Trofeul Cupei Mondiale de fotbal a fost prezentat miercuri la Bucureşti, în cadrul unui turneu internaţional de 255 de zile, pe cinci continente, care se va încheia înainte de ediţia din acest an a competiţiei, care va fi găzduită de Africa de Sud, între 11 iunie şi 11 iulie.
România este a 75-a ţară din cele 84 prin care trece trofeul în cadrul acestui tur mondial, organizat împreună de FIFA şi Coca Cola.
Trofeul a sosit marţi seara în România şi a fost prezentat miercuri de fostul internaţional Gică Popescu, ambasadorul Cupei Mondiale pentru România. El va fi expus pentru public joi, între orele 9,00 şi 21,00, la Sala Palatului, când iubitorii fotbalului se vor putea bucura şi de un film despre fotbal în 3D, se vor putea fotografia cu trofeul sau vor putea participa la diferite concursuri.
Trofeul măsoară 36,8 centimetri în înălţime şi cântăreşte 6,175 kilograme, fiind fabricat din aur de 18 carate. Baza conţine două straturi de malachite semi-preţioase, iar în partea inferioară sunt gravate anul şi numele fiecărei echipe câştigătoare, începând din 1974. Trofeul FIFA este oferit ţării câştigătoare la fiecare Campionat Mondial. Echipa păstrează trofeul până la următorul campionat, când i se oferă în schimb o replică a acestuia placată cu aur.
Turneul trofeului FIFA, care a început la sediul FIFA din Zurich la data de 21 septembrie 2009, iar călătoria sa va fi lungă de 138.902 kilometri, o suprafaţă mai mare de trei ori decât circumferinţa Pământului.
La ceremonia de miercuri au participat o serie de figuri ale fotbalului românesc, precum foştii internaţionali Costică Ştefănescu, Liţă Dumitru, Gheorghe Mulţescu, dar şi Nicolas Popescu, fiul lui Gică Popescu, şi Ianis Hagi, fiul lui Gheorghe Hagi. Au mai fost prezenţi Doina Melinte, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Narcis Răducan, directorul sportiv al Unirii Urziceni, Mircea Rădulescu, directorul şcolii federale de antrenori, arbitrul Alexandru Deaconu, etc.
''Este un privilegiu imens să fiu ambasadorul Cupei Mondiale în România. Am participat ca jucător la trei turnee ale Cupei Mondiale, în 1990, 1994 şi 1998, şi pot spune că este o bucurie extraordinară. Evaluarea unui fotbalist se face în funcţie de trofeele câştigate şi de numărul de participări la o Cupă Mondială'', a spus Popescu.
Popescu a mărturisit că Mondialul din 1990 a fost pentru el începutul unei cariere de succes şi a precizat că mulţi jucători care au scris istoria fotbalului românesc nu au avut şansa unei participări la o Cupă Mondială.
Gică Popescu a reafirmat marele regret al generaţiei sale, acela că a fost la doar patru minute de calificarea în semifinalele Cupei Mondiale din 1994.
''Echipa avea valoarea de a juca finala şi astfel avea o ocazie pentru a cuceri trofeul. N-a fost să fie, sper să facă generaţiile viitoare ce n-am făcut noi'', a spus Popescu.
''E important să reînnodăm şirul calificărilor la Cupa Mondială, pentru că sunt mulţi ani de când n-am mai participat. Sper că echipa naţională va ajunge la un nivel la care va reuşi nu numai un şir de calificări, ci şi să depăşească performanţa din 1994, locul 5'', a completat Gică Popescu.
Ambasadorul Africii de Sud în România a oferit o serie de amănunte legate de organizarea Cupei Mondiale din acest an de către ţara sa, a prezentat două lucruri definitorii pentru suporterii din această ţară, vuvuzela (o trompetă foarte stridentă) şi makarapa (o cască stilizată).
Ceremonia prezentării trofeului Cupei Mondiale a fost întregită de un moment artistic oferit de o trupă de dansuri sud-africane.