RomanianSoccer Forum

Versiunea integrală: Preliminarii Cupa Mondială: Serbia - România, 10 octombrie 2009, Belgrad
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
"Nu mai fiţi fricoşi!"

Laszlo Bölöni este antrenorul campioanei Belgiei, Standard Liege, dar nu uită niciodată că între august 2000 şi iunie 2001 s-a aflat pe banca naţionalei României. Aproape de căderea cortinei peste preliminarii, Loţi a făcut o radiografie a primei reprezentative.

Domnule Bölöni, e cea mai dezamăgitoare campanie din ultimii ani a echipei naţionale?
Dacă se face o analiză asupra evoluţiei României în preliminarii, nu ai cum să nu începi de la acel de necrezut 0-3 acasă cu Lituania. Meciul a cântărit decisiv, pentru că, spre deosebire de Franţa, care are şi lot, şi mentalitate să revină după un pas greşit, cum a fost cel din Austria, noi am alergat permanent după o himeră. Niciun moment nu au existat premise reale să recuperăm undeva, în faţa unui rival direct, acele puncte, pentru a i le pune lui la pasiv. OK, am avut perioade bune de joc, cu Franţa sau Serbia, dar nu meciuri întregi.

"Jucătorii nu au moral de naţională"
Este această echipă naţională sub valoarea altor reprezentative pe care le-am avut?

Asta era vizibil chiar şi în momentul în care ne-am calificat la Euro. Nu se poate face comparaţie cu acele reprezentative nu din vremea mea, ci cu generaţia lui Hagi şi chiar cea din urmă cu zece ani. Există nişte jucători buni, nu strălucitori, dar nucleul nu este din acelaşi material cum era pe atunci. E foarte greu să ajungi la o ştachetă ridicată la nivelul echipelor naţionale dacă nu ai baza, punctul de plecare. Majoritatea ţărilor care sunt puternice la nivel juvenil au forţă şi la seniori.

La acest capitol suntem un fotbal mort...
Se vede reculul, pentru că selecţionerii au puţine opţiuni, iar jucătorii nu au nici moral pentru a juca în naţională. Eu n-am văzut România decât la Euro şi în acel 1-1 recent de la Paris, şi ceea ce mi-a sărit în ochi la modul negativ a fost aspectul evident că am fost cei mai fricoşi, deşi atât Italia, cât şi Franţa se aflau într-unul dintre cele mai proaste momente ale lor. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să aruncăm frica la coş, dacă vrem să tragem la calificare!

"Să naturalizăm jucători"
Ideea naţionalizării unor străini vi se pare deplasată?

Dacă până şi Turcia sau Croaţia au făcut acest lucru, nu văd ce ar fi rău pentru noi. Aici nu e vorba de mândria naţională, ci de a avea pe teren tot ce se poate mai bun şi cu dorinţă de a da totul. Dacă unii străini pot juca pentru România, mi se pare firesc să li se acorde şansa. Însă mi-e greu să cred că ar putea fi prea mulţi străini de valoare, din moment ce în România nu putem vorbi de un fotbal de consum.

Adică?
Un fotbal de consum este atunci când cluburile din acel fotbal pot aduce staruri precum Ronaldo, Henry, Kaka sau alţii. Până atunci, dacă nu ai acea forţă, şi puţini o au, trebuie să fii deştept şi, în loc să dai repede bani puţini pe străini de mâna a treia sau a patra, mai bine investeşti în grădina proprie. Dar în România toţi vor acum să consume, deşi n-au potenţă financiară şi aduc mulţi străini, crezând că aşa devin puternici.

"Cred că echipa României se află în grupă pe locul care trebuie şi nu este nicio surpriză pentru mine. Cu Franţa, la Paris, am văzut un singur plus: coeziunea grupului" - Laszlo Bölöni, fost selecţioner

"Talente avem încă, dar, dacă ele nu sunt ajutate să devină certitudini când trebuie, degeaba mai apar. Înainte exista o strategie care evita pierderea unor asemenea jucători în anonimat" - Laszlo Bölöni, fost selecţioner

"Tinerii nu se cheamă după câteva jocuri bune"

