Rezultate sezon trecut: Locul 4 în Seria de Vest a Ligii 2. Nou-promovată la grămadă după retrogradările comisionare ale Timişoarei, Bistriţei şi nerecunoaşterea licenţei lui FC Bihor, Voinţa Sibiu a avut a doua cea mai bună defensivă din Liga 2, şi a avut de asemenea şansa de a fi inclusă într-un play-off de promovare cu Săgeata Năvodari, de către FRF. Antrenorul echipei este un bănăţean ambiţios, tânăr, Alexandru Pelici, care i-a fost secund de multe ori lui Aurel Şunda, adversarul său din play-off pe vremea frumoasei echipe din Alba-Iulia, care terminat pe locul 6. De altfel, Pelici la prima sa experienţă în prima ligă, ca interimar, fireşte, a reuşit o performanţă incredibilă, un loc 6 în spatele SDR-ului, Craiovei şi Oţelului.
Echipa a demonstrat o ştiinţă defensivă ermetică incredibilă în tur, când poarta lui Daniel Lazăr a fost perforată doar de 4 ori, un lucru rar întâlnit în Europa, conform statisticilor. De remarcat că la sfârşitul sezonului competiţional, clubul părea să se desfiinţeze, jucătorii urmau să fie puşi pe liber, iar antrenorul semnase un precontract cu Luceafărul Oradea, nou-promovată în Liga 1. După vestea play-off-ului, s-au organizat destul de bine ca să gestioneze două meciuri capitale pentru viitorul clubului. Deşi nu au avut un program centralizat de amicale pe timpul verii, lotul a rămas în majoritate la fel, mizând pe aceeaşi defensivă formată din 3 stoperi (Forika, Apostol şi Grigore), un mijloc cu Beza, Bunea şi Popa, şi un atac cu Martinescu şi Neguţ. În perioada scurtă până la începutul Ligii 1, conducerea a adus jucători cu oarecare experienţă precum Dănălache, Miron, Bar, Dâlbea, Coman şi Neguţ, dar şi tineri precum Tânc, Cigan, Antohi.
Obiectiv: salvarea de la retrogradare, promovarea unor jucători tineri de perspectivă, omogenizarea unui lot cu jucători experimentaţi din campionatul intern.
Echipa tip: Dănălache – Forika, Bar, Grigore (C) – Beza, Bunea, Martinescu, I.Popa – Coman, Neguţ, Cigan.
Lot: Remus Dănălache, Bogdan Miron, Marius Zăvoi -portari-, Dumitru Apostol, Sergiu Bar, Doru Buican, Marius Burlacu, Rareş Forika, Nicolae Grigore, Caius Lungu, Darius Miclea, Ionuţ Olteanu, Andrei Tânc -fundaşi-, Eugen Beza, Claudiu Bunea, Răzvan Dâlbea, Alexandru Martinescu, Florin Măjer, Iulian Popa, Daniel Tătar -mijlocaşi-, Andrei Antohi, Cristian Cigan, Cornel Coman, Cristian Hardău, Philipp Hallmen, Radu Neguţ -atacanţi-.
Media de vârstă: 28 ani
Golgheter: Iulian Popa (6 goluri)
Cel mai vârstnic jucător: Eugen Beza (33 ani)
Cel mai tânăr jucător: Philipp Hallmen (18 ani)
Cel mai longeviv jucător: Nicolae Grigore (iulie 2007)
Ponderea autohtoni-străini: 26 – 0 (100%-0%)
Tinere talente: Caius Lungu, Ionuţ Olteanu, Daniel Tătar, Andrei Antohi, Philipp Hallmen
Staff: Alexandru Pelici –antrenor principal-, Darius Miclea –antrenor secund-, Florin Berţa –antrenor cu portari-, Sandu Tăbârcă –director tehnic-, Ştefan Tolciu –medic-, Dorel Rusu –maseur-.
