Autoproclamata "generaţie de aur" a fotbalului englez îşi joacă ultima şansă la un turneu major cu ocazia Cupei Mondiale din Africa de Sud (11 iunie - 11 iulie), unde va debuta sâmbătă în Grupa C contra SUA, urmând să întâlnească Algeria şi Slovenia.
Prestaţiile neconvingătoare la CM 2002 şi 2006 şi Euro 2000 şi 2004 au fost un duş rece pentru suporterii englezi. Mai mult, calificarea la Euro 2008 a fost ratată în mod lamentabil.
Pentru unele vedete trecute de 30 de ani este deja prea târziu: David Beckham, Michael Owen şi căpitanul Rio Ferdinand nu vor evolua din cauza accidentărilor la Mondialul sud-african.
În ciuda acestor absenţe, Anglia are alături de Brazilia cea mai ridicată medie de vârstă (mai bine de 28 de ani şi jumătate), având totodată cel mai experimentat lot, cu o medie de 40 de selecţii pentru un jucător. Dacă mijlocaşul Paul Scholes ar fi acceptat să renunţe la retragerea de la naţională, cum i-a cerut selecţionerul Fabio Capello, atunci media de vârstă ar fi fost şi mai ridicată.
Când a renunţat săptămâna trecută la şase jucători din lotul lărgit, Capello i-a vizat sistematic pe cei mai tineri (Tom Huddlestone, Adam Johnson, Theo Walcott...).
"Trebuie să ne anime sentimentul că e ultima noastră Cupă Mondială", a prevenit mijlocaşul Steven Gerrard, care a împlinit recent 30 de ani.
"Ar trebui să fie ultima mea şansă să câştig o Cupă Mondială sau măcar să las o impresie puternică", a afirmat el.
La fel ar fi putut vorbi Frank Lampard (care va împlini 32 de ani în timpul competiţiei), Ashley Cole sau John Terry (care vor ajunge curând la 30 de ani).
Gerrard nu crede că Anglia este o echipă prea în vârstă, ci una matură:
"Suntem la vârsta la care fotbaliştii sunt la apogeu".
Spusele mijlocaşului ar putea fi întărite de exemplul precedentului Mondial, unde finalistele, Italia şi Franţa, aveau cea mai ridicată medie de vârstă.
Dacă Anglia va eşua însă la turneul final, lui Capello i se va reproşa probabil că a neglijat viitorul: din lotul prezent în Africa de Sud, doar şase jucători au mai puţin de 27 de ani, dintre ei numai doi (Wayne Rooney şi Glen Johnson) fiind titulari indiscutabili. Mai mult, Michael Dawson nu-şi datorează prezenţa decât accidentării lui Rio Ferdinand.
Indiferent de deznodământul competiţiei, Anglia va avea o cu totul altă faţă peste 4 ani, la Cupa Mondială din Brazilia (în cazul în care se va califica, bineînţeles). Atunci lider ar urma să fie Rooney, în fruntea altei "generaţii de aur", cea a lui Theo Walcott, Joe Hart, Gabriel Agbonlahor sau Adam Johnson.