Tribunalul Prahova a judecat, joi, cererile depuse de finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu şi fostul director general al firmei PIC, Liviu Făcăleaţă, arestaţi preventiv în dosarul corupţiei din fotbal, care au cerut la acest termen al procesului, care a fost strămutat de la Tribunalul Argeş, să fi eliberaţi sub control judiciar, renunţând la cererile depuse anterior prin care solicitau eliberarea pe cauţiune.
În cazul lui Gheorghe Constantin, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, avocatul Gheorghe Dumitru a solicitat revocarea măsurii de arestare preventivă.
Instanţa a decis respingerea celor trei cereri ca nefondate. Un alt termen pentru eventuala prelungire a mandatelor de arestare preventivă a celor trei a fost fixat pentru data de 8 octombrie, deoarece mandatele expiră în data de 18 octombrie.
Procesul a primit şi termen pentru judecarea pe fond în data de 15 octombrie. În sală s-au aflat, pe lângă cei trei inculpaţi şi ceilalţi acuzaţi din acest dosar, în afară de arbitrul Sorin Corpodean.
Finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu a declarat că garantează că va face tot ce ţine de el pentru ca procesul să se desfăşoare în mod normal, dacă va fi eliberat.
Avocatul său, prof. Ion Neagu, a adăugat că măsura arestării preventive care s-a prelungit de aproape şase luni a făcut ca 273 de societăţi care au în derulare contracte cu firmele lui Penescu să solicite în avans banii, de teamă că nu îi vor mai putea recupera dacă acesta va da faliment. De asemenea, avocatul său a mai precizat că societăţile pe care le deţine sau la care este acţionar Cornel Penescu, au fost nevoite să trimită în şomaj 450 de salariaţi şi în consecinţă este nevoie de prezenţa acestuia pentru a redresa economic societăţile respective şi în plus Cornel Penescu este şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Argeş.
La rândul său, avocatul Florin Şurghie a declarat, în susţinerea cererii inculpatului Liviu Făcăleaţă, că trebuie să se ţină seama şi de problemele familiale ale acestuia, fiind singurul susţinător financiar al familiei, adăugând că tatăl lui Făcăleaţă a suferit un atac cerebral şi este imobilizat la pat.
Cornel Penescu a cerut strămutarea dosarului la Tribunalul Prahova, motivând că în Argeş nu poate avea un proces corect, din cauza dezvăluirilor despre magistraţii locali publicate în ziarul ''Top'', care îi aparţine finanţatorului FC Argeş. Aceste articole, susţine avocatul lui Penescu, ar fi putut influenţa imparţialitatea magistraţilor argeşeni care judecă dosarul de corupţie.
Finanţatorul echipei de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostul director general al firmei PIC, Liviu Făcăleaţă, cercetaţi pentru fapte de corupţie se află în arest preventiv din data de 13 aprilie.
Fostul şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, care a fost şi el arestat preventiv pentru luare de mită în acelaşi dosar, a ieşit din penitenciar pe 30 iulie, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis cercetarea lui în stare de libertate.
Alţi zece inculpaţi din acelaşi dosar, respectiv directorul pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia, administratorul FC Argeş, Gheorghiţă Pieca, fostul preşedinte al formaţiei piteştene, Cristian Mincă, şi Daniela Cârstina, director în cadrul societăţii PIC, acuzaţi şi ei de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar.
Potrivit acuzaţiilor existente la dosar, în perioada 2006 - aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.