233 de zile. Atât i-au trebuit preşedintelui Ciprian Anton pentru a urca Cetatea Suceava pe năsălie. În acest răstimp, conturile clubului din Areni au înghiţit conform cifrelor oficiale aproximativ 200 000 de euro din banii publici în schimbul a 15 puncte în clasamentul ligii secunde.
Începutul sfârşitului pentru fotbalul sucevean e marcat de data de 1 iulie 2009, ziua în care Dumitru Moldovan era forţat de municipalitate să-i predea ştafeta de preşedinte lui Ciprian Anton, considerat pe atunci, la 29 de ani, cel mai tânăr conducător de club din Liga a II-a.
Efectele schimbării aveau să se resimtă pe Areni odată cu primele zile de mandat ale noului preşedinte. Într-o singură lună, Centrul de Copii şi Juniori rămăsese fără 3 dintre antrenorii cu state vechi în segmentul juvenil al clubului, iar scandalurile legate de vânzarea "pe sub masă" a juniorilor deveniseră la ordinea zilei în paginile de sport ale ziarelor locale.
Îndeplinirea baremului, obiectiv de performanţă
Chiar dacă în sezonul precedent, Cetatea evitase în extremis retrogradarea, iar în meciurile de pregătire din vară trupa lui Ioan Radu era ciuca bătăilor, consolidarea lotului de jucători era o chestiune marginală pentru preşedintele Ciprian Anton, preocupat la acea vreme mai degrabă de imaginea clubului. În acest sens, Cetatea trecuse printr-o cosmetizare rapidă, schimbarea culorilor din "galben-albastru" în "alb-albastru" sau modernizarea tribunei oficiale a stadionului Areni fiind mai importante decât păstrarea numelor grele din vestiar. Astfel, sucevenii se aşezau în block-starturile noului sezon cu un obiectiv halucinant pentru suporteri: îndeplinirea baremului de 25 de puncte.
0-4, o înfrângere "normală" pentru Ioan Radu
Primele consecinţe ale managamentului dezastruos ce se contura pe Areni aveau să se vadă odată cu primele meciuri oficiale. Cupa României era considerată o corvoadă pentru bugetul clubului, astfel că Cetatea avea să-şi încheie repede socotelile cu această competiţie, eliminată după doar două tururi de satelitul Gloriei Bistriţa, cu un neverosimil 0-3. La finalul meciului, antrenorul Ioan Radu recunoştea laconic: "era o pierdere de timp şi bani". Şeful băncii tehnice de pe Areni a recidivat câteva zile mai târziu, după o înfrângere cu 0-4 pe terenul Victoriei Brăneşti, spunând: "am intrat în normalitate".
Suporterii, îndemnaţi să-şi alcătuiască singuri echipa
Eliminată din cupă şi fără victorie în campionat, Cetatea începea etapa a 6-a cu un mesaj clar din partea galeriei: "victoria sau demisia". Conducerea clubului nu a cedat însă presiunii tribunelor, Ioan Radu permitându-şi chiar să ironizeze atitudinea suporterilor: "să-şi alcătuiască singuri primul 11 dacă tot clamează că echipa e finanţată din banii lor." În acest timp, Cetatea ajunseseră sub linia roşie a retrogradării, iar preşedintele Ciprian Anton nu contenea cu scuze care mai de care mai subiective, criza economică, lipsa de experienţă a jucătorilor şi arbitrajele nefavorabile fiind în opinia lui singurele cauze ale sărăciei de puncte din clasament.
Preşedintele, "trompeta întâi" a clubului
Admonestat de public, Ciprian Anton a părăsit spre finalul turului loja oficială pe care tocmai el o amenajase cu atâta sârg, preferând să urmărească meciurie de pe banca de rezerve sau dintr-un colţ izolat al tribunei a II-a. Desele apariţii publice ale acestuia stârneau de asemenea valuri de critici pe siteuri de sport din Suceava, Anton fiind ales de către suporteri drept "trompeta întâi" a clubului, într-un sondaj realizat de GazetaSV.ro pe un eşantion de peste 1000 de votanţi.
