar acest lucru nu m-a avantajat nici pe mine, nici pe ei, în general, nu a fost în avantajul echipei. Uşor-uşor am reuşit însă să intrăm pe circuitul normal şi zic eu că, momentan, lucrurile sînt OK pentru toţi.
- V‑a impresionat vreun jucător anume în primele nouă etape ale Ligii I?
- Nu pot să spun că m‑a impresionat un anume fotbalist, pentru că de obicei mă interesează foarte mult jocul colectiv, nu individual. Îl apreciez pe jucătorul care evoluează pentru echipă şi nu pentru el personal.
- Vă temeţi de ceva în privinţa echipei?
- Sub aspect sportiv, nu. Întotdeauna te temi însă că poate să se accidenteze un jucător important din cadrul lotului, mai ales dacă nu ai suficiente soluţii să‑l înlocuieşti. Apoi, te poţi aştepta să apară probleme financiare - ceea ce se întîmplă acum şi sperăm să nu fie de lungă durată -, lucrul care afectează sigur bunul mers al lucrurilor. Doar de asemenea aspecte mă tem.
- A fost lipsa de constanţă în evoluţii una dintre problemele Politehnicii Iaşi de cînd aţi preluat-o?
- În ultimele cinci partide, patru în campionat şi cea din Cupă, am avut numai rezultate favorabile şi nu pot să reproşez nimănui nimic. Că au mai fost momente în timpul jocului în care jucătorii nu au fost la fel de constanţi şi la fel de valoroşi este adevărat, dar nu ştiu dacă există vreo echipă care joacă din minutul 1 în minutul 90 la superlativ. Problema nu stă numai în mine, personal, pentru a menţine acest ritm. Este o responsabilitate de grup. Atît timp cît conducătorii vor reuşi să fie cît de cît aproape cu motivaţia financiară, atît timp cît va domni o atmosferă prielnică şi echipa va sta bine din punct de vedere fizic, atît timp cît nu vom avea ghinioane cu accidentările - cum se pare că se întîmplă acum cu Milea, care va lipsi o perioadă din cadrul echipei - eu zic că putem să obţinem rezultate bune în continuare, chiar dacă ne aşteaptă un parcurs nu greu, ci foarte greu: cu Steaua, acasă, mergem la Galaţi, apoi ne vin Craiova, în Cupă, şi Dinamo, în campionat. Ne aşteaptă patru jocuri extrem de dificile pe parcursul a doar două săptămîni, dar eu cred că putem obţine suficient de multe puncte pentru a fi mulţumiţi în continuare.
- Urmează, aşadar, meciul cu Steaua. Credeţi că va cîntări faptul că o veţi întîlni într‑o perioadă ceva mai zbuciumată a existenţei sale?
- Nu ştiu dacă pe jucători, atunci cînd intră pe teren şi mai ales cînd nu joacă în Ghencea, unde într‑adevăr există o anume presiune, îi interesează neînţelegerile dintre spectatori şi patron. Steliştii au şi demonstrat pînă acum că se simt destul de bine în deplasare. Pe de altă parte, ţinînd cont de faptul că, pînă la urmă, Steaua este Steaua, cea mai iubită echipă din ţară, un brand stimat şi apreciat în fotbalul românesc, te aştepţi de la ea oricînd să aibă o evoluţie foarte bună. În acelaşi timp, însă, eu sînt încrezător că şi jucătorii Iaşului au ambiţia de a merge pe acelaşi drum pe care l‑am început: evoluţii bune, cu rezultate favorabile. Ar fi pentru noi fantastic dacă am reuşi să realizăm o victorie în partida cu Steaua. Ne stă la îndemînă, eu spun că nici un adversar în Liga I nu este de neînvins.