Reprezentativa sub 21 de ani a României va întâlni echipa similară a Angliei, în barajul de calificare la turneul final al Campionatului European de tineret, ce se va disputa anul viitor în Danemarca, conform tragerii la sorţi care a avut loc, vineri, la Herning.
Anglia a terminat pe locul secund în grupa a 9-a de calificare, după Grecia, avînd o singură înfrângere în 8 meciuri disputate, 1-2 în faţa elenilor pe teren propriu. Vedetele echipei antrenate de Stuart Pierce sunt Theo Walcott (Arsenal), Andy Carroll (Newcastle), Daniel Welbeck (împrumutat de Manchester United la Sunderland) şi Michael Johnson (Manchester City).
România a fost prima în Grupa I de calificare, 8 victorii în 10 meciuri, suferind o singură înfrângere, contra Letoniei, 1-5 în octombrie 2010.
Emil Săndoi: "Încă de dinainte de tragerea la sorţi am spus că indiferent de adversar calificarea se joacă. E greu de spus la nivelul ăsta că aş fi preferat o anume formaţie şi că nu mi-aş fi dorit să jucăm cu o alta. Trebuie să recunoaştem că echipa Angliei e o forţă, e o echipă redutabilă, având în vedere campionatul Angliei, dar asta nu înseamnă că nu avem şanse. Eu am mare încredere în echipa noastră, în băieţi. Avem o lună de zile la dispoziţie să stabilim toate detaliile, să clarificăm o strategie, în plus mai este foarte important ca jucătorii să fie apţi şi sunt convins că vom face două partide foarte bune".
Silviu Lung Jr.: "Am căzut cu cel mai puternic adversar posibil, însă ne vom juca şansa, nu avem nimic de pierdut. O calificare în faţa Angliei ar fi de două ori mai frumoasă. Sincer, doream ca adversar Belarus sau Islanda, dar aşa au decis sorţii. Este bine că jucăm în Anglia primul meci. Încă nu s-a decis unde se va juca pe teren propriu, dar sperăm să jucăm cu stadionul plin indiferent de oraş. Mi-aş dori să se joace la Craiova, dar acest lucru nu ţine de noi, jucătorii".
Valerică Găman: "De ce ne-a fost frică n-am scăpat. Voiam un adversar mai modest, Islanda sau Belarus, însă din păcate vom întâlni Anglia. Totuşi consider că şansele sunt de 50-50 la sută. Nici ei la juniori şi tineret nu au avut rezultate notabile în ultimul timp. Se joacă două manşe şi important este că primul meci se joacă acolo. Probabil că mulţi gândesc acum că nu vom avea nicio şansă. Dar vom încerca să ne autodepăşim şi să ne calificăm pentru că ăsta e obiectivul. Numai domnul Răzvan Lucescu va decide dacă Răduţ şi Torje vor juca la echipa mare sau la tineret".
Liviu Ganea: "Cu Anglia am căzut? Ştiam că se trage azi la sorţi, dar nu aflasem că vom evolua contra lor. E cel mai puternic adversar pe care îl puteam avea. Dacă aveam în faţă Elveţia, Grecia sau Belarus era altceva, dar asta e. Englezii au fotbalişti importanţi, cunoscuţi, care sunt titulari la cluburile de unde provin. Nu avem nimic de pierdut, vom da totul şi încercăm să ne calificăm şi în aceste conduiţii. Este foarte bine că avem returul acasă, sperăm să decidem calificarea pe teren propriu. Ar fi extraordinar să nu pierdem".
Tabloul complet al meciurilor de baraj pentru Campionatul European sub 21 de ani din Danemarca, ce va avea loc în iunie 2011:
Anglia - România -:-
Olanda - Ucraina -:-
Spania - Croaţia -:-
Elveţia - Suedia -:-
Islanda - Scoţia -:-
Cehia - Grecia -:-
Italia - Belarus -:-
Reprezentativa României va juca primul meci la data de 8 octombrie în deplasare, returul urmând să aibă loc pe 12 octombrie în România.
