Ştiri Steaua Bucureşti
10-23-2009, 05:04 PM
|
|||
|
|||
RE: Ştiri Steaua Bucureşti
Un mesaj celebru
Cristian Ţopescu, crainicul arenei în '86, explică decizia afişării textului "Notre respect, Anderlecht!" pe tabelă la finalul returului cu belgienii.
Marţea viitoare, Gazeta provoacă o nouă premieră: vă oferă pe DVD meciul de vis Steaua - Anderlecht 3-0, din semifinalele CCE '86. La finalul acelei partide, pe tabela de marcaj a apărut un mesaj devenit celebru: "Notre respect, Anderlecht!". Reputatul comentator sportiv Cristian Ţopescu (72 de ani), pe atunci crainic al stadionului Steaua, a rememorat pentru Gazetă contextul în care au fost scrise cele trei cuvinte. - Domnule Ţopescu, cum v-aţi apropiat de Steaua anilor '80? - În 1983, la meciul Suedia-România am spus în direct că ar fi bine să li se permită fotbaliştilor români să se transfere în străinătate. Am fost demis de la televiziune şi m-am întors la Steaua. Am lucrat la biroul de presă, cu Octavian Vintilă. Apoi, antrenorii Ienei şi Iordănescu m-au rugat să îi ajut. - În ce sens? - Mi s-a dat o cameră şi am început să filmez meciurile echipei. Semnam de primire, îmi făceam treaba şi apoi o restituiam. Cu ajutorul casetei, făceam statistica fiecărui jucător şi notam diverse amănunte care le foloseau antrenorilor la analiza tehnică. Şi am mai făcut ceva. - Ce anume? - În anii '80, cînd se orientau antenele spre bulgari şi ruşi, la TVR se puteau vedea prin reţeaua Eurovision şi alte posturi, la care publicul larg nu avea acces. M-am gîndit atunci să invit oameni pasionaţi, cum ar fi antrenorii, jucătorii şi chiar pe Valentin Ceauşescu, să vină seara şi să vizioneze diverse meciuri internaţionale. Mesaj scris pe bilet - Aţi devenit apoi crainic al arenei şi aţi compus textul "Notre respect, Anderlecht!". - A fost o idee spontană. Lîngă mine era un operator care manevra ce apărea pe tabela de marcaj. Ca să aibă timp, pentru că acea operaţiune tehnică dura ceva, i-am comunicat prin minutul 75 ce trebuie să facă. Şi i-am scris pe un bileţel textul, pentru ca nu cumva să greşească. - Cum credeţi că ar fi perceput astăzi un asemenea mesaj la adresa oaspeţilor? - Nici nu vreau să mă gîndesc. Probabil că ar începe lumea să huiduie, să nu înţeleagă noţiunea de respect. Am nostalgia publicului civilizat. 6 ani a fost interzis Cristian Ţopescu la microfonul TVR. El a revenit în '89, cu ocazia finalei Cupei Campionilor, Steaua - AC Milan 0-4 http://www.romaniansoccer.ro/ - Cel mai bun site de statistică şi istorie a fotbalului românesc. Intraţi şi vă minunaţi ![]() |
|||
|
Utilizator(i) care navighează în acest subiect:
17 Musafir(i)
17 Musafir(i)
Reîntoarce-te SusReîntoarce-te la conţinut