RomanianSoccer începe de marţi 1 iunie, în cadrul unui flux special dedicat Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud (11 iunie - 11 iulie), prezentarea participărilor echipei României la turneele finale ale competiţiei.
ROMÂNIA LA CUPA MONDIALĂ DIN 1930 - URUGUAY
Echipa României a fost prima care s-a înscris oficial în competiţie. Loturile europene, cu excepţia Iugoslaviei, s-au îmbarcat, la 22 iunie 1930, la Genova, pe pachebotul Conte Verde, un colos de lux de 36.000 de tone, purtând numele unui condotier italian. Pe lângă sportivi şi staff-urile tehnice, la bordul pachebotului se aflau două celebrităţi ale operei mondiale: basul Feodor Şaliapin şi soprana Marta Nesoupoulos. La spectacolul care a avut loc pe puntea vaporului, Şaliapin a interpretat, spre surprinderea publicului, un cântec popular românesc: "Frunză verde dor mărunt". Călătoria peste ocean a durat două săptămâni.
Prima partidă a României s-a disputat împotriva echipei Peru, la 14 iulie 1930, în a doua zi de la gongul de început al Cupei Mondiale. Meciul s-a ţinut pe stadionul Pocitos, în prezenţa a doar 300 de spectatori, şi a fost arbitrat de la centru de Warnken Alberto din Chile. Tricolorii români au reuşit să învingă cu scorul de 3-1. Atacantul Adalbert Deşu a marcat chiar în primul minut al confruntării. A urmat egalarea peruanilor, produsă în minutul 75 de Luis Souza. Pe final, în minutul 85, România a înscris de două ori prin Ştefan Barbu şi Constantin Stanciu. Fundaşul român Steiner a suferit o dublă fractură în minutul 10 al partidei, în urma atacului lui Souza, iar atacantul Stanciu s-a ales cu rotula deplasată. Ei au reintrat pe teren şi au continuat jocul, pentru că pe atunci nu erau permise schimbările în timpul meciului, indiferent de motiv.
La 21 iulie 1930, România a întâlnit selecţionata ţării gazdă, pe stadionul Centenario, unde au asistat 80.000 de oameni. Partida a fost arbitrată de brazilianul Rego Almeida. Românii au fost înfrânţi de uruguayeni cu 4-0, prin golurile marcate în primele 35 de minute de Pablo Dorado, Hector Scarone, Pelegrin Anselmo şi Pedro Cea. Uruguay s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale. România a părăsit competiţia, clasându-se pe locul doi al grupei, acumulând două puncte şi un golaveraj de 3-5. După întoarcerea de la Montevideo, fotbaliştii români au fost aşteptaţi în Gara de Nord din Bucureşti de o masă mare de suporteri.
Echipa României
Lotul României a fost selecţionat de însuşi regele Carol al II-lea (1930-1940), conform site-ului oficial al FIFA, www.fifa.com. Lotul era compus din portarii Ion Lăpuşneanu şi Samuel Zauber; fundaşii Adalbert Steiner, Rudolf Buerger şi Iosif Czako; mijlocaşii Alfred Eisenbeisser, Emerich Vogl, Ladislau Raffinski şi Corneliu Robe; atacanţii Adalbert Deşu, Nicolae Kovacs, Constantin Stanciu, Ştefan Barbu, Ilie Subăşeanu şi Rudolf Wetzer. Ultimul dintre aceştia, Rudy Wetzer, căpitanul echipei, era singurul jucător profesionist de fotbal. Cel mai vârstnic jucător român al lotului era portarul Zauber (29 de ani), iar cel mai tânăr fotbalist era Nicolae Kovacs, de 18 ani. Antrenorul echipei naţionale a ţării noastre a fost Constantin Rădulescu.