Vineri 11 iunie începe Cupei Mondială de fotbal din Africa de Sud, competiţie care reuneşte la start 32 de echipe şi se va încheia pe 11 iulie.
Meciul inaugural va avea loc la Johannesburg, pe stadionul Soccer City, între Africa de Sud, echipa gazdă, şi Mexic, de la ora 17:00 (ora României), iar finala se va juca pe 11 iulie, tot pe Soccer City.
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, şi vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, vor asista, alături de preşedintele sud-african Jacob Zuma şi de numeroşi şefi de stat africani, la ceremonia şi la partida de deschidere a Cupei Mondiale. Preşedintele mexican Felipe Calderon, Prinţul Albert de Monaco şi arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace, vor figura, de asemenea, printre personalităţile care vor fi prezente pe stadionul Soccer City din Johannesburg, alături de manechinul Naomi Campbell şi Winnie Mandela, fosta soţie a primului preşedinte sud-african de culoare, Nelson Mandela. A fost invitat şi Nelson Mandela (92 ani), prezenţa sa depinzând de forma în care se va afla vineri.
Peste 1.500 de artişti de talie mondială vor participa vineri la ceremonia de deschidere, care va putea fi urmărită în direct la televizor de sute de milioane de oameni din 215 ţări.
"Ceremonia de deschidere va prezenta o mare diversitate de giganţi ai muzicii şi ai industriei divertismentului, africani şi sud-africani, şi va arăta unei numeroase audienţe globale talentul, creativitatea, tehnologia şi spiritul de ospitalitate ale continentului african", a precizat directorul executiv al comitetului de organizare, Danny Jordaan.
Programat pe stadionul Soccer City, înaintea meciului inaugural dintre Africa de Sud şi Mexic, evenimentul va dura o jumătate de oră. Printre participanţi se va număra R. Kelly, multiplu laureat al premiului Grammy, care va interpreta principala melodie a ceremoniei, "Sign of Victory", împreună cu grupul sud-african Soweto Spiritual Singers. Printre invitaţi se numără trompetistul sud-african Hugh Masekela, artistul nigerian Femi Kuti, care va interpreta celebrul cântec "Bang, Bang, Bang", artistul pop algerian Khaled, legendara formaţie ghaneză Osibisa, sud-africanii Thandiswa Mazwai, Hip Hop Pantsula (HHP), TKZee şi Timothy Moloi. Majoritatea artiştilor provin din cele şase ţări africane calificate la turneul final.
Vedeta columbiană Shakira va cânta imnul oficial al competiţiei "Waka Waka" (Este rândul Africii), împreună cu grupul pop sud-african Freshlyground, la concertul premergător ceremoniei, programat joi seara. Compatriotul ei, Juanes, americanii Alicia Keys şi John Legend vor fi în spectacol, britanicii Black Eyed Peas, alături de vedete africane, precum Angelique Kidjo, din Benin, Amadou şi Mariam, din Mali, precum şi Soweto Gospel Choir.
Audienţa cumulată pentru cele 64 de meciuri va depăşi 26 miliarde de telespectatori la nivel planetar, la CM 2010 fiind prezenţi 3.000 de ziarişti din presa scrisă şi paginile digitale, 900 de fotografi şi 15.000 de profesionişti din radio şi televiziune, cu un total de 179 de societăţi deţinătoare ale drepturilor de televizare. Va fi primul Mondial în care partidele vor fi filmate în tehnologia 3D şi va fi oferit semnal în 11 limbi, pentru mai mult de 500 de canale, dintr-un total de 210 ţări ale lumii.
Primele două meciuri ale Cupei Mondiale, Africa de Sud - Mexic şi Franţa - Uruguay, la Cape Town, se vor disputa vineri cu casa închisă.
Vânzarea biletelor pentru Cupa Mondială de fotbal din Africa de Sud (11 iunie - 11 iulie) a ajuns la 97 la sută, iar organizatorii speră să depăşească 98 de procente până la finalul competiţiei din cele 3 milioane de tichete puse în vânzare.
