Finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, arestat preventiv în dosarul corupţiei din fotbal, a fost audiat din nou vineri, timp de câteva ore, de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA).
La ieşirea de la audieri, Penescu a refuzat să comenteze motivele pentru care a fost adus în faţa procurorilor DNA, despre care a spus că l-au chemat "pentru a-l mai vedea încă o dată".
Cornel Penescu a fost transportat înapoi la Penitenciarul Colibaşi, unde a fost transferat de peste două luni, după finalizarea rechizitoriului.
Finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostul director general al firmei PIC, Liviu Făcăleaţă, urmează să fie transferaţi de la Penitenciarul Colibaşi la un penitenciar din judeţul Prahova, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis strămutarea procesului "lotului" Penescu de la Tribunalul Argeş la Tribunalul Prahova.
Magistraţii ÎCCJ au decis, pe 26 august, strămutarea dosarului de la Tribunalul Argeş la Tribunalul Prahova, după ce Cornel Penescu a cerut strămutarea dosarului, motivând că în Argeş nu poate avea un proces corect, din cauza dezvăluirilor despre magistraţii locali publicate în ziarul Top, care îi aparţine finanţatorului FC Argeş.
Pe 1 septembrie, Tribunalul Argeş a decis scoaterea dosarului de pe rol şi "înaintarea spre competentă soluţionare la Tribunalul Prahova", conform încheierii de şedinţă.
Finanţatorul echipei de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostul director general al firmei PIC, Liviu Făcăleaţă, sunt ultimii inculpaţi din dosar care se mai află în arest.
Scandalul corupţiei în fotbal s-a declanşat la începutul lunii aprilie, în urma unei anchete a DNA Piteşti, începută în toamna anului 2008.
Pe 13 aprilie, patronul FC Argeş, Cornel Penescu, a fost audiat la sediul DNA Piteşti. Procurorii DNA au efectuat percheziţii la sediul clubului de fotbal şi la biroul lui Penescu, care a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore.
Judecătorii au emis, pe 14 aprilie, mandate de arestare preventivă pentru Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Cristian Libertatu, fostul şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului Piteşti, şi Liviu Făcăleaţă, directorul general al societăţii PIC. Mandatele au fost emise pe 29 de zile.
Potrivit motivării publicate pe 16 aprilie, faptele de care sunt acuzaţi cei patru inculpaţi prezintă "un grad de pericol social însemnat".
Reprezentanţii DNA Piteşti s-au sesizat din oficiu, încă din septembrie 2008, asupra faptului că Penescu a remis diferite sume de bani preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pentru a desemna anumiţi arbitri care să favorizeze echipa FC Argeş la partidele disputate în campionat, susţin magistraţii. Este vorba despre şase partide din sezonul 2008-2009, pentru care au fost date, sub formă de mită, sume cuprinse între 2.000 şi 15.000 de dolari, totalizând 33.000 de dolari.
Pe 15 aprilie, locuinţa din Bucureşti închiriată de Gheorghe Constantin a fost percheziţionată de anchetatorii DNA şi poliţişti. Constantin a demisionat în aceeaşi zi din funcţia de preşedinte al CCA, în locul său fiind numit Nicolae Grigorescu.
Arbitrii Aurel Bogaciu, Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Marcel Lică şi Tiberiu Lajos au fost convocaţi la DNA Piteşti, pe 16 aprilie. Procurorii au dispus începerea urmării penale împotriva lui Bogaciu, cercetat în stare de libertate. Arbitrii Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu au fost puşi şi ei sub urmărire penală.
Pe 21 aprilie, Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleaţă şi Cristian Libertatu au depus la Tribunalul Argeş cereri de eliberare sub control judiciar. Curtea de Apel Piteşti a respins pe 17 aprilie recursurile depuse de cei patru împotriva arestării preventive decise de Tribunalul Argeş.
Tribunalul Argeş a admis, pe 15 mai, cererea de punere în libertate sub control judiciar înaintată de avocaţii lui Cornel Penescu, dar, la 19 mai, Curtea de Apel Piteşti a admis recursul depus de procurorii DNA. Tribunalul Argeş a admis din nou cererea lui Penescu de a fi pus în libertate la 1 iunie, dar Curtea de Apel Piteşti a dat câştig de cauză procurorilor DNA. Pe 5 iunie, Tribunalul Argeş respinge cererea DNA de prelungire a mandatelor de arestare pentru Penescu, Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleaţă şi Cristian Libertatu.
Un număr de 14 inculpaţi din "lotul Penescu" au fost trimişi, pe 25 iunie, în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti, patru în stare de arest preventiv şi zece în stare de libertate. Au fost trimişi în judecată în stare de arest finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, directorul societăţii PIC, Liviu Făcăleaţă, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin şi fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, cercetaţi pentru fapte de corupţie. Alţi zece inculpaţi, respectiv directorul pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia, administratorul FC Argeş, Gheorghiţă Pieca, fostul preşedinte al formaţiei piteştene, Cristian Mincă şi Daniela Cârstina, director în cazul societăţii PIC, acuzaţi şi ei de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată în stare de libertate. Potrivit acuzaţiilor din dosar, în perioada 2006 - aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.
Pe 30 iulie, Curtea de Apel Piteşti decide cercetarea în stare de libertate a lui Libertatu, în timp ce Penescu şi Făcăleaţă rămân în arest.
Tribunalul Argeş respinge din nou, pe 5 august, cererea de eliberare pe cauţiune depusă de Cornel Penescu, dar revine asupra deciziei, la 18 august, dispunând revocarea mandatelor de arestare preventivă pentru Penescu, Constantin şi Făcăleaţă.
Procurorii DNA fac recurs, pe 21 august, la Curtea de Apel Piteşti şi câştigă, mandatele celor trei fiind prelungite cu încă 60 de zile.
Pe 27 august, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis cererea lui Cornel Penescu de mutare a dosarului său de la tribunalul Argeş la tribunalul Prahova, după ce finanţatorul FC Argeş a spus că nu poate avea parte de un proces corect în Argeş.