Vicecampioana ASA Târgu-Mureș a câștigat în premieră Supercupei României la fotbal, miercuri seara, pe stadionul "Farul" din Constanța, după ce învins campioana Steaua București cu scorul de 1-0 (0-0).
Golul marcat de Mircea Axente (63) a adus primul trofeu din vitrina echipei mureșene, o formație aflată în pragul destrămării, după ce i-au fost blocate conturile săptămâna aceasta.
ASA, părăsită de unii jucători, și în prag de despărțire de alții, în primul rând de antrenorul Dan Petrescu, a reușit ceea ce puțină lume se aștepta, să smulgă trofeul din brațele Stelei, care a considerat că meciul este doar o formalitate, în fața unei echipe cu probleme.
Campioana, care reușise o triplă istorică în sezonul trecut - campionatul (smuls mureșenilor în ultimele minute ale etapei finale), Cupa României și Cupa Ligii, a pierdut a doua Supercupă consecutivă, după ce anul trecut a fost învinsă de Astra Giurgiu pe Arena Națională.
Steaua, la meciul de debut al antrenorului Mirel Rădoi, a dominat jocul, dar a făcut-o steril, demonstrând că este încă departe de pretenții și riscă să rateze calificarea în grupele Ligii Campionilor dacă nu va crește în calitate.
Prima ocazie a meciului a venit în minutul 10, când Chipciu a tras de la distanță, pe centrul porții, dar Stăncioiu a reținut în doi timp. ASA nu a contat în atac în prima repriză, ''roș-albaștrii'' bucureșteni având alte două situații, prin Tudorie (35, 45), dar Stăncioiu a fost la post de fiecare dată.
Mureșenii au arătat altă față după pauză și au amenințat poarta lui Cojocaru încă din minutul 47, când N'Doye a tras foarte periculos de la 20 metri, fără preluare.
Stăncioiu a salvat (49) golul la lovitura liberă a lui Chipciu, care a tras peste poartă circa zece minute mai târziu (58).
După ce Cojocaru a salvat golul la reluarea lui Kortzorg (58), ASA a reușit să marcheze în minutul 63, Axente profitând de ezitările lui Cojocaru, Tamaș și Varela, la centrarea ex-stelistului Golanski (63).
Steaua a forțat egalarea, dar nu a izbutit să își creeze ocazii clare, Stanciu amenințând poarta lui Stăncioiu (67), pentru ca Râpă să lufteze din careu (86).
Meciul, disputat cu casa închisă, a fost precedat de un moment de reculegere, în memoria foștilor antrenori Angelo Niculescu și Constantin Cernăianu, decedați recent.
Mircea Axente a fost desemnat cel mai bun om al Supercupei 2015. Cupa realizată în Italia nu este transmisibilă, spre deosebire de trofeul Cupei României, pe care învingătoarea îl poate păstra doar un an. Câștigătorii partidei de la Constanța au ridicat deasupra capului un trofeu înalt de 70 de centimetri, care cântărește mai bine de 6 kilograme.
Deși a pierdut a doua Supercupă consecutivă, Steaua deține în continuare recordul de trofee în competiție, șase (1994, 1995, 1998, 2001, 2006, 2013). Au mai câștigat trofeul Rapid, de 4 ori, CFR și Dinamo, de câte 2 ori, în vreme ce Oțelul, Astra și ASA și l-au adjudecat o dată.
Supercupa României 2015
Constanța, Stadion: "Farul", Spectatori; 13.300
Steaua București - ASA Târgu-Mureș 0 - 1 (0-0)
A marcat: 0-1 Mircea Axente (63)
Steaua: 12. Valentin Cojocaru - 2. Cornel Râpă, 30. Gabriel Tamaș, 33. Fernando Varela (căpitan), 13. Alin Toșca - 11. Muniru Sulley (19. Vlad Mihalcea, 74), 26. Ionuț Neagu (23. Aymen Tahar, 68) - 80. Gabriel Iancu (27. Răzvan Grădinaru, 44), 10. Nicolae Stanciu, 7. Alexandru Chipciu - 17. Alexandru Tudorie. Antrenor: Mirel Rădoi.
Rezerve neutilizate: 1. Florin Niță - 6. Paul Papp, 16. Guilherme Sitya, 21. Nicandro Breeveld.
ASA: 33. Eduard Stăncioiu - 8. Pawel Golanski ( 44. Sergiu Hanca, 83), 23. Marius Constantin, 5. Florin Bejan, 19. Pablo Brandan - 6. Gabriel Mureșan (căpitan), 78. Ousmane N'Doye - 7. Romario Kortzorg (31. Miroslav Manolov, 90+3), 25. Nicolas Gorobsov, 9. Dacian Varga (21. Luis Pedro, 61) - 20. Mircea Axente. Antrenor: Dan Petrescu.
Rezerve neutilizate: 95. Bela Fejer - 3. Sasa Balic, 11. Ruben Jurado, 14. Dan Bucșa.
Cartonașe galbene: Varga (45), Golanski (54), Mureșan (65), M. Constantin (68), Kortzorg (69), Stanciu (69), Stăncioiu (90+2)
Arbitru: Radu Petrescu (București);
arbitri asistenți: Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava), Ovidiu Artene (Vaslui);
arbitri asistenți adiționali: Horațiu Mircea Feșnic (Cluj-Napoca), Andrei Florin Chivulete (București);
arbitru de rezervă: Aurel Oniță (Constanța).
Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) - CCA, Aurel Ionescu (București) - FRF.