Transferuri:
Veniri: Remus Dănălache (portar, FCM Târgu-Mureş), Bogdan Miron (portar, Astra Ploieşti), Sergiu Bar (fundaş central, Victoria Brăneşti), Andrei Tânc (fundaş central, FC Bihor Oradea), Răzvan Dâlbea (mijlocaş defensiv, Săgeata Năvodari), Andrei Antohi (atacant, Pandurii Târgu-Jiu), Cristian Cigan (atacant, FC Bihor Oradea), Cornel Coman (atacant, Victoria Brăneşti)
Plecări: Cristian Bordea (portar, liber de contract), Sergiu Vlad (portar, liber de contract), Istvan Szabo (mijlocaş, liber de contract), Paul Dragomir (atacant, liber de contract), Adrian Cârstean (atacant, liber de contract)
Meciuri amicale:
25.06.2011 – Voinţa Sibiu – Pandurii Târgu-Jiu 4-2 (Sibiu)
Popa (41), Beza (47), Martinescu (71), Hallmen (80)
16.07.2011 – Voinţa Sibiu – Unirea Alba-Iulia 2-1 (Sibiu)
Martinescu (75), Cârstean (80)
Avantaje:
- sprijinul suporterilor sibieni, care nu au mai avut o echipă în Liga 1 din 1996, când FC Inter Sibiu retrograda de pe locul 17; atât la baraj, cât şi la primele abonamente eliberate, s-au adunat mii de oameni pentru a-şi cumpăra bilete, tichete pentru meci.
- un lot bazat exclusiv pe români, cu o medie bună de vârstă pentru o nou-promovată, 28 de ani, care denotă experienţă şi siguranţă la nivel de lot; singurul cu nume interesant este Philipp Hallman, un român născut în Germania, care a făcut junioratul la Şcoala de Fotbal "Gică Popescu" şi a debutat la Jiul Petroşani.
- siguranţa financiară asigurată de către preşedintele-finanţator, Ioan Hămbăşan, un lider al unei organizaţii meşteşugăreşti; salariile sunt medii şi acceptabile pentru o echipă nou-promovată.
- o defensivă ermetică, închisă bine, cu trei stoperi, acoperită pe benzi de două aripi, Beza şi Popa, lucru care ar putea dinamiza şi închide jocul extrem de rapid în unele momente ale jocului.
- căpitanul Nicolae Grigore a rămas în această poziţie din momentul înfiinţării echipei în vara lui 2007, când echipa evolua în Liga 4 judeţeană până la debutul în Liga 1 cu Steaua, fiind la rândul său un sibian autentic
Dezavantaje:
- prezenţa lui Sandu Tăbârcă în staff-ul tehnic (când a fost numit antrenor principal la Gloria Bistriţa, echipa ardeleană se clasa pe ultimul loc fără nicio victorie în 8 meciuri jucate; de asemenea, când a preluat responsabilităţi largi la U Craiova, echipa s-a afundat, şi cu „ajutorul” scandalurilor spre Liga 2).
- un antrenor cu rezultate bune în Liga 1, cât timp a activat (chiar şi ca interimar la Unirea), Pelici, dar cu experienţă însemnată doar în Liga 2, unde a ajutat echipe să promoveze, să nu retrogradeze, obiective uşor de îndeplinit la un nivel inferior.
- un stadion învechit, nemodernizat, care a avut nevoie de sprijinul fanilor ca să îşi monteze scaune în timp util pentru a găzdui un meci de Liga 1.
- lipsa de informaţii privind echipa atât din partea presei locale, cât şi a celei centrale, care promovează cealaltă echipă din judeţul Sibiu, Gaz metan Mediaş.
- apariţia sprijinului autorităţilor locale într-o perioadă preelectorală, atât din partea primăriei conduse de Klaus Johannis, dar şi a consilierilor PDL; ştim situaţia tensionată între cele două părţi încă de la alegerile prezidenţiale şi o posibilă speculare a acestei promovări, a atmosferei bune de Liga 1 adusă de suporteri, i-ar face pe politicieni mai eficienţi în tehnica manipulării.