Petrolul Ploieşti s-a calificat de o manieră incredibilă în faza play-off a competiţiei de fotbal Europa League, graţie unei victorii cu scorul de 2-1 (1-0) în deplasare cu formaţia olandeză Vitesse Arnhem, joi seara, pe stadionul "Gelredome" din Arnhem, în manşa a doua a turului III preliminar, după un gol marcat în minutul 90+5 de Gicu Grozav din lovitură liberă.
Damien Boudjemaa a deschis scorul în minutul 21, după o degajare a portarului Pecanha. Vitesse a egalat în minutul 72, prin Jan-Arie van der Heijden. Petrolul juca din minutul 80 în zece oameni, după eliminarea haitianului Jean Sony Alcenat. În prima manşă, cele două echipe au terminat la egalitate, 1-1. Vitesse s-a aflat la cârma jocului încă din primele minute, chiar dacă Hoban a semnat prima ocazie notabilă a partidei (8), şutul său fiind reţinut de Velthuizen în doi timpi. Pecanha a intervenit salvator în minutul 10 la şutul lui Ibarra, după care van der Struijk a tras pe lângă poartă (11).
Pe fondul jocului dominat de gazde, Petrolul a dat lovitura la o fază foarte rapidă: Pecanha a degajat balonul, Dore a sărit bine la cap cu un fundaş, mingea a ajuns la Boudjemaa, care a profitat de neatenţia lui van Aanholt şi a şutat sub transversală: 0-1 (21).
Vitesse a continuat să preseze, dar petroliştii s-au apărat destul de bine şi ocaziile echipei olandeze au fost rare. Ceanturia a centrat periculos, dar Pecanha a fost atent şi a respins (34), iar Guilherme a respins din faţa porţii mingea trimisă din cădere de Pedersen (45+1). Echipa olandeză a controlat jocul şi după pauză, dar Petrolul şi-a creat câteva situaţii foarte periculoase. Younes (55) a tras din interiorul careului, dar Velthuizen a respins de sub transversală, după care Boudjemaa şi Grozav au creat panică în careul gazdelor (57). Dore a beneficiat şi el de o ocazie mare, dar voleu său s-a dus alături de poartă (65). Vitesse a egalat în minutul 72, prin Jan-Arie van der Heijden, care a rămas nesupravegheat în careu, la o nesincronizare a apărării ploieştene: 1-1.
Situaţia Petrolului s-a complicat în minutul 80, când haitianul Alcenat a fost eliminat destul de uşor pentru al doilea cartonaş galben. Chiar şi în aceste condiţii, meciul nu a avut un sens unic, Petrolul având câteva acţiuni, cea mai notabilă fiind cea finalizată cu şut de Guilherme (89), prin de Velthuizen. Pecanha a fost atent în minutul 90, la reluarea lui Havenaar, ocazie care ar fi putut decide soarta "dublei". Van der Struijk a avut ultima ocazie a gazdelor de intrarea în prelungiri, şutul său trecând alături (90+2). Când puţină lume de mai aştepta, Camara a obţinut o lovitură liberă din marginea careului, iar Grozav a transformat-o impecabil, aducând victoria şi calificarea Petrolului în play-off.
Petrolul a reuşit o calificare de senzaţie, întregind seara sau săptămâna excelentă a fotbalului românesc în Europa, cu trei echipe calificate în play-off-ul Europa League (Astra Giurgiu, Pandurii Târgu-Jiu, Petrolul Ploieşti) şi cu Steaua în play-off-ul Ligii Campionilor.
Europa League - turul III preliminar (manşa a II-a)
Arnhem, stadion "Gelredome", în manşa I: 1-1
Vitesse Arnhem - Petrolul Ploieşti 1-2 (0-1)
Au marcat: 0-1 Damien Boudjemaa (21), 1-1 Jan-Arie van der Heijden (72), 1-2 Gheorghe Grozav (90+5)
Vitesse: 22. Piet Velthuizen - 6. Frank van der Struijk, 23. Jan-Arie van der Heijden, 37. Guram Kaşia (căpitan), 38. Patrick van Aanholt - 5. Kelvin Leerdam (10. Davy Pröpper, 67), 18. Valeri Kazaişvili (14. Mike Havenaar, 46), 34. Theo Janssen - 30. Renato Ibarra, 19. Marcus Pedersen, 11. Ghiorghi Ceanturia. Antrenor: Peter Bosz.
Rezerve neutilizate: 48. Jeroen Houwen - 3. Din Mori, 7. Marko Vejinovic, 39. Wimilio Vink, 9. Jonathan Reis.
Petrolul: 1. Peterson Peçanha - 2. Jean Sony Alcenat, 3. Geraldo Alves (căpitan), 4. Manassé Enza-Yamissi, 21. Guilherme - 8. Damien Boudjemaa, 15. Ovidiu Hoban, 91. Pablo De Lucas - 9. Hamza Younes (5. Sony Mustivar, 63), 99. Ferebory Dore (10. Abel Camara, 73), 7. Gheorghe Grozav. Antrenor: Cosmin Contra.
Rezerve neutilizate: 23. Mircea Bornescu - 32. Sebastian Achim, 20. Njongo Priso, 52. Romário, 80. Filipe Teixeira.
Cartonaşe galbene: Grozav (11), Enza-Yamissi (24), Leerdam (51), Alcenat (71, 80), Pröpper (76), Kaşia (90+3), Mustivar (90+5).
Cartonaş roşu: Alcenat (80).
Arbitru: Ante Vucemilovic-Simunovic Jr; arbitri asistenţi: Borut Krizaric, Sasa Feges; arbitru de rezervă: Zlatko Simcic (toţi din Croaţia).
Delegat UEFA: Ilja Kaenzig (Elveţia); observator UEFA pentru arbitri: Vladimir Petrov (Ucraina).
Cosmin Contra: "Am trăit intens, pentru că era şi astăzi să fie nedrept fotbalul cu noi. Cred că s-a făcut dreptate şi meritam această calificare. Am fost echipa mai bună în ambele manşe. Ne-a fost greu pentru că am luat iar gol din fază fixă. Am renunţat la a treia schimbare pentru că aşteptam finalul timpului regulamentar să văd cine era mai obosit şi când am văzut lovitura liberă, ştiam că Gicu Grozav poate să ne salveze şi să încheie meciul înainte de prelungiri. I-am atras în terenul nostru pentru a-i prinde pe contraatac. Ăsta era planul pe care îl făcusem. În a doua repriză am avut multe contraatacuri periculoase şi am ratat din nou din poziţii foarte bune. Au dovedit încă o dată că sunt o echipă cu caracter şi au putut câştiga în zece jucători. M-aş bucura să ne întâlnim toate patru echipele româneşti în grupele competiţiilor. Din păcate, multă lume nu apreciază la Grozav schimbarea de atitudine, chiar dacă nu face multe meciuri extraordinare, dar munceşte, aleargă, se bate. Cu acest gol şi-a spălat un pic din păcate, pentru că avea o datorie morală faţă de mine că a ratat acel penalti cu Pandurii în minutul 90, iar astăzi ne-a calificat în minutul 90. Sper ca de acum să fie aplaudat, chiar dacă a avut o evoluţie mai puţin bună. Îl aşteptăm şi pe Bokila. Îmi doresc din toată inima să vadă ce realizează băieţii, coechipierii lui, şi să înţeleagă că are contract cu noi şi e păcat că nu e aici să pună umărul la performanţele acestea. Sper să-l facem să-i pară rău şi că îşi va revizui atitudinea, pentru că asta nu duce decât la o suspendare sau ceva probleme pentru echipa care îl va lua".