De la cel mai modest suporter dintr-un colţ de lume, până la marii tehnicieni ai fotbalului, toată lumea are în minte, ca principale favorite ale Cupei Mondiale de fotbal-2010 din Africa de Sud (11 iunie-11 iulie): Spania, campioana Europei, cu un joc impresionant, şi eterna Brazilie, de cinci ori încoronată. După acestea două, specialiştii, de multe ori păţiţi cu surprinzător joc cu balonul rotund, indică şi alte postulante la titlu, totul împărţit în 3 grupe.
1) Spania, Brazilia lui Dunga
Căpitanul spaniolilor, Iker Casillas, este de acord cu pronosticurile, fără rezerve:
"Mi se pare logic să fim consideraţi favoriţi, merităm această postură şi, în plus, suntem în fruntea clasamentului FIFA". În schimb, selecţionerul Vicente del Bosque pune surdină, apreciind că un Mondial este o capcană: câştigi sau totul este un mare eşec. Iar golgheterul Fernando Torres se teme, pentru că
"o asemenea presiune nu este prea bună pentru un jucător". Brazilia, în ce o priveşte, este mereu la datorie. Prima din zona Amsud, Selecao a căpătat cu Dunga o anumită rigoare în apărare, cu o bună carburaţie ofensivă, prin Kaka în susţinerea lui Luis Fabiano (9 goluri) sau Nilmar, Adriano, Robinho. În plus, arde de nerăbdare să spele afrontul Mondialului-20006 (eliminată în sferturi de Franţa).
2) Anglia lui Capello, Argentina lui Messi
Fabio Capello, un italian, a redat mândria Angliei: absentă la ultimul Euro, ea a survolat calificările (cel mai bun atac european, cu 34 de goluri), graţie şi celor 9 goluri ale lui Rooney şi activităţii lui Lampard. Totuşi, au apărut şi două necazuri, afacerea Terry, deposedat de banderola de căpitan în urma apariţiei în tabloide pe post de amant al amantei unui coechipier, şi forfait-ul, din cauza unei accidentări, a lui David Beckham, un excelent om de vestiar. Argentina a obţinut în veritabile chinuri calificarea, iar selecţionerul Diego Maradona nu a prea fost adulat în preliminariile trecute. Cu toate acestea, Albiceleste se prezintă ca valoroşi candidaţi, avându-l drept atu principal pe genialul Messi, alături de care evoluează atacanţi de valoarea unor Tevez, Aguero, D. Milito. Pentru Messi presiunea va fi imensă. Iar Maradona plusează:
"Voi fi extrem de fericit dacă Leo câştigă Mondialul şi devine cel mai bun jucător din istorie. El are un nivel ieşit din comun, joacă în grădina lui Isus şi este cel mai bun din lume".
3) Africanii şi out-sider-i europeni
Camerun şi Cote d'Ivoire, în frunte cu căpitanii Eto'o şi Drogba vizează în mod vădit ultimul careu al Mondialelor: totul a fost pregătit pentru aceasta, chiar cu riscul tratării superficiale a Cupei Africii pe Naţiuni, CAN 2010, unde ambele, mari favorite, au ieşit din sferturi. Ghana şi Nigeria par mai puţin dotate, deşi au terminat finalistă, respectiv pe locul 3 la recenta CAN. În tabăra europeană, Olanda, cu generaţia Roben (Sneijder, Van der Vaart, Van Persie) aşteaptă maturitatea, iar Italia rămâne aceeaşi echipă capabilă de orice. Îmbătrânită şi cu un atac deloc impresionant, squadra azzurra trebuie, întotdeauna, băgată în seama. Ca şi în 2006, când a intrat în posesia titlului. Germania?
"Pentru titlu, ne lipseşte constanţa şi 'lungimea băncii' de rezerve", mărturiseşte căpitanul Ballack. În fine, Portugalia s-a calificat in extremis, dar îl are pe Cristiano Ronaldo.