|
Preiminariile CM 2014: Romania - Estonia 2-0
Naționala de fotbal a României s-a calificat la barajul pentru Cupa Mondială din 2014, marți seara, după ce a învins Estonia cu scorul de 2-0 (1-0), în Grupa D a preliminariilor Cupei Mondiale din 2014, pe Arena Națională din București, iar Olanda a dispus cu 2-0 (1-0) de Turcia la Istanbul.
România a câștigat destul de greu, prin "dubla" lui Ciprian Marica (30 - penalty, 81), și a beneficiat de ajutorul decisiv al Olandei, grație căruia a prins locul secund și un bilet la baraj. Tragerea la sorți a partidelor de baraj va avea loc pe 21 octombrie (15:00, ora României), la Zurich, iar partidele se vor juca în dublă manșă, pe 15, respectiv 19 noiembrie. România nu va fi cap de serie în acest baraj.
Crispați și marcați de miza jocului, poate și de reacția publicului după ce Olanda a deschis scorul în Turcia, tricolorii au intrat greu în meci, după ce balticii și-au creat câteva ocazii destul de mari de gol. A fost mai întâi un șut al lui Vassiljev, care a ocolit de puțin poarta (18), iar apoi Tătărușanu a respins două șuturi periculoase trase de Kink (23).
Echipa României a început ușor-ușor să-și revină, încurajată și de public, iar Stancu a irosit o mare situație de a deschide scorul (25), reluarea sa din interiorul careului făcând ca mingea să se ducă pe lângă poartă. Tot Stancu a obținut un penalty în minutul 30, fiind faultat de fundașul Reintam, iar Marica a transformat lovitura de pedeapsă: 1-0.
Până la pauză, România a mai ratat două situații, prin Marica - lovitură de cap respinsă în corner de Pareiko (36) - și Bucur, șut la colțul lung pușin pe lângă țintă (40).
Estonia a evoluat cu mult curaj și în repriza secundă, iar România nu a reușit să găsească soluțiile pentru desfacerea apărării baltice. Tricolorii nu au riscat aproape nimic, având în vedere situația favorabilă, atât de pe tabela de marcaj, cât și de la Istanbul, unde Olanda își mărise avantajul (2-0 cu Turcia).
Singurele situații periculoase ale tricolorilor l-au avut în prim plan pe Grozav, dar în minutul 56 a fost blocat în momentul șutului, iar lovitura sa de cap din minutul 68 a trimis balonul în brațele lui Pareiko. Grozav a fost aproape să majoreze avantajul echipei noastre în minutul 76, dar reluarea sa la colțul scurt a fost scoasă în corner de Pareiko.
În cele din urmă, Marica a adus golul izbăvitor în minutul 81, cu o lovitură de cap, la centrarea lui Mățel: 2-0 (81).
La Istanbul, Olanda și-a respectat blazonul și s-a impus clar, prin golurile marcate de Arjen Robben (8) și Wesley Sneijder (47), în timp ce Ungaria a câștigat cu 2-0 în fața Andorrei la Budapesta, goluri înscrise de Nemanja Nikolic (51, 76).
România a avut o comportare onorabilă în aceste preliminarii și a obținut ceea ce putea, locul secund, pentru că Olanda a arătat că este cu mult peste nivelul celorlalte formații din grupă.
Bucureşti, Arena Naţională, Spectatori: 18.852
România - Estonia 2 - 0 (1-0)
Au marcat: 1-0 Ciprian Marica (30p), 2-0 Ciprian Marica (81)
România: 12. Ciprian Tătăruşanu - 2. Alexandru Măţel, 15. Dorin Goian, 18. Florin Gardoş, 3. Răzvan Raţ (căpitan) - 5. Alexandru Bourceanu, 8. Costin Lazăr (16. Ovidiu Hoban, 79) - 22. Gheorghe Bucur (11. Gabriel Torje, 57), 19. Bogdan Stancu (7. Gheorghe Grozav, 46), 10. Cristian Tănase - 9. Ciprian Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.
Rezerve: 1. Bogdan Lobonţ, 23. Cristian Bălgrădean - 4. Srgian Luchin, 14. Iasmin Latovlevici, 17. Valerică Găman, 21. Dragoş Grigore, 13. Claudiu Keşeru, 20. Alexandru Maxim.
Estonia: 1. Sergei Pareiko - 17. Enar Jaager, 3. Mikk Reintam, 15. Ragnar Klavan (căpitan), 23. Taijo Teniste - 7. Sander Puri (11. Henrik Ojamaa, 59), 6. Aleksandr Dmitrijev, 2. Joel Lindpere (5. Dmitri Kruglov, 75), 14. Konstantin Vassiljev - 10. Sergei Zenjov (8. Henri Anier, 46), 9. Tarmo Kink. Selecţioner: Taarmo Ruutli.
Rezerve: 12. Mihkel Aksalu - 18. Alo Barengrub, 20. Gert Kams, 13. Martin Vunk, 16. Sergei Mosnikov, 19. Siim Luts.
Cartonaşe galbene: Gardoş (66), Klavan (70), Dmitrijev (78), Bourceanu (90+2).
