Procurorul de şedinţă al DNA a susţinut vineri, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Piteşti, că finanţatorul echipei de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, a încercat să influenţeze un martor chiar din arest, iar în aceste condiţii punerea lui în libertate nu este oportună, pentru că ar exista riscul să încerce influenţarea altor persoane implicate în dosar.
Potrivit procurorului, există o interceptare a unei convorbiri telefonice purtată de Penescu din închisoare cu o femeie, audiată ca martor în dosar, care ar fi asistat la momentul în care i-a remis fostului preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, suma de 270.000 de lei, sub formă de mită. Penescu ar fi încercat, în acea convorbire, să o determine pe martoră să îşi schimbe declaraţia dată în faţa procurorilor DNA.
În schimb, Cornel Penescu a susţinut în faţa judecătorilor că nu există niciun risc de influenţare a anchetei dacă va fi pus în libertate, pentru că va respecta toate condiţiile stabilite de instanţă. În plus, el a susţinut că vrea să fie alături de familie, după mai mult de patru luni de arest.
La rândul lui, Gheorghe Constantin, arestat preventiv în acelaşi dosar, a invocat problemele medicale pe care le are, susţinând că regimul de detenţie îi agravează starea de sănătate.
Al treilea arestat din dosar, fostul director general al firmei PIC, Liviu Făcăleaţă, a cerut să fie pus în libertate pentru a putea fi alături de tatăl său, grav bolnav, precum şi de fiica sa, acum în vârstă de 18 ani, pe care a crescut-o singur.
Curtea de Apel Piteşti se va pronunţa, vineri, în privinţa recursului înaintat de procurorii anticorupţie faţă de decizia Tribunalului Argeş de revocare a mandatelor de arestare preventivă ale finanţatorului echipei FC Argeş, Cornel Penescu, fostului preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostului director general al firmei PIC, Liviu Făcăleaţă, cercetaţi în stare de arest în dosarul corupţiei din fotbal.
Şedinţa de judecată a durat mai mult de două ore, instanţa rămânând în pronunţare.
În cazul în care judecătorii de la Curtea de Apel vor respinge recursul procurorilor DNA, cei trei ar urma să fie puşi în libertate.
Tribunalul Argeş a respins, pe 18 august, solicitarea DNA de prelungire a mandatelor de arestare pentru Penescu, Constantin şi Făcăleaţă şi a dispus revocarea lor. Decizia a fost atacată cu recurs de procurori la Curtea de Apel Piteşti.
Cornel Penescu, Gheorghe Constantin şi Liviu Făcăleaţă, cercetaţi pentru fapte de corupţie, sunt încarceraţi la Penitenciarul Colibaşi. Cei trei se află în arest preventiv încă din data de 13 aprilie.
Fostul şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, care a fost şi el arestat preventiv pentru luare de mită în acelaşi dosar, a ieşit din penitenciar pe 30 iulie, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis cercetarea lui în stare de libertate.
Alţi zece inculpaţi din acelaşi dosar, respectiv directorul pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia, administratorul FC Argeş, Gheorghiţă Pieca, fostul preşedinte al formaţiei piteştene, Cristian Mincă şi Daniela Cârstina, director în cazul societăţii PIC, acuzaţi şi ei de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar.
Potrivit procurorilor, în sarcina lui Cornel Penescu, acţionar majoritar la societatea PIC şi acţionar majoritar la societatea Fotbal Club Argeş, s-au reţinut trei infracţiuni, de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.
Liviu Făcăleaţă este acuzat de două infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, precum şi infracţiunea de deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri, iar Cristian Libertatu, fost director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, este acuzat de luare de mită.
Potrivit acuzaţiilor de la dosar, în perioada 2006 - aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.