Jabulani, balonul creat de Adidas pentru Cupa Mondială de fotbal ediţia 2010, este mai rapid şi mai imprevizibil decât precedesorii săi, potrivit concluziilor unui cercetător australian, care a confirmat numeroasele critici la adresa mingii oficiale a turneului final din Africa de Sud.
Potrivit simulărilor informatice ale profesorului Derek Leinweber, de la Universitatea din Adelaide, Jabulani este mai rapid decât alte mingi şi se deformează mai mult, în timp ce învelişul său dur îl face să aibă traiectorii imprevizibile.
"Aceasta înseamnă că portarul nu poate cu adevărat să anticipeze direcţia mingii", a explicat Leinweber, directorul Departamentului de fizică şi chimie.
"Vezi balonul venind către tine, anticipezi rapid unde va ajunge, însă se întâmplă cu totul altceva", a adăugat profesorul de la Antipozi.
Mai mulţi portari renumiţi au criticat dur mingea Jabulani.
"Oribilă", a estimat englezul David James, de aceeaşi părere fiind şi spaniolul Iker Casillas, în timp ce italianul Gianluigi Buffon a considerat-o
"imprevizibilă". Alţi goalkeeperi au fost şi mai duri, comparând-o cu un produs cumpărat de la "băcănie" sau cu o "minge de volei pe plajă".
"Balonul este supranatural. Când şutezi, nu ştii niciodată unde va ajunge", a spus atacantul brazilian Luis Fabiano.
În faţa atâtor reproşuri, profesorul britanic Andy Harland, un inginer specializat în aerodinamism şi unul dintre creatorii mingii Jabulani, a luat apărarea balonului CM 2010, în presa britanică.
Harland a explicat că mingea nu are imperfecţiunile celor fabricate manual şi oferă o precizie inedită atacanţilor:
"Fotbaliştii trebuiau recompensaţi pentru calităţile lor tehnice, cu o minge care răspunde într-o manieră uniformă".
"Cine afirmă că aceste baloane sunt mai uşoare decât precedesoarele lor ar trebui să-şi ia cântarul de bucătărie", a adăugat profesorul englez, asigurând totodată că textura mingii o face
"mai uşor de prins de către portari".