Înaintea finalei Ligii Campionilor din această seară, în care se întâlnesc Barcelona şi Manchester, pe Wembley din Londra, cei mai mulţi o văd favorită pe gruparea catalană, inclusiv casele de pariuri. Este însă un exerciţiu de extremă dificultate ca cineva să argumenteze serios această idee.
Ambele combatante excelează prin calităţile individuale deosebite ale jucătorilor, organizarea jocului şi experienţa fotbaliştilor cei mai reprezentativi.
Barcelona ştie de fapt să evolueze într-o singură manieră, cu un joc de pase accentuat, exasperant uneori pentru adversari. Este de aşteptat ca în această seară să stea la cârma jocului. "Diavolii roşii" îşi propun, de obicei, accelerări verticale, ieşiri rapide din apărare, cu pase din prima atât în zona centrală cât şi pe părţile laterale.
În cazul în care Barcelona nu va reuşi să marcheze prima şi va duce din ce în ce mai mulţi jucători în jumătatea adversă,Manchester ar putea pune problem mari cu astfel de acţiuni de contraatac purtate în viteză.
Barca fără vârf împins
Atacanţii Barcelonei, David Villa şi Pedro, se retrag adesea undeva la 16 metri si participă la combinaţii cu mijlocaşii, creând spaţii de pătrundere pentru aceştia. Se poate spune că, faţă de finala din urmă cu doi ani de la Roma, Barcelona nu mai are un vîrf împins, la vremea respectivă avându-i în lot pe Eto’o şi Henry. A plecat până şi Ibrahimovici după numai un sezon petrecut la Barca.
Apărarea Barcelonei pare la prima vedere mai puţin solidă decât cea a lui Manchester şi se poate spune despre echipa lui Pepp Guardiola că se apără atacând. Dani Alves, este un fundaş dreapta foarte ofensiv şi foarte puţin dedicat apărării şi marcajului adversarilor. Piquè, chiar dacă este un fundaş central de meserie urcă adesea în careul advers şi nu de puţine ori îl vedem în postura de finalizator.
Căpitanul Carles Puyol este apărătorul care rămâne cel mai mult în spate, în timp ce jucătorii care pot evolua pe postul de fundaş stânga Abidal, Maxwell şi Adriano urcă foarte des în atac.
Manchester, mai eficientă
Barcelona ar trebui să se teamă nu doar de Manchester ci şi de ea însăşi. Echipa lui Guardiola, deşi este o formaţie care înscrie mult, are un procentaj al ocaziilor de gol concretizate foarte mic în comparaţie cu Manchester United. În jocul catalanilor se poate observa uneori dorinţa de a a combina prea mult în preajma careului şi dorinţa de a intra cu mingea până în poartă, ceea ce nu se poate spune despre gruparea engleză.
Jocul lui Manchester este mai puţin elaborat, dar oportunităţile se transformă adesea în gol, fie că e vorba de fundaşii laterali O'Shea şi Evra, foarte buni la finalizare, fie că e vorba de Valencia, Park, Nani, jucători care nu iartă.
Nu trebuie subestimată capacitatea lui Manchester de a ţine mingea, englezii având o medie de 58% la capitolul posesie în precedentele meciuri din Champions League, nefiind la prea mare distanţă de Barcelona la acest capitol (62%).
Formatii probabile:
Barcelona (4-3-3): Valdes; Dani Alves, Piquè, Mascherano, Puyol; Xavi, Iniesta, Busquets; Pedro, Messi, Villa. Antrenor Joseph: Guardiola.
Manchester United (4-4-2): Van der Sar; Evra, Vidic, Ferdinand, Fabio; Carrick, Valencia, Giggs, Nani; Rooney, Hernandez. Antrenor Alex Ferguson.
Arbitru: Viktor Kassai (Ungaria)
RomanianSoccer