Întrebat dacă e de părere că Răzvan Lucescu trebuia să încerce în ultimele meciuri din preliminarii cât mai mulţi tineri, Loţi Bölöni a spus răspicat: "Răspunsul meu e categoric nu. La echipa naţională nu se vine în funcţie de vârsta din buletin, ci de motivaţia jucătorului şi bucuria lui de a reprezenta ţara. Dacă acestea lipsesc, atunci poate avea şi 19 ani, şi 34, că efectul tot zero va fi. Nu chemi un tânăr după doar câteva jocuri bune, pentru că nu e bine nici pentru el".
Mircea Sandu: "Serbia e între primele 10 echipe ale lumii, noi cam pe 20. Nu mai vine nimic din urmă"

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a recunoscut într-un interviu exclusiv acordat GSPTV că viitorul fotbalului românesc va avea de suferit din cauza lipsei de tinere talente. Totodată, şeful fotbalului românesc a lăudat adversarul de mîine al naţionalei lui Răzvan Lucescu, clasînd Serbia în Top 10-ul fotbalului mondial.

"Serbia este un fel de România a anilor '90. Un singur jucător evoluează în campionatul lor, la Partizan, în rest, toţi sînt la echipe «amărîte» din Europa, gen Chelsea sau Inter Milano. Ei au o şcoală deosebită, pe cînd noi, chiar discutam cu Cheran, de la generaţia 1993 nu mai vine nimic din urmă. Noi vom încerca să dăm totul contra Serbiei, valoarea individuală şi de grup se vede în astfel de meciuri. Serbia este o forţă la ora actuală, între primele 6 echipe ale Europei şi primele 10 ale lumii. Noi sîntem cam pe locul 20. Nu vom cădea din a doua urnă valorică nici în cazul unui eşec, pentru că vom învinge Feroe în ultima etapă. Nu riscăm nimic. Vom avea un meci greu la Belgrad, mai ales din cauza atmosferei. La ei echipa naţională este susţinută, nu ca la noi, unde e o nebunie", a spus Mircea Sandu.

Preşedintele FRF s-a referit şi la omiterea lui Florin Costea din selecţia pe care Răzvan Lucescu a făcut-o pentru partidele cu Serbia şi Feroe: "Florin Costea trebuie s-o ţină pe aceeaşi linie a evoluţiilor bune, să demonstreze constanţă. Degeaba face Mititelu scandal, să nu uite că el însuşi l-a trimis la echipa a II-a. În plus, jucătorul a avut şi scandal cu suporterii. Unii patroni vor să-şi vîndă jucătorii şi de aceea insistă ca aceştia să ajungă la naţională".
La plimbare cu Poliţia

Circulaţia a fost oprită pentru a le face loc "tricolorilor" să ajungă mai repede la mall-ul de lîngă hotel.

Ieri dimineaţă, "tricolori" au ieşit o oră un mall din apropierea hotelului Hyatt din Belgrad, renuntînd la o plimbare într-un parc din centrul oraşului.

Au plecat pe jos, însoţiţi de două maşini de Poliţie, care vegheau ca oaspeţii să nu aibă probleme.

Mutu asaltat
Li s-a făcut chiar un cular printr-o zonă unde nu exista trecere de pietoni: un poliţist a oprit cîteva secunde circulaţia şi jucătorii au trecut în fugă printre mașini

Recunoscut de vînzătorii de la diferite staduri, Mutu a acceptat să se fotografieze cu toţi. A făcut-o şi pentru un puşti al unei familii de belgrădeni. "Briliantul" abia a avut timp să-şi cumpere o pereche de ghete sport.

Biliard şi cafele
Chivu a fost mai solitar şi a plecat primul înapoi către hotel, în timp ce Marica şi Rădoi au depănat poveşti la o ceaşcă de ceai. Adrian şi Andrei Cristea, s-au pitulat într-un colţ al unei cafenele, iar la ultimul etaj al clădirii s-au încins cîteva partide de biliard, cu mese la care s-au înfruntat cuplurile Tătăruşanu - Panin, Grigore - Ghioane şi Bălan - Pantilimon.

