Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ştiri Ceahlăul Piatra-Neamţ
10-20-2009, 08:03 PM
Mesaj: #103
RE: Ştiri Ceahlăul Piatra-Neamţ
Ceahlăul - 90 de ani

La 20 octombrie 1919, un grup de elevi şi profesori de la Liceul "Petru Rareş" a înfiinţat Asociaţia Sportivă Ceahlăul, primul club sportiv din Piatra Neamţ. În 1926, echipa Ceahlăul devine campioană a Moldovei, iar după cîteva luni îşi schimbă titulatura în Ceahlău Foot-Ball Club. În 1959, echipa revine la titu­latura "Ceahlăul" după ce, începînd din 1949, se numise Progresul, Avîntul, Recolta sau Chimia. În 1961, Ceahlăul promovează în Divizia B, ca mai apoi, în 1993, să promoveze în Divizia A.

În cei zece ani de participare în campionatul primei divizii, FC Ceahlăul s-a clasat de două ori în a doua jumătate a clasamentului şi de 8 ori în prima jumătate. De-a lungul celor zece sezoane au existat numeroase controverse referitoare la echipa în sine şi la preşedintele ei. Echipa Ceahlăul Piatra Neamţ a fost considerată alături de Gloria Bistriţa, echipa cea mai „blatistă” din ţară. Preşedintele Gheorghe Ştefan a fost intitulat „Ştefan Pinalti”.
La 3 iunie 2004, odată cu încheierea sezonului 2003 – 2004, echipa Ceahlăul a retro­gradat în Divizia B. A revenit în prima ligă în sezonul 2005 – 2006, dar a rămas acolo doar două sezoane, retro­gradînd înapoi în 2008. În prezent evoluează în primul eşalon al României la fotbal, Liga I.

1995: Locul 5 în campionat şi participare în Cupa UEFA Intertoto (a trecut de grupe dar s-a oprit în turul imediat următor)

1999: Două tururi parcurse în Intertoto şi două egaluri, 1-1 acasă, 0-0 la Cesena, în turul al treilea, cu , formaţia ce a jucat la Piatra Neamţ cu 9 jucători care au fost prezenţi la Campionatul Mondial din vara anului 2000.
La Piatra Neamţ a fost un stadion arhiplin. Ceahlăul a deschis scorul în prima repriză după un corner, prin Scînteie, care a marcat cu capul în poarta unuia dintre cei mai mari portari din lume la momentul respectiv, olandezul Edwin van der Sar. Italienii au egalat în minutul 58 prin Alessio Tacchinardi.
În retur, la Cesena, italienii au dominat dar nu au reuşit să înscrie. În minutul 89, cei din Piatra Neamţ au ratat şansa calificării trimiţînd mingea în transversală.

A fost un eveniment naţional, deoarece în doi ani consecutivi, Ceahlăul a fost singura echipă româneasca care a ţinut capul de afiş al ştirilor din sport, în dauna echipelor Steaua, Dinamo sau Rapid care nu au reuşit în această perioadă nici măcar trecerea tururilor preliminarii pentru accederea în cupele europene.

2000: Locul 4 în campiona­tul naţional, cea mai bună performanţă obţinută vreodată, în condiţiile în care regulamentul stabilit la începutul competiţiei i-ar fi permis ocuparea locului al treilea. Liga a modificat însă regulamentul cu 4 etape înainte de final în beneficiul echipei Steaua.

În lunga sa activitate divizionară din eşalonul secund, "Ceahlăul" s-a bucurat de aportul unor tehnicieni de o deosebită valoare profesională, ca: I. Iovicin, M. Cretu, Radu Toma, V. Rizea, Tr. Coman, Al. Constantinescu, N. Zaharia, V. Copil, D. Dumitru III, V. Simionaş, T. Anghelini, I. Nunweiller III, I. Sdrobiş, T. Ştet, M. Nedelcu, M. Radu, Fl. Marin, Fl. Hizo. Din rîndurile conducă­torilor de club îi menţionăm, pentru anii de reală afirmare a echipei în fotbalul românesc, pe: Gh. Chivorchian, Gh. Ştefan (ambii prezenţi la promovarea formaţiei în Divizia A), C. Aca­tincăi, I. Tocu, Gh. Ocneanu, D. Lospa, M. Contardo.

Cele mai bune rezultate în eşalonul secund au fost obţinute cu antrenorii Al. Constantinescu în 1974-1975 şi V. Copil în 1983-1984, în ambele situaţii ocupînd locul IV în clasamentul final. Performanţa majoră s-a înregistrat la finele ediţiei de campionat 1992-1993, cînd „Ceahlă­ul” a promovat în Divizia A. Antrenori: I. Sdrobiş (în tur) şi I. Nunweiller II (în retur). Lotul care a contribuit la promovări: R. Lefter, I. Dinu, Cr. Coşerariu, V. Anghelinei, Gh. Pantazi, L. Ivanov, R. Ghioane, Gh. Axinia, I. V. Nechifor, I. Grosu, M. Iones­cu, I. Gigi, Ov. Marc, R. Buli­ga, Cr. Savinoiu, T. Şoi­maru, Fl. Axinia II, L. Vrînceanu, Gr. Ursica, C. Enache. Pe parcursul campionatului primei divizii s-au mai adăugat: C. Cîmpeanu, Gh. Burleanu, Fl. Ionescu, I. Profir, Cr. Ato­mulesei, C. Domşa, Fl. Gri­goraş, M. Iencsi, Ad. State, I. Murariu, Tr. Sălăgean, N. Alexa, C. Ilie şi Fl. Motroc.

http://www.romaniansoccer.ro/ - Cel mai bun site de statistică şi istorie a fotbalului românesc. Intraţi şi vă minunaţi Wink
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Mesaje în acest subiect
RE: Ştiri Ceahlăul Piatra-Neamţ - gonen - 09-13-2009, 02:26 PM
RE: Ştiri Ceahlăul Piatra-Neamţ - Sebi Raducu - 10-20-2009 08:03 PM

Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect:
9 Musafir(i)

Reîntoarce-te SusReîntoarce-te la conţinut