Unirea Alba-Iulia este singurul clubul din Liga 1 de fotbal care nu a obţinut licenţa pentru sezonul viitor, a anunţat Mihai Micu, preşedintele Comisiei de Apel a sistemului naţional de licenţiere, cu prilejul unei conferinţe de presă la Casa Fotbalului.
"În afară de 2 cazuri, toate cluburile care au aplicat pentru obţinerea licenţei au şi obţinut licenţa solicitată. Cele 2 cazuri se referă la FC Unirea Alba-Iulia şi Politehnica Iaşi. Aceste cluburi au şi promovat apel pentru neobţinerea licenţei. Comisia de apel a respins apelul clubului Unirea Alba-Iulia şi a admis apelul formulat de Politehnica Iaşi. Ambele cazuri s-au centrat pe îndeplinirea criteriilor de desfăşurare sustenabilă a activităţii fotbalistice, iar în cazul Unirii Alba-Iulia, Comisia de apel a constatat că pentru sezonul viitor nu sunt premise pentru o dezvoltare a activităţii fotbalistice şi o continuare în condiţii de securitate financiară a acesteia. La Poli Iaşi a fost admisă contestaţia, după ce s-a constatat că pentru moment acest club nu mai este grevat de datorii către bugetul statului", a declarat Mihai Micu.
Viorel Duru, directorul sistemului naţional de licenţiere a cluburilor, a precizat că la prima instanţă au existat două cluburi, Unirea şi Poli Iaşi, care nu îndeplineau criteriile de obţinere a licenţelor. Poli Iaşi a beneficiat, însă, de dispoziţiile legale ale ordonanţei 92/2009, care permite societăţilor amânarea cu 4-6 luni a obligaţiilor financiare către stat, şi Comisia de Apel a sistemului de licenţiere a admis apelul moldovenilor, care au obţinut astfel licenţa".
"Ordonanţa 92/2009 prevede că entităţile economice care au restanţe financiare la bugetul de stat la 31 decembrie 2009 pot să amâne la plată pe o perioadă cuprinsă între 4 şi 6 luni aceste obligaţii. Multe cluburi de liga I au apelat la această înlesnire la plată", a precizat Viorel Duru.
"Dar dacă cluburile nu vor face decât să amâne plata datoriilor şi vor adăuga altele noi, probabil sezonul viitor situaţia va fi puţin schimbată", a precizat Mihai Micu.
Procesul de licenţiere a cluburilor din liga a II-a, primele cinci din fiecare serie la sfârşitul turului, s-a încheiat, iar 31 mai, ora 24,00, este termenul limită de depunere a apelurilor pentru cluburile care nu au îndeplinit criteriile pentru obţinerea licenţei.
Duru a precizat că există câteva probleme, dar va comunica pe 1 iunie cluburile de ligă secundă care au obţinut licenţa. În cazul în care un club din cele patru promovate nu obţine licenţa, Pandurii Tg. Jiu, prima echipă de sub linia retrogradării va rămâne în Liga 1.
"Dacă nu se vor apela deciziile luate de comisia de primă instanţă, pe 1 iunie vom comunica şi situaţia la liga 2", a precizat Viorel Duru. În cazul unor apeluri ale cluburilor din Liga 2, Comisia de apel a sistemului de licenţiere le va soluţiona în perioada 5-10 iunie.
Procesul de licenţiere a cluburilor de Liga 1 a început practic prin depunerea documentaţiei la 31 martie. Datoriile cluburilor care erau restante la 31 decembrie 2009 puteau fi achitate până la 31 martie 2010, pentru a putea obţine licenţa. Comisia de primă instanţă, condusă de directorul Viorel Duru, cuprinde 5 experţi, câte unul pe fiecare criteriu de evaluare: sportiv, infrastructură, personal şi administraţie, juridic şi financiar.
Dacă anul trecut exista un club, Universitatea Craiova, care a scăpat de datorii prin divizarea în alte societăţi, care au preluat datoriile la stat, în acest an nu s-a mai repetat o asemenea situaţie.
"În regulamentul nostru este specificat, tocmai pentru că am avut cazuri de genul acesta, că dacă se face o acţiune în justiţie legală de cesiune, divizare sau altă natură, clubul respectiv trebuie să consolideze bilanţul cu entităţile respective, ca şi cum ar fi o singură entitate. Am închis acea uşă care a permis anul trecut unui club să primească licenţa deşi nu-şi achitase datoriile ci le transferase altei entităţi".