Curtea de Apel Piteşti a respins, vineri, solicitările de cercetare în stare de libertate ale finanţatorului echipei FC Argeş, Cornel Penescu, şi fostului director general al firmei PIC Liviu Făcăleaţă, arestaţi preventiv în dosarul corupţiei din fotbal.
Instanţa a respins recursurile formulate de cei doi faţă de respingerea de către Tribunalul Argeş a ultimelor cereri de punere în libertate.
Decizia Curţii de Apel este definitivă.
Tribunalul Argeş a respins, pe 5 august, o nouă cerere de eliberare pe cauţiune formulată de Cornel Penescu, precum şi cererea de eliberare provizorie sub control judiciar depusă de omul de încredere al lui Penescu, Liviu Făcăleaţă.
Pe lângă Cornel Penescu şi Liviu Făcăleaţă, la Penitenciarul Colibaşi este încarcerat şi fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, cercetat în acelaşi dosar.
Cei trei se află în arest preventiv încă din data de 13 aprilie.
Fostul şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, care a fost şi el arestat preventiv pentru luare de mită în dosarul "Penescu", a ieşit din penitenciar pe 30 iulie, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis cercetarea lui în stare de libertate.
Potrivit procurorilor, în sarcina lui Cornel Penescu, acţionar majoritar la societatea PIC şi acţionar majoritar la societatea Fotbal Club Argeş, s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.
Liviu Făcăleaţă, director general în cadrul societăţii PIC, este acuzat de două infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, precum şi infracţiunea de deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri.
Potrivit acuzaţiilor de la dosar, în perioada 2006 - aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.