RomanianSoccer Forum

Versiunea integrală: Ştiri Poli Timişoara
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Sabău a făcut istorie la Timişoara!

Eliminarea Şahtiorului, victoriile cu Dinamo Bucureşti şi Dinamo Zagreb, dar şi galopurile de sănătate cu adversarii mai slabi fac din Sabău un antrenor care şi-a pus amprenta asupra istoriei clubului alb-violet.

A venit la Timişoara în vară, după ce o pregătise patru ani pe Gloria Bistriţa, în ultimul sezon încheind pe locul 13 în Liga I. Obişnuit să antreneze echipe modeste, după ce mai trecuse pe la Universitatea Cluj şi Gaz Metan Mediaş, Sabău a acceptat în vara acestui an o primă mare provocare în cariera de tehnician: preluarea unei echipe care vrea să câştige campionatul.

Chiar dacă a eliminat deţinătoarea Cupei UEFA, fanii l-au contestat apoi pentru jocul prea prudent al echipei, suporterii suspinând şi acum după maşinăria de goluri a cehului Uhrin. Meciurile seci s-au încheiat odată cu înfrângerea suferită împotriva Stelei, moment în care filozofia de joc a lui Sabău s-a schimbat. A folosit o tactică extrem de ofensivă în meciul cu Dinamo şi a reuşit o victorie istorică împotriva "câinilor", după care a răzbunat o altă umilinţă, împotriva altor dinamovişti, cei din Zagreb, obţinând astfel prima victorie europeană a Timişoarei în ultimii 19 ani.

Recordurile lui Sabău
1. A scos din cursă, pentru prima dată în istoria Timişoarei, o deţinătoare a unei cupe europene, Şahtior Doneţk
2. A învins Dinamo în campionat după 12 ani şi jumătate
3. Echipa timişoreană a reuşit, pentru prima oară într-un singur sezon, să înscrie în trei meciuri oficiale cel puţin câte şase goluri (7-0 cu Sănătatea Cluj, 6-0 cu Ceahlăul şi 6-2 cu Gaz Metan)
4. A obţinut la Zagreb prima victorie a lui Poli în Europa după 19 ani

"Sabău a venit şi a găsit o echipă matură, pe care a completat-o cu rigurozitate, seriozitate, calitate şi logică. A fost bine, dar nu foarte bine, sunt mulţumit", Marian Iancu, preşedinte Poli Timişoara
"Un club mare nu poate să aplice o asemenea decizie!"

Comitetul Executiv a luat o decizie care a aruncat fotbalul românesc într-un nou scandal. Cluburile vor putea micşora contractele jucătorilor cu până la 50%. Marian Iancu îi linişteşte însă pe jucătorii lui Sabău.

Finanţatorul echipei Poli Timişoara spune că nu va aplica această decizie pentru că fotbaliştii clubului de pe Bega îşi fac meseria. Însă Iancu admite că o asemenea decizie benefică pentru cluburile cu jucători care nu dau totul pe teren.

"Nu ştiu dacă decizia se va pune în aplicare, dar la un club mare nu poţi să aplici această decizie pentru că marea majoritatea a jucătorilor dau totul pe teren. Dar sunt şi jucători care ies din prim-planul fotbalului şi atunci trebuie să existe un mijloc prin care să fie sancţionaţi. Nimeni care nu munceşte nu primeşte bani. Sunt jucători care nu joacă la nivelul contractului şi trebuie sancţionaţi. Dar cei care îşi respectă meseria nu au cum să fie sancţionaţi. La Timişoara, nu se poate aplica măsura asta. Noi avem jucători care respectă raportul calitate-preţ. Eu nu cred că va fi pus în aplicare acest proiect. Eu cred că se va modifica, împreună cu specialişti, pentru a proteja cluburile de jucătorii care nu-şi fac meseria", a spus patronul bănăţenilor la Sport.ro
Timişoara nu mai speră la Mureşan

Dorit în Banat de Ioan Ovidiu Sabău, mijlocaşul Gabriel Mureşan pare să fi ieşit din vederile şefilor de la FC Timişoara. Motivul?