Echipa de tineret a României a administrat reprezentativei Angliei cea mai drastică înfrângere din palmares, scor 0-4, într-o partidă disputată în octombrie 1980, la Ploieşti, contând pentru calificările la Campionatul European - ediţia 80-82, când formaţia "Albionului" a cucerit titlul continental. Meciul a contat pentru grupa a patra de calificare. Pentru România au marcat Terheş '56, '80, '88 şi Dysson, autogol '76. În meciul de pe teren propriu, reprezentativa Angliei s-a revanşat, impunându-se cu scorul de 3-0. România a evoluat în partida de la Ploieşti în următoarea formulă: Speriatu - Vlad, Costel Solomon, Fl. Pop, Rednic - Iovan, Suciu (Gabor '81), Bozeşan, D. Zamfir (Geolgău '46) - Terheş, Klein. Anglia a mai pierdut doar de două ori în istorie cu scorul de 0-4, cu Spania (27 februarie 2001) şi Germania (29 iunie 2009).
Palmaresul partidelor disputate cu naţionala de tineret a Angliei este de o victorie, două remize şi două înfrângeri, golaveraj 5-7.
Faţă de cele două meciuri amintite, s-au mai înregistrat următoarele rezultate:
10.04.1985: România - Anglia, scor 0-0 (preliminariile CE);
10.09.1985: Anglia - România, scor 0-3 (preliminariile CE);
21.07.2007: Anglia - România, scor 1-1 (amical).
Reprezentativa Angliei a terminat calificările pentru CE din 2011 pe locul doi în grupa 9, cu 17 puncte (cinci victorii, două egaluri şi o înfrângere), după Grecia (19), dar înaintea Portugaliei (13), Lituaniei (5) şi Macedoniei (2).
Echipa engleză a înregistrat următoarele rezultate în preliminariile Campionatului European din 201:
Macedonia - Anglia, scor 1-2 (pentru Anglia au marcat Sears '68, Cattermole '83 p);
Grecia - Anglia, scor 1-1 (Sturridge '5);
Anglia - Macedonia, scor 6-3 (Gibbs '22, Richards '30, Caroll '54, '87, Hines '67, '90);
Anglia - Portugalia, scor 1-0 (Rose '40);
Lituania - Anglia, scor 0-0;
Anglia - Grecia, scor 1-2 (Delfouneso '80);
Portugalia - Anglia, scor 0-1 (Sturridge '32);
Anglia - Lituania, scor 3-0 (Welbeck '62, '90+1, Albrighton '79).
Anglia este dublă campioană europeană la reprezentive sub 21 de ani, reuşind să câştige trofeul la ediţiile din 1982 şi 1984, când finalele se disputau în sistem tur-retur. Reprezentativa de tineret este pregătită de fostul mare internaţional englez Stuart Pierce. Jucătorii importanţi ai echipei sub 21 de ani sunt Theo Walcott (Arsenal), Daniel Welbeck (Sunderland), Daniel Sturridge (Chelsea Londra), Junior Stanislas (West Ham United), Jack Wilshere (Arsenal), Jack Rodwell (Everton), Victor Moses (Wigan), Micah Richards (Manchester City), Sam Hutchinson (Chelsea Londra), Kieran Gibbs (Arsenal), Kyle Walker (Tottenham), Chris Smalling (Manchester United), Danny Rose (Tottenham), Fabrice Muamba (Bolton), Nathan Delfouneso (Aston Villa) şi Andrew Carroll (Newcastle United). Singurul jucător care a evoluat în toate cele opt meciuri ale campaniei de calificare este Thomas Claverley. Alături de Claverley, printre cei mai folosiţi jucători au fost portarul Scott Loach (6 meciuri), Michael Mancienne (7), Ryan Bertrand (5), Danny Rose (7 meciuri/1 gol), Fabrice Muamba (7) Thomas Cleverley (8), Daniel Sturridge (5 meciuri/2 goluri), Daniel Welbeck (4 meciuri/2 goluri).
Naţionala Angliei a disputat cele patru meciuri de pe teren propriu pe patru arene diferite, dar cea mai importantă partidă, cea cu Portugalia, a avut loc pe Stadionul Wembley.