Rezultate sezon trecut: Locul 7 după rezultatele sportive. Locul 6 după rezultatele comisiilor. Putem spune că echipa medieşeană este cea mai norocoasă, plină de şansă -cum credeţi dumnevoastră- echipă din Liga 1. Acum doi ani a reuşit să rămână în Liga 1, deşi sportiv s-a clasat pe un loc retrogradabil; a picat bine la mijloc în scandalul retrogradării Argeşului pentru aranjamentele cu arbitrii. În 2011, e şi mai bine; în urma retrogradării Timişoarei pentru neacordarea licenţei, Mediaş s-a clasat automat pe un loc Europa League, lucru care ar putea atrage atenţia atât asupra antrenorului, cât şi a jucătorilor pe plan continental.
Clubul din judeţul Sibiu a demonstrat că dacă se poate baza pe un proiect pe termen lung, sudat de aceeaşi persoană, un antrenor tânăr, ar putea să dea roade, mai mult decât s-ar fi putut aştepta. În sezonul trecut, Eric a ajuns la maturitatea sa fotbalistică în Liga 1, reuşind să se claseze printre golgheterii Ligii 1, cu 15 goluri. Prin reuşitele sale, a reuşit să ducă Gaz-ul pe o poziţie bună, care i-a facilitat într-un final un loc inedit de cupe europene. Ca remarcaţi ai sezonului trecut îi notăm pe Zaharia, Muntean, Pârvulescu, Liţu iar cei care şi-au confirmat valoarea sunt Pleşca, Eric, Todea, Liţu.
Obiectiv: Locurile 1-6, Cupa României, calificarea în grupele Europa League, promovarea unor jucători tineri de perspectivă, omogenizarea unui lot cu jucători cu apariţii în meciuri internaţionale.
Echipa tip: Pleşca – Zaharia, Khubutia, Lazăr, Buzean – Hoban, Todea (C) – Muntean, Eric, Pârvulescu - Bawab.
Lot: Milos Buchta -Cehia-, Răzvan Pleşca, Edgars Portnojs -Letonia-, Cosmin Vâtcă -portari-, Ionuţ Buzean, Nicandro Breeveld, Ovidiu Hoban, Akaki Khubutia -Georgia-, Florin Lazăr, Zarko Markovici -Serbia-, Jasmin Trtovaci -Serbia-, Ivan Vukadinovici -Serbia-, Radu Zaharia -fundaşi-, Andrei Bozeşan, Doru Dudiţă, Eric Oliveira -Brazilia-, Romulus Miclea, Alexandru Muntean, Paul Pârvulescu, Ciprian Petre, Cristian Todea -mijlocaşi-, Thaer Bawab -Iordania-, Florin Bratu, Alin Liţu, Dan Roman -atacanţi-.