Arbitru: Marijo Strahonja; arbitri asistenţi: Sinisa Premuzaj, Igor Krmar; arbitru de rezervă: Ante Vucemilovic (toţi din Croaţia).
Observator FIFA pentru arbitri: Hugh Dallas (Scoţia), Comisar FIFA: Rainer Koch (Germania)
Victor Piţurcă: " Suntem la baraj, este o mică preformanţă pentru o echipă nou-construită, preluată într-un moment destul de dificil. Avem mulţi jucători noi şi i-am adus pe lângă cei cu experienţă. Am realizat o muncă bună în aceşti doi ani şi jumătate. La baraj, echipa României are şansa ei, indiferent cu cine va juca. Vom avea şansa a doua, e clar, dar orice echipă va avea probleme. Pentru mine, care am o experienţă la naţională, acest baraj este ceva nou. La jocurile duble am avut probleme la cel de-al doilea meci. Şi astăzi am schimbat 4-5 jucători mai proaspeţi, dar tot am avut porbleme. Niciun adversar din play-off nu este de valoarea Olandei, Portugalia nu a reuşit să învingă acasă pe Israel, Suedia a avut 2-0 şi acum am înţeles că este 4-2. Au slăbiciuni toate. Adversarii au prima şansă contra noastră, poate să fie un avantaj pentru noi. Grecia este o echipă cu experienţă vastă şi are o forţă de grup. Este extrem de periculoasă. Este mai puţin relevant ce vreau eu, ci ce se va stabili la Zurich. A fost un meci cu o încărcătură deosebită, jucătorii au fost destul de apăsaţi de miza jocului, dar ne-am revenit. Nu am văzut ca jucătorii să aibă trac, au fost doar puţin apăsaţi de miza jocului. După golul de 2-0, ne-am descătuşat. Noi ne-am concentrat pe jocul nostru. Dacă era un rezultat favorabil Turciei, voiam să aflu pentru că doream să ştiu cum abordez meciul. Ştiam că olandezii sunt profesionişti sută la sută. Olanda a jucat pentru Olanda, nu pentru România. Putea să câştige şi Turcia, pentru că mi s-a spus la pauză că au avut ocazii. Dar este o diferenţă înte noi, turci şi olandezi. Bogdan Stancu a ratat acea ocazie, dar după a scos penaltiul la primul gol. El este un tip mai retras, suferă, iar aportul lui nu mai este acelaşi. Toţi băieţii trebuie aplaudaţi şi atunci când pierd. Marica, prin minutul 70-75, trebuia să iasă, dar a tras de el pentru că se accidentaseră şi Stancu şi Lazăr. Alexandru Maxim a făcut un meci mai slab cu Andorra, iar din punct de vedere fizic nu este la cel mai înalt nivel şi aşa am hotărât. M-am gândit să-l introduc în a doua repriză, dar problemele medicale m-au împiedicat. El a evoluat mai bine când a intrat pe parcurs, cu excepţia meciului cu Turcia. Maxim este un jucător exponenţial în acest moment, dar trebuie să se impună. Este un moment atât de important pentru naţională, cum să mă gândesc înaintea unor meciuri atât de importante să jucăm duminică seară în campionat. Interesul Stelei este clar ca echipa naţională să se califice".
Ciprian Marica: " Suntem bucuroşi că am reuşit calificarea la baraj. Am avut soartă pentru că Olanda joacă fotbal şi e o echipă greu de învins. A fost un meci mai greu decât ne aşteptam cu Estonia. Noi ne doream să marcăm mai multe goluri, dar suntem totuşi bucuroşi că am înscris de două ori. Acum sperăm să avem noroc la meciul de baraj, deşi ştim că vom întâlni adversari grei precum Portugalia. Deocamdată putem fi mândri pentru ceea ce am realizat. Cred că împreună cu suporterii ne putem califica la Cupa Mondială. Felicitări Olandei, e o echipă greu de învins, au făcut ceea ce ştiu ei să facă mai bine. În seara asta a existat presiunea că trebuie să dăm multe goluri şi asta i-a făcut şi pe adversarii noştri să-şi dea sufletul pe teren. Echipa Estoniei a muncit foarte mult, ne bucurăm că am reuşit să marcăm golul doi. Ne-am propus să înscriem repede, ei să se deschidă mai mult şi să avem mai multe spaţii. Din păcate am marcat destul de greu din penalti şi nu ne-a fost uşor. Nici noi nu am făcut o partidă fantastică. Dar la final suntem bucuroşi că mergem la baraj. E mult spus să le mulţumim olandezilor, dar oricum era de aşteptat că vor câştiga. Mi-ar fi plăcut să fie mai multă lume pe stadion, deşi am simţit că echipa României este iubită în continuare. Cred că la meciul de baraj vor fi mai mulţi şi ne vor susţine. Estonii nu s-au dat deloc deoparte, nu ne-au menajat în niciun fel, deşi nu mai aveau nicio şansă. Cred că ar trebui să fim mândri că am ajuns până aici".
