Idealul reconcilierii rasiale a Naţiunii curcubeu, visată de Nelson Mandela, s-a concretizat în timpul a două meciuri disputate la Soweto, unul de rugby, altul de fotbal, organizate în perspectiva CM 2010 de fotbal (11 iunie-11 iulie).
Rugby-ul, sport-fetiş al Afrikaaner, descendenţii primilor colonişti europeni, se deplasează pentru prima oară pentru un meci de înalt nivel în cartierul negrilor de la Johannesburg, unde fotbalul este rege. Northern Bulls din Pretoria au primit vizita neo-zeelandezilor de la Canterbury Crusaders, într-o semifinală a Super 14, în templul istoric al balonului rotund din Soweto - stadionul Orlando, 40.000 de locuri. Bulls au părăsit bastionul lor Loftus Versfeld, un domeniu afrikaaner din Pretoria, întrucât stadionul a fost încredinţat FIFA pentru Mondialul de peste 3 săptămâni.
Şocul cultural este evident, într-o ţară unde apartheid-ul a imprimat o divizare rasială încă profundă. Presa locală a acoperit din belşug evenimentul de sâmbătă, salutând "o zi mare", potrivit cotidianului Citizen.
"Ultima oară când albii, în special cei care vorbesc afrikaans, au venit într-un număr atât de mare la Soweto a fost în 1976, când poliţia apartheid-ului a tras pentru a pune capăt unei insurecţii şcolare armate cu bâte", a reamintit cotidianul The Star.
Premiul Nobel pentru pace Desmond Tutu a apreciat că decizia de a juca la Soweto a fost
"cel mai important progres pentru acest sport de la victoria Springboks (echipa naţională de rugby) la Cupa Mondială de rugby, în 1995".
La câteva sute de metri de Orlando, stadionul nou-nouţ Soccer City, construit în no man's land între Johannesburg şi Soweto pentru a găzdui meciul de deschidere şi finala Mondialului, a adăpostit primul său meci de fotbal profesionist, finala Cupei Nedbank, ultima competiţie naţională înainte de CM, numărul spectatorilor fiind de 74.000, între care şi preşedintele Jacob Zuma.