"Nu mai are rost să insistăm. Cei de la CFR ne plimbă cu vorba. Credem că de fapt nici vor să-l dea din moment ce nu propun concret o sumă pe care l-am putea lua pe jucător!", afirmă oficialii bănăţeni.

Culio se luptă acasă cu "ex-galactici"
Plecat acasă în Argentina, mijlocaşul Emmanuel Culio nu poate sta departe de fotbal nici măcar în vacanţă. Jucătorul a participat ieri la un meci de caritate în oraşul său natal, Mercedes, din provincia Buenos Aires, partidă în care a mai evoluat, printre alţii, şi fostul star al celor de la Real Madrid şi AC Milan, Fernando Redondo.
"Nu ne reduce nimeni salariile"

Comitetul Executiv al FRF a decis să lase cluburile libere să reducă salariile jucătorilor cu până la 50 la sută, fapt ce a dus, fără îndoială, la o stare de îngrijorare între fotbaliştii din Liga I. Dan Alexa nu pare a fi afectat.

Căpitanul Timişoarei îi îndeamnă la calm pe colegii săi, cel puţin până când lucrurile se vor clarifica. "Vă daţi seama că nu putem fi de acord cu aşa ceva, dar am înţeles că nu e definitivat şi nu putem comenta mai multe. Am înţeles că va mai fi o şedinţă a Comitetului Executiv în care s-ar putea anula această decizie. Vom vedea ce va fi, dar nu cred că se va ajunge la reducerea salariilor, nici la o grevă a jucătorilor", a declarat Alexa. Acesta este conştient că niciunul dintre cluburile Ligii I nu poate transfera mulţi jucători, astfel că nu i se pare alarmant că Timişoara vrea să mai aducă un singur jucător în această iarnă. "Noi, la Poli Timişoara, înţelegem dificultăţile pe care le întâmpină domnul Iancu. Banii sunt puţini acum şi probabil patronii preferă să nu mai transfere, să nu rişte şi îşi îndreaptă mai mult atenţia spre pepiniera proprie", a spus fotbalistul lui Poli.

"Ne batem cu Vasluiul"
Cât despre lupta pentru titlu, lucrurile nu sunt deloc stabilite acum, la jumătatea campionatului, însă Alexa este surprins de parcursul uneia dintre contracandidate, FC Vaslui. "Ne luptăm la titlu cu Urziceni, CFR Cluj, Steaua, Dinamo şi Vaslui. Vasluiul a dat dovadă de maturitate. Tot timpul a avut începuturi de sezon bune, dar spre surprinderea mea, în acest tur de campionat au avut o serie lungă fără punct pierdut şi au dovedit că se pot lupta cu adevărat pentru titlu", este de părere căpitanul Timişoarei.
"Poli are nevoie de o vedetă"

Anul 2009 a fost unul cu multe realizări pentru Timişoara fotbalistică. Clasarea pe locul doi în Liga I, eliminarea Şahtiorului sau prima victorie în Europa după 19 ani, cea de la Zagreb, sunt câteva dintre plusurile anului care se încheie, însă a mai trecut un an fără ca Poli să câştige un trofeu. Jackie Ionescu, antrenorul cu care Poli a luat ultima Cupă, în 1980, le dă câteva sfaturi oamenilor care sunt acum în club.

Domnule profesor, a fost anul 2009 cel mai bun din istoria lui Poli?
Eu nu operez cu superlative. Nu mă veţi auzi vorbind despre cel mai bun jucător, cel mai bun antrenor, cel mai bun patron, cel mai tiran sau aşa mai departe. Pentru Poli, anul care a trecut a fost foarte bun. Chiar dacă nu s-a obţinut o calificare în primăvara europeană, echipa a confirmat, a creat o urmă în cupele europene după o pauză de 20 de ani. Timişoara şi-a făcut din nou simţită prezenţa în istoria fotbalului european. În plus, faţă de anul trecut, echipa s-a stabilizat, acum sunt şanse foarte mari de a câştiga campionatul.

