Scăpaţi în ultimul moment şi cu mari emoţii de examenul obţinerii licenţei de club profesionist, oficialii Politehnicii Iaşi ar trebui să găsească urgent soluţii pentru rezolvarea şi a celorlalte probleme ale grupării. Printre acestea: achitarea retribuţiilor lunare către ceilalţi salariaţi ai clubului decît fotbaliştii şi antrenorii formaţiei din prima ligă.
"Ne-am făcut treaba la fel de bine ca fotbaliştii lui Popa!"
Deşi atmosfera este acum una de vacanţă în Copou, cei mai mulţi dintre antrenorii de la Centrul de copii şi juniori de la Poli nu se pot gîndi cu prea mult entuziasm la concediu, pentru simplul fapt că nu şi-au primit salariile de două luni. Conducerea tot profită de îngăduinţa lor, explicîndu-le că toate eforturile şi, implicit, resursele adunate în ultimul timp au fost folosite în vederea menţinerii în elită a echipei. Ceea ce s-a şi întîmplat, aşa cum spuneam în deschiderea materialului. Însă cei care nu au contact cu prima scenă şi-au făcut, totuşi, datoria la fel de bine ca şi jucătorii lui Ionuţ Popa. Majoritatea "componenţilor" personalului, care nu are contract de joc cu clubul, îşi duce existenţa exclusiv din acel salariu lunar; unul mai mic decît la alte grupări primdivizionare şi pe care, în plus, nu l-a mai încasat în ultima vreme. Unii dintre aceştia ne-au spus zilele trecute că au mare nevoie de acei bani, acuzînd conducerea că îşi canalizează atenţia doar spre formaţia lui Popa. "Avem şi noi familii, copii, rate de achitat la bancă şi nimeni nu se gîndeşte la toate aceste probleme. Ni se repetă obsedant în ultimii ani că prioritară este formaţia din Liga I. Am înţeles acest aspect, dar şi noi ne-am făcut treaba la fel de bine ca şi fotbaliştii din elită...", ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre salariaţii personalului auxiliar de la Poli.
Zilele trecute, după ce în Evenimentul Regional al Moldovei am amintit de situaţia dificilă cu care se confruntă acum aceşti oameni, preşedintele executiv din Copou, Sorin Boca, a făcut chiar o anchetă internă pentru a afla cine a divulgat "secretul". În consecinţă, cîţiva fac acum pasul înapoi, deşi recunosc că situaţia lor nu este deloc una fericită. "Ne faci greutăţi mari cu ăştia din conducere, care s-au uitat urît la noi în ultima perioadă. Nu mai scrie aşa ceva!", ne-au cerut doi dintre antrenorii de la Centrul de copii şi juniori al grupării ieşene.
"Ce face o armată de oameni la marketing?"
Din păcate, în loc să obţină resursele necesare pentru a achita salariile restante şi celorlalţi salariaţi ai clubului decît fotbaliştii lui Popa, conducătorii au preocupări dintre cele mai diverse în toată această perioadă. Este bine ştiut că Poli a acumulat datorii uriaşe în ultimul timp către afaceriştii care au plătit debitul de 30 miliarde de lei vechi la bugetul statului, pentru ca Iaşul să continue pe prima scenă, dar se tot spune că structura din Copou este una cu capital majoritar privat. Fals, pentru că de la începutul anului în curs echipa a fost finanţată exclusiv din bani publici, după ce în tur fusese susţinută aproape în totalitate de investitorul Ion Zapodeanu, alungat de conducere pentru că... vorbeşte în plus. "Din cauza lui am pierdut măcar vreo patru-cinci puncte", spunea nu cu mult timp în urmă tehnicianul Ionuţ Popa. Aşa se poate ajunge la concluzia că la Poli structura acţionarială creată la sfîrşitul lunii ianuarie există doar pe hîrtie şi că gruparea este susţinută doar din bugetul Consiliului Local. Asta în timp ce la compartimentul de marketing al clubului lucrează nejustificat de multe persoane dacă ţinem cont de puţinii bani aduşi din contractele de reclamă şi publicitate. "Chiar nu înţeleg ce fac atîţia oameni acolo, că pe şeful lor (n.r. – Dumitru Doroftei) chiar că-l găseşti cu foarte mare greutate cînd ai de rezolvat o problemă urgentă. Ce bani aduc ăştia cînd noi nu ne-am luat salariile de două luni? Bine că ei sînt cu drepturile la zi", ne-a declarat un alt antrenor de la Centru, surprins că salariaţii departamentelor contabilitate şi marketing au ajuns să aibă un "parc auto" aproape la fel de valoros precum cel al fotbaliştilor lui Popa. "La cîteva luni îşi schimbă maşinile, îşi fac amenajări în case precum cele din reviste, iar noi tragem în continuare mîţa de coadă...", a completat un alt salariat al Politehnicii, care ne-a solicitat să nu-i fie prezentată identitatea, de teama să nu fie sancţionat de preşedintele Boca.
În schimb, antrenorii Ovidiu Burdiujan şi Gelu Paveliuc susţin că şi-au primit zilele trecute restanţele salariale de la club, deşi pe feţele lor se putea citi foarte clar că nu spun adevărul şi că vor doar să-şi apere pielea, pentru a nu avea de suferit de pe urma celor semnalate de noi. În schimb, un coleg de-al lor ne-a precizat direct şi deschis că aşteaptă ca abia în zilele următoare să primească ceva bani de la Poli, deşi era sceptic că aceasta se va întîmpla înainte de data reluării pregătirilor formaţiei din Liga I.
Concluzionînd, gruparea ieşeană nu-şi mai tratează cam de doi ani toţi salariaţii la fel, deşi sursa de finanţare este cu mici excepţii aceeaşi: banul public. Asta în timp ce unele persoane ajunse aproape de vîrsta pensionării şi care au făcut cu adevărat performanţă în fotbalul ieşean au fost trase de multişor pe linie moartă, în locul lor fiind promovaţi tineri care nu şi-au găsit serviciu în altă parte şi care învîrt cîteva hîrtii între două birouri...
Evenimentul