Cu trei zile înainte de desemnarea ţărilor gazdă pentru Mondialele 2018 şi 2022 de fotbal, Federaţia internaţională de fotbal este aşezată pe banca acuzării, după difuzarea, luni seara, a unui documentar al BBC, care acuză trei membri ai Comitetului Executiv al acestui for că au primit bani în cadrul unei afaceri de corupţie.
Aceşti 3 responsabili, Ricardo Teixeira, patronul fotbalului brazilian, Issa Hayatou, preşedintele Confederaţiei africane de fotbal (CAF) şi Nicolas Leoz, preşedintele Confederaţiei sud-americane (Conmebol), fac parte din comitetul executiv care urmează să desemneze joi la Zurich ţările gazdă ale Cupei Mondiale din 2018 - pentru care este candidată şi Anglia - şi pe cea din 2022.
Andy Anson (foto), care coordonează candidatura engleză pentru Modialul-2018, a calificat miercuri drept "anti-patriotică" decizia BBC de a programa documentarul cu 3 zile înaintea votului FIFA. În schimb, ziarul elveţian Tages-Anzeiger a produs luni aceleaşi auzaţii pe care le-a formulat şi televiziunea britanică, iar ONG-ul Transparency International Suisse a cerut amânarea votului "până ce se va face lumină totală cu privire la afirmaţiile difuzate de presă".
Autorul documentarului BBC, Andrew Jennings, care anchetează practic de 10 ani în legătură cu corupţia în sânul FIFA, a obţinut documente exclusive asupra plăţilor făcute de International Sport and Leisure (ISL), o societate de marketing care a obţinut exclusivitatea drepturilor de-a lungul mai multor Cupe Mondiale, înainte de lichidarea sa, în 2001.