Între absenţele de marcă de la ediţia a 19-a a Cupei Mondiale se numără portughezul Nani, germanul Michael Ballack, englezii Rio Ferdinand şi David Beckham, ghanezul Michael Essien, nigerianul John Obi Mikel, francezul Lassana Diarra, toţi accidentaţi, brazilienii Ronaldinho, Adriano şi Pato, argentinianii Javier Zanetti şi Esteban Cambiasso, neselecţionaţi.
Mingea oficială a turneului final din Africa de Sud va fi Adidas Jabulani (fii fericit, în limba zulu), aspru criticată de portari. Zakumi, mascota Cupei Mondiale 2010, reprezintă un leopard cu păr verde, având un tricou pe care scrie South Africa 2010.
Meciurile Cupei Mondiale se vor desfăşura în 9 oraşe, pe 10 stadioane: Port Elizabeth/Nelson Mandela Bay - Nelson Mandela Bay Stadium, Durban/eThekwini - Moses Mabhida Stadium, Polokwane/Pietersburg - Peter Mokaba Stadium, Nelspruit/Mbombela - Mbombela Stadium, Pretoria/Tshwane - Loftus Versfeld Stadium, Bloemfontein/Mangaung - Free State Stadium, Rustenburg - Royal Bakofeng Stadium, Cape Town - Green Point Stadium, Johannesburg - Soccer City Stadium şi Ellis Park Stadium.
Campioana mondială en titre este Italia, care a cucerit al patrulea său titlu în 2006 (Germania), dar favoritele ediţiei sud-africane sunt Spania şi Brazilia.
Trofeul are 36 de cm şi este din aur masiv de 18 carate, cântărind 6,175 kg. Mult râvnitul trofeu a pornit de la sediul FIFA din Zurich (Elveţia), la finele lunii septembrie, într-un periplu mondial de 225 de zile, traversând 86 de ţări (59 dintre acestea pe continentul african) şi străbătând în total 134.017 km.
Actualul trofeu acordat câştigătoarei Cupei Mondiale a înlocuit cupa Jules Rimet, care a rămas definitiv în posesia Braziliei, în anul 1970, după ce naţionala "auriverde" a devenit campioană mondială pentru a treia oară în istoria sa. Brazilienii au trăit, însă, o mare dezamăgire 13 ani mai târziu, în 1983, când cupa Jules Rimet a fost furată şi nu a mai putut fi recuperată, fiind înlocuită de Confederaţia Braziliană de Fotbal cu un duplicat.
Africa de Sud a fost aleasă ca gazdă în virtutea principiului rotaţiei continentelor, reuşind să se impună cu 14 voturi în duelul cu Maroc (10 voturi) şi Egipt (niciun vot) pe 15 mai 2004.
Naţionala României a avut cea mai slabă campanie de calificare din istoria sa, ocupând locul cinci din şase echipe în grupa a şaptea preliminară europeană, după Serbia, Franţa, Austria şi Lituania, dar înaintea Insulelor Feroe, cu 12 puncte din 10 meciuri.
FIFA va premia echipele participante la turneul final cu 240 de milioane de dolari, cu 60 de procente mai mult ca la ediţia din 2006. Fiecare echipă va primi câte un milion de dolari înainte de debutul competiţiei, pentru pregătiri. Echipele eliminate după faza grupelor se vor alege cu câte 8 milioane, câte 9 milioane după optimile de finală, 18 milioane după sferturile de finală, 20 de milioane după semifinale, 24 de milioane finalista şi 30 milioane câştigătoarea.
De asemenea, vor exista compensaţii pentru cluburile care dau jucători la echipele naţionale, suma totală ajungând la 26 de milioane de euro.
Componenţa grupelor:
Grupa A: Africa de Sud, Mexic, Uruguay, Franţa
Grupa B: Argentina, Nigeria, Coreea de Sud, Grecia
Grupa C: Anglia, SUA, Algeria, Slovenia
Grupa D: Germania, Australia, Serbia, Ghana
Grupa E: Olanda, Danemarca, Japonia, Camerun,
Grupa F: Italia, Paraguay, Noua Zeelandă, Slovacia
Grupa G: Brazilia, RPD Coreeană, Cote d'Ivoire, Portugalia
Grupa H: Spania, Elveţia, Honduras, Chile.