Au venit Borcea şi Dragomir
Grupul oficialilor veniţi la Belgrad s-a mărit ieri la amiază cu încă două nume: Dumitru Dragomir şi Cristi Borcea. Şeful lui Dinamo a a venit şi cu soţia, Mihaela. Chiar la intrare în hotel, directorul "cîinilor" s-a salutat şi a discutat puţin cu Marica şi cu Mutu.
Dacian Varga: "Agresivi"

Dacian Varga ştie reţeta de stopare a plavilor: ambiţie, organizare, concentrare şi să nu lăsăm baloanele să plece spre interminabilul Zigici.

- Dacian, prima dată titular la "naţională" şi chiar la un meci unde vor fi 50.000 de oameni în tribune.
- M-aş bucura să fiu titular, dar încă nu ştiu nimic. Mă ambiţionează să joc într-o atmosferă deosebită şi chiar n-am nici o emoţie! România nu mai are nimic de pierdut în aceste preliminarii, însă trebuie să tragem pentru noi ca grup, să ne menţinem locul în urna valorică pentru viitoarele trageri la sorţi.

- Cum vom putea bloca entuziasmul sîrbilor?
- Să fim foarte agresivi, să-i ţinem departe de poarta noastră! Dacă le vom permite să vină peste noi, n-o să fie simplu, mai ales că-l au în atac pe Zigic, lunganul de doi metri. La toate meciurile în care l-am văzut, orice minge de careu se duce numai spre el!

- Mile Jovanovici e un tip mai irascibil. Se enervează repede, va fi loc de trucuri pentru a-i forţa o eliminare?
- N-avem nevoie de astfel de tertipuri. Trei putem putem să le cîştigăm şi altfel, prin organizare, prin atenţia la detalii, prin concentrare. Şi să avem încredere în noi!
Cristi Chivu: "Pacient grav bolnav"

Înainte de plecarea în Serbia, căpitanul "naţionalei", Cristi Chivu, a făcut o analiză dură fotbalului românesc, într-un interviu acordat Antenei 1.

- Cristi, cum simţi noua "naţională"?
- Este o echipă care încearcă să se regăsească, care are nevoie de rezultate bune, aşa cum a avut în ultimele patru meciuri, pentru a-şi recăpăta încrederea şi pentru a-şi forma propriul stil de joc. Pentru asta e nevoie de timp. Tocmai de aceea sînt benefice meciurile cu Serbia şi Feroe, precum şi amicalele care vor urma pînă va începe viitoarea campanie de calificare. Sperăm să avem timp să punem la punct toate detaliile.

"Obişnuiţi să criticăm"
- Crezi că o înfrîngere la Belgrad va declanşa un nou val de critici la adresa lui Lucescu?

- Iarăşi? Şi după victorie a fost desfiinţat selecţionerul, iar echipa naţională a avut de suferit din cauza criticilor. Dar aşa sîntem noi, românii, obişnuiţi. Pînă şi Unirea Urziceni a fost criticată pentru că nu a reuşit să joace la Sevilla în Ligă, Sevilla care după 10 zile a umilit Real Madrid.

"Jucătorilor din ţară li se ia încrederea"
- Fotbalul românesc?

- Avem cinci echipe în cupele europene şi credem că "pacientul" a fost salvat. Nu! E grav bolnav şi trebuie recuperat. Fotbaliştii din Liga 1 joacă mai mult meciuri fără spectatori, fără miză, fără stresul şi responsabilitatea pe care ar trebui să o simtă. Nu se întîmplă aşa pentru că le este luată încrederea de către o persoană.

- Şi cum se descurcă aceştia la lot?
- Încearcă să reducă lipsurile de la cluburi şi în cea mai mare parte Răzvan reuşeşte acest lucru. Fotbalul românesc se va vindeca probabil la un moment dat, dar acum suferă!
"Sîntem supermotivaţi, vrem ca euforia să ţină pînă după meci!"

Fostul selecţioner al Serbiei, Ivan Curcovici, vorbeşte despre jocul pe care reprezentativa antrenată de Radomir Antici îl va disputa împotriva României în preliminariile campionatului mondial din 2010 şi consideră că oamenii lui Răzvan Lucescu pot să creeze surprize pe Maracana.

