Cu 44 de zile înaintea desemnării ţărilor gazdă ale Mondialelor de fotbal din 2018 şi 2022, Federaţia internaţională de fotbal a declanşat luni "o procedură contra a doi membri actuali" ai comitetului său executiv, pentru a încerca să limiteze incendiul provocat de bănuielile de corupţie legate de atribuirea acestor turnee.
În afara acestei proceduri contra a doi membri ai comitetului său executiv "pentru a afla dacă au încălcat codul etic", FIFA precizează într-un comunicat sibilinic că "de altfel, sunt în lucru şi alte anchete împotriva altor oficiali ai FIFA care ar fi jucat un rol în această afacere".
Forul fotbalistic mondial adaugă, de asemenea, că a fost deschisă o anchetă împotriva asociaţiilor membre implicate şi a comitetelor lor de candidatură".
Evenimentele s-au precipitat în ultimele 48 de ore. Sunday Times a stârnit flacăra în ediţia de duminică, publicând o anchetă, începută pe prima pagină, cu titlul "Cupa Mondială: voturi de vânzare". Jurnalul britanic citează, în principal, 2 nume. Mai întâi pe cel al lui Amos Adamu, membru nigerian al Comitetului executiv al FIFA, care ar fi cerut 570.000 euro pentru susţinerea unei candidaturi. Apoi, Reynald Temarii (Tahiti); vicepreşedinte FIFA şi preşedinte al Confederaţiei din Oceania, ar fi cerut, la rândul lui, 1,6 milioane de euro, pentru o academie de sport. El a afirmat, de asemenea, că 2 alţi candidaţi la organizarea Mondialului ar fi oferit deja bani Oceaniei pentru votul lui.