Desemnat unul dintre cei mai constanţi fotbalişti ai Politehnicii în sezonul recent încheiat, portarul Cristi Brăneţ era văzut de mulţi oameni de fotbal chiar o soluţie şi pentru prima reprezentativă a României, în vederea apropiatului turneu final al Campionatului European.
– Cum îşi petrece vacanţa Cristi Brăneţ, după o ediţie epuizantă?
– Sînt acasă, la Galaţi. Nu am plecat nicăieri, deoarece ştiu că existau probleme cu obţinerea licenţei. Nu puteam şti ce se va întîmpla pînă la sfîrşit, iar din acest motiv nu mi-am permis să mă îndepărtez de casă. Am tras doar o fugă, într-un weekend, la Agapia, unde am vizitat mănăstirile, şi cam atît.
– Ai fi plecat din Copou dacă Poli nu ar fi primit licenţa?
– Probabil că da, pentru că nu cred că Iaşul ne putea ţine în Liga a II-a cu contractele de acum, chiar şi aşa mici, cum sînt ele. Iar dacă nu primeam nici aceşti bani, chiar că nu mai aveam nici o motivaţie să rămîn aici. Am ajuns şi eu la 30 de ani şi chiar nu m-aş mai duce să joc în divizia secundă.
– Ai mai primit ceva oferte în ultima perioadă, pentru că şi anii trecuţi erai căutat?
– Sînt oferte, şi din ţară, şi din străinătate. Dar, sincer să fiu, chiar nu m-am gîndit să mai plec din Iaşi, iar dacă echipa va mai rămîne în Liga I, poate îmi voi încheia şi cariera aici. Nu aş pleca pentru un contract cu doar cîteva mii de dolari în plus. Doar dacă ar apărea vreo ofertă extraordinară din afară şi, bineînţeles, dacă Poli îmi va da drumul. Încă mai aştept. Nu vedeţi că Gheorghe Ştefan încă nu s-a consolat cu gîndul retrogradării Ceahlăului?
– Mai ai şi tu emoţii că menţinerea Politehnicii nu este încă rezolvată?
– 90 la sută lucrurile sînt clare, dar interesele sînt uriaşe, deoarece sînt în joc foarte mulţi bani. Iar cine a investit în fotbal înţelege mai bine ca nimeni altul toate aceste probleme.
– Cum ai perceput tot acest scandal legat de licenţiere?
– Scandalul pare să atingă cote dramatice, deoarece "Pinalti" pare dispus să se adreseze şi UEFA. Uită că în anii trecuţi şi Neamţul a avut întîrzieri în a-şi achita datoriile la stat, cum există în toată Europa. Unde există în lumea asta fotbal cu drepturile plătite la zi, că mă aduc acolo imediat. S-a făcut prea mult tam-tam pe această temă, dar cei din Piatra trebuie să înţeleagă că fotbalul trebuie jucat, totuşi, pe teren, nu să aştepte o eventuală greşeală a unui adversar, pe care să încerce mai apoi să o interpreteze. Pînă la urmă, a fost o banală întîrziere a unor plăţi la stat, aşa cum se întîmplă mai peste tot, şi nu era deloc normal să se menţină o grupare retrogradată pe teren în locul alteia, care a acumulat în iarbă punctele necesare salvării.
– Cum a fost campionatul trecut pentru Poli?
– Unul bun, în care s-a muncit mult, iar cel mai important aspect este acela că a fost atins obiectivul. Mai mult, spre deosebire de alţii, Iaşul şi-a susţinut meciurile doar pe teren, iar cei care doresc înţeleagă ceva o vor face cu siguranţă fără probleme.
– Dar pentru Cristi Brăneţ?
– Destul de bun, deşi sînt conştient că putea fi şi mai bine.
– Vicepreşedintele Vasile Simionaş te vedea chiar în lotul lui Victor Piţurcă.
– Nea’ Simi este o persoană extrem de simpatică, care, deşi vorbeşte puţin, are deseori opinii pertinente. Nu comentez, deoarece alegerea selecţionerului a fost alta, domnul Piţurcă mizînd pe jucători mai tineri, de perspectivă.
– Te-ai gîndit vreun moment că vei putea ajunge în lotul pentru Euro?
– Nu m-am gîndit, dar cred că oricine şi-ar fi dorit asta. Eram bucuros nu doar să iau loc pe bancă, ci mulţumit că stau şi în tribune, chiar şi ca al cincilea portar al naţionalei.
– Revenind la Poli, chiar nu-şi poate propune Iaşul mai mult decît evitarea retrogradării?
– Ba da, însă trebuie neapărat să aibă şi un buget mai mare, pentru a-şi aduce şi jucători. Şi nu fotbalişti oarecare, ci tineri, care să rupă "stilul", cum se spune. Iar ăştia sînt scumpi. Să ne amintim ce investiţii face CFR Cluj de doi ani încoace, iar în sezonul trecut nu a luat chiar nimic. La fel şi Vasluiul, care a ajuns în Intertoto. Şi Poli s-a chinuit în sezoanele trecute să se menţină în elită, iar între timp a mai prins ceva experienţă, devenind una dintre formaţiile de temut ale Ligii I.
– Ai mai vorbit cu Ionuţ Popa? Ţi-a spus că rămîne la Iaşi?
– Am discutat cu el acum vreo săptămînă, şi bănuiesc că va rămîne. Era foarte interesat foarte mult de obţinerea licenţei, iar dacă problema pare rezolvată nu mai rămîne decît să-şi pună semnătura pe un nou contract cu Iaşul. Părerea mea este că în proporţie de 90 la sută va continua la timona Politehnicii dacă lucrurile vor fi bune şi vor mai apărea şi cîţiva investitori, pentru că, se ştie deja, "Profesorul" este foarte ambiţios, dorindu-şi în permanenţă mai mult.
Evenimentul