Şi totuşi, a mai trecut un an fără vreun trofeu câştigat.
Da, trofeul este restanţa acestui an. Este restanţa clubului, a ambiţiilor noastre. Cu toate acestea, lipsa unui trofeu nu ne împovărează. Nu pentru că echipa ar fi pe un trend ascendent, ci pentru că încă există premise pentru atingerea obiectivului, echipa este aproape de marile performanţe. Pentru aceasta, însă, trebuie ameliorate câteva lucruri care ţin de această echipă. În primul rând, este vorba despre restartarea psiho-tactică a antrenorului, care trebuie înscris în totalitate spre o psihologie de învingător. În interiorul concepţiei sale tactice, de competiţie, trebuie declanşată energia ofensivă care să-i permită atingerea marii performanţe. În al doilea rând, lotul trebuie completat cu unul sau doi jucători, preferabil unul în zona de creaţie. În al treilea rând, Poli are nevoie de un jucător de vârf, de mare impact, de rezonanţă. Se poate spune că are nevoie de o vedetă, însă una în adevăratul sens al cuvântului, care să fie pentru ceilalţi un exemplu de randament, de modestie şi de construcţie. Poli trebuie percepută nu doar raportat la patron, la antrenor sau la suporteri. Numele lui Poli trebuie să se lege de cel al unor jucători mari.

Ar putea deveni Sânmărtean acea vedetă despre care vorbiţi?
Eu am auzit că este deja al Vasluiului. Oricum, dacă l-a dat Halagian afară de la Bistriţa, îmi închipui că ascunde câteva lucruri în cutia sa neagră.

Se împlinesc cinci ani de la preluarea echipei de către BkP. Se putea mai mult?
Se putea şi mai mult şi mai puţin. Dar, cu siguranţă, s-a obţinut mult. Un loc în cupele europene, unul în campionat şi o simpatie publică puternică. Aceasta din urmă a reînviat spiritul clubului, atrofiat în anii '90. Eu zic că trebuie să fim mulţumiţi şi cred că pe fondul acestor rezultate se pot clădi performanţe importante, cu condiţia ca unii să nu doarmă. Centrul de copii şi juniori e foarte bine că i-a produs pe Pantilimon, Luchin sau Latovlevici, însă trebuie să apară şi vârfuri de atac. Este foarte important ca pepiniera proprie a clubului să producă jucători de valoare de la mijloc în sus.

Este o premieră faptul că Poli are în lot doi portari de naţională, Pantilimon şi Supic. Credeţi că ar fi indicat ca Pantilimon să fie vândut acum?
E o treabă financiară. Dacă nu ne-am gândi la acest aspect, aş spune clar că Pantilimon ar trebui reţinut. El este o emblemă a clubului şi ar trebui cedat numai în condiţii de mare criză pentru club şi acum nu cred că este cazul.

Vorbeaţi mai devreme despre o mare simpatie publică. Totuşi, media de spectatori la Timişoara a scăzut considerabil în 2009. Care ar fi explicaţia?
În anii precedenţi, echipa era imediat după renaştere, iar suporterii nu aveau aşteptări foarte mari. Apoi, proprietarul a anunţat obiective foarte înalte încă de acum patru ani, iar publicul chiar a crezut în aceste obiective. An de an, nu s-a câştigat niciun trofeu, chiar dacă se putea câştiga. Este o capcană a acelei permanente anunţări, conducătorii au operat foarte bine, dar au riscat prin declararea obiectivelor, care au devenit astfel datorii faţă de public. Să fim sinceri, acum cinci ani, eram cu toţii mulţumiţi cu un loc la mijlocul clasamentului, însă pretenţiile au crescut în mod justificat.
Jucătorii au cîntat imnul Politehnicii Timişoara la Ştirile Sportive ale Antenei 1!

