Dincolo de aspectul pur sportiv, prima Cupă Mondială de fotbal disputată în Africa are un caracter simbolic pentru mulţi internaţionali francezi cu origini pe continentul negru, scrie AFP.
Dintre cei 23 de francezi prezenţi în lotul pentru Mondialul sud-african, şapte (Mandanda
-foto-, Sagna, Evra, Diaby, A. Diarra, Cissé, Govou) au legături de familie foarte strânse cu Africa. Doi dintre ei s-au născut pe continentul negru înainte de ajunge în Europa - căpitanul Evra la Dakar şi Mandanda la Kinshasa.
Celor şapte "francezi din Africa" li se adaugă şase jucători originari din Departamentele de peste mări (Gallas, Abidal, Clichy, Malouda, Anelka, Henry), şi ei sensibilizaţi de acest moment istoric.
"Acest moment nu priveşte doar jucătorii de origine africană. A fost bine să-i fie oferită o Cupă Mondială Africii de Sud, dacă ne gândim la istoria acestui continent şi la ceea ce a putut dărui el fotbalului mondial", a explicat Thierry Henry.
Mai mulţi dintre coechipierii lui au istorii personale complicate. Tatăl lui Bakary Sagna a ajuns în Franţa cu banii obţinuţi după ce a câştigat un concurs la televizor. Ulterior, şi-a putut aduce lângă el întreaga familie, şi astfel Bakary s-a născut din părinţi senegalezi în localitatea Sens.
Evra, care în trecut a refuzat să joace pentru Senegal, a elogiat în noiembrie "mâna întinsă continentului".
"Între noi vorbim mult despre acest subiect. Chiar cei care nu sunt de origine africană sunt mândri să joace la prima Cupă Mondială din Africa", a spus Djibril Cissé.
"Fiind african de origine, este ceva special. Familia mea se mai află încă în Africa, în Cote d'Ivoire, la Abidjan. E vorba de mătuşile şi de unchii mei", a adăugat el.
La rândul său, Sidney Govou, originar din Benin, a afirmat că organizarea Cupei Mondiale în Africa de Sud reprezintă pentru el
"o dimensiune superioară". Jucătorul lui Lyon regretă că
"nu va putea descoperi ceva mai mult aspectele culturale şi sociale ale ţării".
Dorinţa fotbalistului va fi totuşi îndeplinită, duminică fiind prevăzută o vizită într-o periferie a oraşului Knysna, "Les Bleus" urmând să doneze 100.000 de euro pentru renovarea unui teren de fotbal.
AFP notează că este greu să elimini dimensiunea politică şi socială a unei Cupe Mondiale organizate în Africa de Sud (11 iunie - 11 iulie), ţara lui Nelson Mandela şi a luptei contra apartheidului.
"L-am întâlnit deja pe Nelson Mandela de două ori. Când i-am strâns mâna, am simţit incredibila lui aură", a mărturisit Evra în noiembrie.