Dumitru Dragomir: " Depinde cu cine cădem la baraj. Avem nevoie neapărat de noroc pentru a merge la Mondiale. Dacă o să cădem cu o echipă mai uşoară, o să ne ducem la Mondiale. Dacă nu, se duc alţii. Sunt vreo 4-5 echipe naţionale în Europa, restul suntem o apă şi-un pământ cam toţi. Olanda e o forţă puternică pentru toate echipele cu care a jucat, aşa că noi am ieşit pe locul 2... Olanda a jucat pentru ea, nu pentru România. Nu e o performanţă calificarea la baraj dacă nu mergem la Mondial. Piţurcă ar trebui să mai ţină cont şi de ceea ce spun alţii, dar este un antrenor valoros, el ştie să califice echipe. Numai că echipa asta naţională mai are nevoie de 2-3 jucători. Şi Mutu dacă îşi revine ar fi util, dar nu cred că Piţurcă îl convoacă. Bourceanu ar trebui premiat, pentru că liniştea jocul, era 2-0, ce-i trebuia lui 3-0? Şi la 1-0 ţii de rezultat când ştii că e 2-0 în Turcia, dacă eşti băiat inteligent. Amintiţi-vă de Dorinel Munteanu, dacă întârzia ultima minge ne calificam la Europene. Spectatorii, oricum nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi".
Tarmo Ruutli: " Felicit echipa voastră, pentru că aţi ajuns în play-off, acolo totul este posibil, inclusiv o calificare. A fost un joc greu, am luptat, iar în prima repriză am avut câteva ocazii. În a doua repriză ne-am apărat, dar România a fost mai bună. Jucătorii mei au încercat, dar n-au putut. Cred că jucătorii români au simţit o oarecare presiune pentru că trebuiau să marcheze şi să câştige cu orice preţ, iar noi ne-am apărat grupat. În play-off, fiecare echipă are şanse, micile detalii pot face diferenţa. Dacă va alege tactica potrivită, să nu primească gol, România are o şansă".
Taguri:
Preiminariile CM 2014
Romania
Estonia
» Echipa nationala a Romaniei - Istorie si statistica
Comenteaza
Ultimele stiri - Echipa națională
România a încheiat perfect anul fotbalistic 2024, cu o victorie acasă, 4-1 cu Cipru. Cu acest succes, "tricolorii" au câștigat grupa C2 și au promovat în categoria B a Ligii...
Naţionala României a învins echipa Ciprului cu scorul de 4-1 (2-0), luni seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în ultimul său meci din Grupa C2 din Liga...
Meciul dintre naţionala de fotbal a României şi Kosovo a fost abandonat la scorul de 0-0, vineri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa C2 din Liga Naţiunilor,...
Meciul dintre naţionala de fotbal a României şi Kosovo a fost abandonat la scorul de 0-0, vineri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în Grupa C2 din Liga Naţiunilor, după ce echipa...
Astăzi, 15 noiembrie 2024, echipa naţională a României va susţine un joc important contra Kosovo, ȋn Liga Naţiunilor.
Ne ȋntoarcem ȋn urmă cu exact 35 de ani...
Selecţionerul echipei de fotbal a României, Mircea Lucescu, a anunţat, sâmbătă, un lot de 26 de jucători pentru ultimele două partide din Grupa C2 a Ligii Naţiunilor, în care se găsesc...
Reprezentativa României a învins, marţi seară, în deplasare, cu scorul de 2-1, selecţionata Lituaniei, în etapa a 4-a a grupei C2 a Ligii Naţiunilor. Pentru "tricolorii"...
Naţionala de fotbal a României a învins greu echipa Lituaniei, cu scorul de 2-1 (1-1), marţi seara, pe stadionul "Dariaus ir Gireno" din Kaunas, în Grupa a 2-a din Liga C a Ligii...
Antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că se aşteaptă la "un meci de care pe...
Reprezentativa României, cu Mircea Lucescu pe banca tehnică, a învins, sâmbătă seară, în deplasare, cu scorul de 3-0, selecţionata Ciprului,...
Echipa națională de fotbal a României a învins echipa Ciprului cu scorul de 3-0 (3-0), sâmbătă seara, pe "AEK Arena - George Karapatakis" din...
|
|
|
S-au nascut azi
Adrian Voiculeț
România
38 ani
Alejandro Domínguez
Argentina
42 ani
Andrei Nițu
România
36 ani
Andrei Urai
România
48 ani
Carlo Ancelotti
Italia
64 ani
Cosmin Olăroiu
România
54 ani
David Platt
Anglia
57 ani
Denis Ciobotariu
România
25 ani
Dragan Gošić
Serbia
42 ani
Ewerthon
Brazilia
42 ani
Ferdinando Coppola
Italia
45 ani
George Sofroni
România
32 ani
Henryk Kasperczak
Polonia
77 ani
Jagoš Vuković
Serbia
35 ani
Jan Pahor
Slovenia
37 ani
José Serrizuela
Argentina
61 ani
Martin Tudor
România
47 ani
Matuzalém
Brazilia
43 ani
Pavel Badea
România
56 ani
Ronny Johnsen
Norvegia
54 ani
Salah Assad
Algeria
65 ani
Stuart McCall
Scoția
59 ani
|
|
|