"S-au luat măsuri de securitate extraordinare, toată lumea vrea ca incidentele dinaintea partidei cu Franţa să nu se repete. Stadionul va fi plin, iar Federaţia a făcut tot ce a depins de ea pentru ca huliganii să nu-şi mai poată face de cap. E ultimul pas înainte de calificarea la Campionatul Mondial, toată lumea e concentrată şi conştientă de importanţa acestui joc. Românii au o echipă tînără, un selecţioner nou care este neînvins, dar asta nu va conta diseară. Serbia trebuie să se ridice deasupra stării de euforie pentru a reuşi de învingă pe Maracana, bucuria trebuie să se păstreze şi să vină pentru toată lumea după meci!", a spus Curcovici, citat de site-ul rmc.fr.
Antici: "Sînt mai încrezător în victoria contra României pe minut ce trece!"

Selecţionerul Serbiei, Radomir Antici, se arată întrezător într-un rezultat favorabil al plavilor în faţa României şi spune că partida de la Belgrad este şansa ideală pentru elevii săi de a demonstra că merită să fie la Campionatul Mondial din Africa de Sud.

"Românii erau apatici pînă să se schimbe selecţionerul, dar acum situaţia este cu totul alta. Au un nou antrenor, vor veni pentru a încerca să ne pună cît mai multe probleme. Nu ne aşteptăm la un meci uşor, ştim că asta e şansa perfectă să demonstrăm că mertităm să fim în Africa de Sud la anul. Există o tensiune în tabăra noastră, dar e mult mai mică decît era înaintea partidei cu Franţa, sînt mai încrezător în victorie decît eram la începutul săptămînii, progresăm pe minut ce trece. Vom evolua în faţa unui stadion plin, iar asta nu trebuie decît să ne motiveze şi să ne dea motive să ne dorim şi mai mult să impresionăm", a spus Antici.
"«Briliantul» ăsta să facă istorie şi pentru fotbalul românesc!"

Ioan Sdrobiş spune că reprezentativa României trebuie să abordeze partida contra Serbiei cu maximă determinare pentru a demonstra criticilor că are valoarea necesară să se califice la Campionatul European din 2012.

"Pînă acum Răzvan Lucescu a avut numai colocvii, testele importante pentru el vor fi în următoarele preliminarii. România trebuie să arate ca o echipă de meseriaşi în faţa Serbiei, să iasă pe teren şi să dea totul pentru victorie. Presiunea este normală la acest nivel, nu are nimeni de ce să se plîngă. Datoria fotbaliştilor este să fie la înălţime indiferent de situaţie, să încerce să dea totul pentru victorie. Briliantul să facă istorie şi pentru fotbalul românesc, a evoluat în meciuri importante la Fiorentina, însă e timpul să dea şi naţionalei cît de mult poate. Locul pe care-l ocupăm în grupa de calificare nu e întîmplător, asta ne e valoarea!", a spus Sdrobiş pentru gsp.ro.
"Să jucăm şi noi fotbal, să arătăm că ştim ceva!"

Fostul număr 1 mondial la tenis Ilie Năstase consideră că jocul pe care România îl va disputa diseară la Belgrad reprezintă o oportunitate importantă pentru elevii lui Răzvan Lucescu să demonstreze că pot fi competitivi la un nivel înalt.

"Vreau să jucăm fotbal, fără frică, să nu ne temem de nimic în partida cu Serbia. Asta e tot ce putem face, mai ales că obiectivul ne lipseşte, meciul contează doar pentru orgoliul nostru. Să facem un supermeci, această partidă poate reprezenta o relansare pentru echipa naţională. Nu mai avem presiune, să vedem dacă putem şi noi să jucăm. Sînt sportivi care intră montaţi la maximum şi în antrenamente, nu văd de ce nu am aborda şi noi meciul ca pe unul decisiv chiar dacă nu mai putem prinde Campionatul Mondial din 2010", a spus Ilie Năstase pentru gsp.ro.
Thierry Henry: "Serbia nu are victoria asigurată în faţa României!"

Thierry Henry, atacantul naţionalei Franţei, crede că echipa sa încă mai poate prinde primul loc în grupă, dacă o să primească un mic ajutor din partea României, care înfruntă în această seară Serbia.

"Tot ce am auzit în ultimele săptămîni este că mergem la baraj. Trebuie să aşteptăm. Serbia nu are victoria asigurată în faţa României. Trebuie să marcăm cît mai multe goluri posibil să ne îmbunătăţim golaverajul şi să putem să ne spunem că am dat totul", a spus Thierry Henry, conform AFP.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
URL de referinţă