Albanezul Albert Duro, fostul fundaş al echipei de fotbal Steaua, susţine că naţionala lui Răzvan Lucescu va avea viaţă grea în preliminariile pentru Euro 2012. Duro spune că România nu mai sperie pe nimeni.
Deşi are doar 32 de ani, Albert Duro şi-a agăţat deja ghetele în cui. O accidentare gravă l-a determinat pe mijlocaşul albanez să renunţe la cariera de jucător foarte timpuriu. "Am suferit o ruptură a ligamentelor încrucişate la genunchiul drept, cu tot cu menisc. N-am mai putut continua", a mărturisit, pentru evz.ro, Albert Duro.
Aşa a devenit Albert Duro unul dintre cei mai tineri antrenori din Albania. "Până săptămâna trecută am stat pe banca divizionarei secunde Bilisht Sporti, dar mi-am dat demisia", explică Duro. Fostul mijlocaş al Stelei, care a fost adus în Ghencea de impresarul Ştefan Kokoneşi în 1998, n-a uitat limba română şi îşi aminteşte cu nostalgie de anii petrecuţi în fotbalul românesc. Se plânge de corupţia din Albania şi mărturiseşte că fotbalul din ţara sa n-a progresat în ultimii ani.
Cu toate acestea, Albert Duro îl atenţionează pe selecţionerul Răzvan Lucescu că în naţionala Albaniei nu mai joacă de mult Bekim Kastrati şi că istoria confruntărilor româno-albaneze, din preliminariile pentru Euro 2008, nu se va mai repeta. România a învins atunci în ambele confruntări Albania, în timp ce Bulgaria a remizat de două ori, iar Olanda s-a chinuit cu oamenii lui Otto Barici.
"Albania are tupeu"
Evz.ro: Albert, care a fost reacţia în Albania după tragerea la sorţi?
Albert Duro: Cei din federaţie şi-ar fi dorit ca naţionala Albaniei să cadă cu echipe de pe urma cărora să se scoată ceva bani din drepturile de televizare. Se miza pe măcar trei milioane de euro, sumă care să intre la bugetul federaţiei. Aşa cum arată grupa de calificare e greu să câştigi din drepturile de televizare. Sunt trei echipe din fostul bloc comunist, Bosnia, România şi Belarus. Doar Franţa să plătească ceva mai bine pe drepturile de televizare.
Suporterii echipei naţionale ce spun?
Unii zic că nu avem nicio şansă. Antrenorul, croatul Josip Kuže, spune că dacă în preliminariile trecute am terminat pe locul 5, acum trebuie să încheiem campania de calificare pe 4. Cică ar fi un progres! Să vedem însă şi calendarul. Dacă întâlneşti Luxemburg în primele meciuri, mai furi ceva de la Belarus, atunci vine pofta de puncte şi orice se poate întâmpla.
Cum e văzută naţionala României?
Fotbalul românesc, la nivel de echipă naţională, e într-un regres permanent în ultimii ani. Cred că România e acum o echipă de bătut. Nu se mai teme nimeni de ea. Albania are tupeu şi veţi vedea că va realiza surprize. La Tirana va fi greu inclusiv pentru Franţa. Albania nu are obiective măreţe, România, în schimb, are. Are obiectiv, locul doi, are pretenţii.
Prietenul Kastrati
Naţionala Albaniei cum se prezintă?
Nici naţionala noastră nu mai e cea de acum cinci ani. Au rămas câţiva jucători experimentaţi precum Cana, Bulku, Dallku, fratele meu, Klodian, în jurul cărora se reconstruieşte o nouă echipă naţională, cu jucători tineri.
Ce mai ştii de Kastrati?
Ăla care i-a dat pasă lui Dică la Tirana? (Râde) Nu mai ştiu nimic de el. A dispărut imediat după acel meci cu România. A fost un trecător la echipa naţională. S-ar putea să fie prin Germania, printr-o ligă inferioară.
S-a spus la vremea respectivă că Albania a ajutat România în preliminariile pentru Euro 2008.
Aşa e. Dacă e să ne luăm după rezultate. Cu atât a fost mai mare supărarea albanezilor pe români la ultimul meci, de la Bucureşti. În loc să le mulţumească albanezilor că au încurcat Bulgaria şi că s-au bătut cu Olanda, România le-a dat 6 goluri!
"Unirea Urziceni a făcut o imagine frumoasă"
A fost scandal mare după acel meci.
Antrenorul (n.r. - Otto Barici) şi-a dat demisia şi a acuzat 4-5 jucători că nu şi-au apărat corect şansele. Preşedintele federaţiei a făcut curăţenie după acel meci, iar exact 4-5 jucători n-au mai prins naţionala. Apoi primul ministru al Albaniei l-a acuzat pe preşedintele federaţiei că a trântit meciul cu România. Că ar fi jucat la pariuri.
Cum se vede fotbalul românesc de la Tirana?
La nivel de echipe de club nu prea ai ce să spui. Performanţa Unirii Urziceni a fost frumoasă. Unirea a făcut o imagine foarte bună fotbalului românesc în toată Europa.
Fotbalul albanez?
A rămas pe loc! Nu progresează. Echipele merg în cupele europene unde se lasă bătute, nu se întâmplă practic nimic. Sunt patru echipe cu bugete mari, adică în jur de 600.000 de euro, în rest ...
Becali şi Piţurcă au stricat Steaua
Cât câştigă un fotbalist în Albania?
Un salariu bun e în jur de 60.000 de euro pe an. Sunt însă salarii şi de 1.000 de euro. Media e pe undeva pe la 20.000 de euro. Să ştiţi însă că în Albania sunt jucători buni, atât albanezi, cât şi străini. Sunt croaţi, kosovari, macedoneni, africani.
Îţi e dor de Steaua?
Mă gândesc la ceea ce a fost. Ţin legătura cu mulţi oameni din România. Îmi aduc aminte de perioada petrecută la Steaua. Cât au fost antrenor Emeric Ienei şi preşedinte Viorel Păunescu, totul a fost bine la Steaua. Au venit apoi Gigi Becali şi Victor Piţurcă şi totul s-a terminat. Dacă echipa aia era lăsată să crească în cinci era o forţă. Eram eu, care aveam 20 de ani, apoi Reghecampf, Lincar, Dănciulescu, Roşu, Ciocoiu, Trică, Luţu, Coporan, Ritli. Steaua avea echipă atunci!
Cum te descurci în Albania?
Sunt bine, mulţumesc. Cu fotbalul, mai am şi o mică afacere. Ne descurcăm!