Jucătorii au făcut sărbătorile cu buzunarele goale
Aflat pe un butoi de pulbere, vestiarul Areniului a cedat în prejama sărbătorilor de iarnă, când jucătorii au fost lăsaţi cu buzunarele goale, unii dintre ei fiind evacuaţi chiar în ajunul Crăciunului din cantonamentul echipei. Neplătiţi din luna octombrie, majoritatea au ameninţat cu boicotarea antrenamentelor şi cu înaintarea de memorii către federaţie. Deşi în conturile clubului intraseră pe parcursul turului nu mai puţin de 7,4 miliarde de lei vechi, Ciprian Anton le-a întors din nou spatele jucătorilor, anunţând că aceştia îşi vor primi restanţele abia spre sfârşitul lunii februarie, odată cu alocarea bugetului echipei pe 2010.
Au schimbat lotul peste noapte
Imediat ce a sărit fileul dintre ani, Ciprian Anton a încercat să ia primele măsuri de redresare financiară a clubului. A anunţat reducerea salariilor pentru conducerea tehnică şi administrativă şi a desfiinţat de faţadă posturile de director de marketing şi cel de director administrativ, înlocuindu-le cu unele ce aveau titulatura de consilieri delegaţi. Reunirea echipei a marcat şi o nouă remaniere a lotului de jucători, jumătate dintre ei părăsind gratis Areniul, cu actele de transfer în mână şi cu promisiunea conducerii că îşi vor primi cândva restanţele financiare.
Memoriile au deschis drumul spre faliment
Plecată pe datorie în contonamentul de iarnă, Cetatea a intrat oficial în colaps odată cu memoriul depus de Milorad Bukvic, acesta câştigând în instanţele federale litigiul prin care solica o datorie de 5000 de euro din partea clubului sucevean. Sârbul a fost urmat la scurt timp de Bolohan şi Bernard, cuantumul datoriilor pe care sucevenii le aveau către foştii jucători ajungând astfel la circa 13 000 de euro.
Conducerea a aflat din presă despre dizolvarea clubului
Clubul sucevean a intrat in agonie pe scările tribunalului. Datoare cu aproape 30 de miliarde de lei vechi către bugetul de stat, AFC Cetatea avea să între în insolvenţă pe 27 ianuarie, când magistraţii au dat curs solicitării fiscului sucevean de a dizolva asociaţia. Deşi litigiul se judeca încă din luna martie a anului trecut, preşedintele Ciprian Anton a primit vestea desfiinţării din presă, menţionând cu nonşalanţă că "nu a ştiut despre ce e vorba", motiv pentru care clubul nu a fost apărat de vreun avocat la proces.
Anton a "murit" cu echipa de gât
În lipsa vreunui interes din partea autorităţilor locale pentru reeşalonarea datoriilor, ultimul cui în sicriul Cetăţii a fost bătut de primarul Ion Lungu, care a anunţat pe 8 februarie că nu mai poate finanţa echipa şi că bugetul alocat iniţial fotbalului va fi redirecţionat spre alte sporturi. Deşi Cetatea ajunsese de mult într-un final de istorie, preşedintele Ciprian Anton şi-a prezentat demisia din funcţie abia după anunţul primarului, alegând s-o facă pe groparul de serviciu până la capăt şi să "moară" cu echipa de gât, după un mandat în care gafele manageriale i-au fost cauţionate tocmai de cei care l-au numit în fruntea clubului.
După cinci ani şi jumătate de existenţă, Cetatea a lăsat în urmă: 179 de jocuri oficiale disputate (80 de victorii, 38 de egaluri şi 61 de înfrângeri); un modest loc 5 în sezonul 2005/2006 al Ligii a II-a pe post de cea mai bună performanţă din istoria clubului; o corecţie de pomină administrată arbitrului Marius Bocăneală după un meci cu Ceahlăul; un jucător de echipă naţională, Mihai Roman, şi nişte tribune goale.
A fost odată ca niciodată Cetatea Suceava...