Ştirile Sportive ale Antenei 1 au realizat cu ocazia Crăciunului o nouă surpriză microbiştilor.

După imnurile celor de la Rapid, Dinamo şi CFR Cluj, astăzi aveţi un nou imn: imnul Timişoarei cîntat de jucători. Gigel Bucur, Dan Alexa sau fraţii Karamian au făcut spectacol la filmări. Timişorenii au cîntat imnul suporterilor şi în centrul oraşului, locul unde fanii sărbătoresc marile victorii.

La Catedrala Mitropolitană din Piaţa Operei, preşedintele Chivorchian a fost prima voce.
"Timişoara ia titlul!"

Florescu îi ţine pumnii lui Sabău în lupta pentru Liga I, jucătorul neputând uita că "Moţul" l-a promovat în prima echipă a Universităţii Cluj la numai 16 ani, alături de Alex Păcurar, Răzvan Cociş sau Tibi Bălan.

George, te-ai întors acasă pentru sărbători. Ai aşteptat mult vacanţa?
Cel mai bine e acasă! (zâmbeşte…)De 5 ani sunt tot plecat, în Moldova, în Rusia, acum în Danemarca şi e normal să îmi fie dor de familie. Am o relaţie excepţională cu părinţii şi cu sora mea şi nu concept un Crăciun petrecut fără ei. La început mi-a fost mai greu departe de casă, dar acum o am lângă mine pe Irina, logodnica mea, şi e mult mai uşor. Suntem amândoi fericiţi că am ajuns acasă de Crăciun, iar mama ne-a aşteptat cu toate bunătăţile, în special cu sarmale. Sunt bucuros că mă întâlnesc si cu foştii mei colegi de la U Cluj: Răzvan Cociş, Alex Păcurar, Tibi Bălan, Sergiu Costea...se reface gaşca.

Cum te-ai obişnuit cu fotbalul danez? A fost grea trecerea de la cel din Rusia?
E mult mai bine în Danemarca decât în Rusia, pentru că joc în prima ligă iar fosta mea echipă, Torpedo, a retrogradat din păcate. Începutul de an a fost puţin mai greu atât pentru mine cât şi pentru echipă, dar acum suntem pe drumul cel bun. Suntem pe locul 10, dar ne despart puţine puncte de locul 4, care este obiectivul nostru. Vrem să jucăm în Europa!

Cum ar fi pentru tine să evoluezi în Liga 1? Ai accepta o ofertă din România?
Din Liga a II-a, de la Universitatea Cluj, m-am transferat direct la Sheriff Tiraspol, deci am cam sărit o etapă. Aş fi tentat să joc în prima ligă la noi pentru că nu am avut ocazia să joc nici măcar un minut, dar nu cred că acum este momentul cel mai bun. În Danemarca mi-am cumpărat antenă şi urmăresc aproape toate meciurile din campionatul intern al cărui nivel, din punctul meu de vedere, a crescut foarte mult în ultimii trei ani. Pot spune că e apropiat de cel din Danemarca iar drept exemplu stau rezultatele pe care CFR Cluj le-a obţinut cu FC Copenhaga. Prefer totuşi să evoluez în străinătate şi sper ca anul acesta să fac pasul spre o echipă mai mare.

Ce campionat ai prefera, înafară de cel din Danemarca?
Cel mai mult îmi place campionatul Angliei dar nefiind selecţionat la echipa naţională nu prea am şanse. Încă mai aştept…Pe locul 2 în top e Germania unde se joacă un fotbal agresiv care cred că mă caracterizează cel mai bine. Am deja 8 cartonaşe galbene primite, sunt lider în Danemarca( râde…)

Banii te împiedică să alegi campionatul românesc?