Media de vârstă: 26,8 ani
Golgheter: Eric de Oliveira –Brazilia- (15 goluri)
Cel mai vârstnic jucător: Doru Dudiţă (33 ani)
Cel mai tânăr jucător: Edgars Portnojs –Letonia- (21 ani)
Cel mai longeviv jucător: Ionuţ Buzean (iulie 2003)
Ponderea autohtoni-străini: 17 – 8 (68%-32%)
Tinere talente: Edgars Portnojs, Radu Zaharia, Paul Pârvulescu, Andrei Bozeşan, Alex Muntean
Staff:
Cristian Pustai –antrenor principal-, Flavius Şomfălean, Dorin Matei –antrenori secunzi-, Bebe Bărbulescu –preparator fizic-, Dorin Roşca –antrenor cu portarii-, Călin Târnăvean –medic-, Liviu Plaias, Andrei Precup –maseuri-
Transferuri:
Veniri: Nicandro Breeveld –Olanda- (fundaş central, Jiul Petroşani), Ciprian Petre (mijlocaş dreapta, Gloria Bistriţa)
Plecări: Sergiu Muth (fundaş central, Gaz metan Mediaş II), Gabriel Cruceru (mijlocaş defensiv, Gaz metan Mediaş II), Michal Kubala –Slovacia- (mijlocaş defensiv, Astra Ploieşti)
Meciuri amicale:
23.06.2011 – Gaz metan Mediaş – Debreceni VSC 2-3 (Debrecen)
Roman (34p), autogol unguri
25.06.2011 – Gaz metan Mediaş – Kecksmeti FC 4-1 (Debrecen)
Eric (23, 40p), Muntean (35), Petre (74)
28.06.2011 – Gaz metan Mediaş – Pecsi MFC 4-1 (Debrecen)
Zaharia (7), Eric (12), Petre (32), Bratu (90)
02.07.2011 – Gaz metan Mediaş – Debreceni VSC 0-1 (Debrecen)
05.07.2011 – Gaz metan Mediaş – Lombard Papa 3-1 (Debrecen)
Eric, Buzean, Bujor
Avantaje:
- un lot echilibrat (bazat pe tineri talentaţi, fotbalişti experimentaţi, străini asimilaţi de societatea românească), care dă siguranţă unei echipe "virgine" într-o competiţie europeană.
- conducerea sigură, reprezentată de Corin Cindrea, care reuşeşte să menţină echilibrul financiar în fiecare sezon (chiar dacă este bugetată de o companie de stat, care se ocupă cu prelucrarea gazelor naturale).
- un antrenor tânăr, care asigură continuitatea în fiecare sezon (el fiind cel mai longeviv antrenor al unei echipe prim-divizionare, fiind la Mediaş din februarie 2007, deci cam patru ani şi jumătate, un lucru atipic fotbalului nostru).
- existenţa unui proiect bazat pe promovarea tinerilor jucători şi aducerea unor străini ieftini, mediocri, dar care să compenseze carenţele unui fotbalist român (superficialitatea, resemnarea şi renunţarea).
- un nucleu puternic construit în ultimii ani în jurul lui Eric, Buzean, Lazăr, Hoban şi Dudiţă, care sunt veteranii clubului, prezenţi şi în Liga 2 la ultima promovare.
Dezavantaje:
- prezenţa în conducere a unui personaj dubios, Ioan Horoba, conducător bidecenal la Gloria Bistriţa, despre care ştim că nu a avut un comportament aşa de corect cu celelalte competitoare, în timpul aşa-zisei Cooperative din zona Moldovei, cu Bacău, Ceahlăul, de exemplu.
- promovarea pe postul de medic a unui fost jucător, recent retras din fotbalul profesionist; e vorba despre Călin Târnăvean, ultima dată atacant la FCM Târgu-Mureş, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie din localitate.
- o campanie slabă de transferuri care s-a bazat pe aducerea unui jucător din Liga 4 (campionul judeţului Hunedoara cu Jiul Petroşani – Nicandro) şi a unui jucător proaspăt retrogradat cu Gloria Bistriţa (folosit mai mult ca mijlocaş central decât ca unul de bandă – Ciprian Petre).
- lipsa de experienţă în cupele europene; nu subestimăm evoluţia în meciurile cu Mainz, oricare ar fi ea, dar va surexcita entuziasmul jucătorilor, nerecomandat pentru un început de cursă lungă (trebuie să punem la socoteală cele 34 de meciuri din Liga 1, minim 1 de Cupă, 4 de cupe europene); cu 25 de jucători e greu să nu clachezi.
- prezenţa a patru portari în lotul primei echipe, în cunoştiinţa faptului că Pleşca este titular indiscutabil; Vâtcă se presupune a fi rezerva, iar al treilea nu se justifică, deoarece Buchta a fost un titular important în ultimele sezoane dar s-a accidentat şi a pierdut trenul, iar Portnojs e folosit ca o mascotă pentru promovarea turismului leton la noi în ţară (altfel nu ne explicăm prezenţa lui decât la a doua echipă).