Nu, în niciun caz! În ultimii ani situaţia financiară a fost foarte bună la unele cluburi din România şi se pastrează în continuare aşa. E adevărat că toate cluburile din lume sunt afectate de criză, dar în acest moment în România sunt contracte chiar mai mari ca în Danemarca. Nu cred că aici se pune întradevăr problema de bani, în România sunt bani! E incorect şi să dai vina pe situaţia financiară actuală pentru evoluţia slabă a echipelor româneşti în Europa League.

Aflu de la voi de această decizie. Din punctul meu de vedere nu e deloc corectă faţă de jucători. Tu ca fotbalist semnezi un contract pe o anumită sumă şi poate îti faci planuri cu banii respectivi. Nu poţi pur şi simplu să reduci la jumătate un contract! Este o măsură greşită faţă de jucatorii care activează în acest moment în Liga 1 şi nu cred că avantajează eventualele transferuri din străinătate.Ce jucător valoros acceptă să vină în România în asemenea condiţii?

"Timişoara ia titlul anul acesta!"
Ce echipă românească te impresionează cel mai mult?

Timişoara! Este cea mai europeană echipă, chiar dacă rezultatele din Europa League nu prea confirmă asta . La Timişoara sunt jucători de valoare şi mai ales un antrenor foarte bun. Sunt convins că în câţiva ani în această formulă, echipa va avea un cuvânt de spus în competiţiile externe.

E Timişoara favorită la titlul Ligii 1?
Sunt sigur că Timişoara va câştiga titlul în acest sezon! Are tot ce îi trebuie unei echipe să fie campioană. Sunt curios ce jucători vor ajunge la Timişoara în mercato-ul de iarnă, ca să completeze echipa. Oricum secretul bănăţenilor e pe banca tehnică. Sabău e un antrenor excelent iar impreună cu secundul dânsului, domnul Cojocaru, sunt nişte adevăraţi profesionişti. Nu pot spune că nu au rivali la titlu, pentru că acum campionatul e foarte strâns, dar la final Timişoara va fi campioană, sunt convins.

Vorbeşti foarte frumos de Sabău. Te-a influenţat ca şi antrenor?
Când aveam doar 16 ani, domnul Sabău a fost cel care m-a promovat la echipa de seniori a Universităţii şi îi sunt foarte recunoscător pentru asta. A fost antrenorul care a avut încredere în mine şi îi datorez multe. Încă mai vorbesc cu dânsul şi cu domnul Cojocaru, mă mai sfătuiesc. Le doresc să fie campioni în vară.

Dacă nu ai fi ales cariera de fotbalist, ce altă carieră ai fi ales?
Iubesc fotbalul dar cred că mi-am greşit cariera. Glumesc..În Rusia am mers împreună cu colegii de la Torpedo la hochei, pentru că acolo aproape toată lumea joaca hochei.M-am descurcat, zic eu, foarte bine! Îmi place să stau pe patine. Cred că era mai bine să aleg gheaţa şi nu gazonul, câştigam mult mai bine, mai ales în Rusia sau SUA.
Balint, cel mai eficient antrenor al Timişoarei

Din 2002, de la reapariţia Timişoarei în primul eşalon al fotbalului românesc, echipa fanion a Banatului a avut 16 antrenori. Chiar dacă Ioan Ovidiu Sabău a obţinut o serie de rezultate istorice în ultimele şase luni, "Moţul" este abia al şaselea tehnician al lui Poli din ultimii şapte ani într-un clasament al punctelor obţinute în raport cu meciurile disputate.

Surprinzător, antrenorul care a câştigat cel mai des pe banca timişorenilor, cel care a obţinut cel mai bun procentaj de puncte în toate meciurile oficiale, este Gabi Balint, tehnicianul pe care Marian Iancu l-a criticat în cei mai duri termeni.

Ce-i drept, Pele a stat pe banca lui Poli în doar 18 meciuri, 16 în campionat şi două în Cupa României. A câştigat însă 12 dintre acestea şi a pierdut doar două. Ca o comparaţie, Sabău are deja la activ, în doar şase luni, 29 de partide, asta pentru că Poli a disputat cu el pe bancă zece meciuri în cupele europene. De altfel, rezultatele din partidele internaţionale i-au scăzut considerabil media "Moţului".

Ocupantul poziţiei secunde este Cosmin Olăroiu, care a prins tot 29 de meciuri la Poli, însă nu în jumătate de an, ca Sabău, ci în zece luni!
În calcularea procentajelor s-au luat în considerare meciurile jucate în toate competiţiile (campionat, Cupă, Liga Campionilor, Europa League). Victoriile din competiţiile eliminatorii s-au punctat şi ele cu trei puncte în această analiză, iar în jocurile încheiate la egalitate după 120 de minute s-a considerat că Poli a câştigat un punct.

Dintre cei 16 tehnicieni care au îndeplinit funcţia de antrenor principal din 2002 încoace, cinci au stat mai puţin de zece meciuri pe banca lui Poli, astfel că ei nu au intrat în acest clasament. Este vorba de Viorel Vişan (9 meciuri), Iosif Rotariu (4), Dumitru Dumitriu (2), Călin Zanc şi Toni Doboş (câte unul).
Bucur, cel mai bun de la FC Timişoara

Atacantul Gigel Bucur a fost ales cel mai bun jucător al echipei FC Timişoara la încheierea turului Ligii I de fotbal, conform unei anchete realizate în rândul suporterilor.

Prin intermediul blogului oficial al FC Timişoara, http://www.fctimisoara.wordpress.com, fanii au votat cel mai bun jucător din prima parte a acestui sezon. 28 la sută dintre respondenţi l-au ales pe atacantul Gigel Bucur ca fiind cel mai bun fotbalist al FC Timişoara, urmat cu 12% din sufragii de fundaşul dreapta Eder Bonfim şi de căpitanul echipei, mijlocaşul central Dan Alexa, cu 10% din sufragii.

Bucur (29 de ani, venit la FC Timişoara în iulie 2005) a marcat de 11 ori în prezentul sezon: de opt ori în Liga I, de două ori în UEFA Champions League şi o dată în grupele UEFA Europa League. De asemenea, în toamnă, el a marcat de două ori pentru reprezentativa României, în disputele cu Austria, respectiv Insulele Feroe.
Marian Iancu: "Aş fi dezamăgit dacă Răzvan Lucescu s-ar expune antrenînd Unirea"

Preşedintele CA al Politehnicii Timişoara, Marian Iancu, nu crede în varianta numirii lui Răzvan Lucescu ca interimar la Unirea Urziceni şi spune că ar fi dezamăgit în cazul în care această variantă s-ar concretiza.

"Din cîte văd, este posibilă varianta cu Răzvan Lucescu antrenor la Unirea Urziceni, dar nu ştiu dacă este şi moral. El poate fi judecat din ambele perspective şi s-ar expune, iar eu nu cred că va face asta, pentru că e prudent. Chiar dacă tatăl lui spune altceva, eu cred că logica lui Răzvan este diferită de cea a Seniorului. Dacă totuşi s-ar expune, aş fi dezamăgit. În altă ordine de idei, cred că nu se va simţi absolut deloc plecarea lui Dan Petrescu. Cred, dimpotrivă, că aşa se va reactiva concurenţa în lot şi jucătorii vor fi mai motivaţi. Oricum, o reafirm, Unirea Urziceni nu este un proiect de viitor, este şi va rămîne un flash. Acolo este un conflict de interese, pe de-o parte cel financiar, iar de cealaltă parte cel sportiv. Unirea Urziceni nu este un model pentru nimeni, nici ca afacere, nici ca şi club", a spus Marian Iancu la GSPTV.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
URL de referinţă