Finala a debutat cu minute de tatonare, întrerupte de prima ocazie a meciului, semnată de Rooney (8), care a scăpat spre poartă, dar a ieşit bine Valdes şi a respins. Barca a luat apoi jocul pe cont propriu, prestând acelaşi joc obişnuit, fotbalul total cu care impresionează de vreme bună. Pedro (16) a reluat pe lângă poartă din 6 metri, apoi Villa (20, 21) a tras la poarta lui van der Sar, pentru ca Barcelona să deschidă scorul în min. 27: o pasă de geniu a lui Xavi a ajuns la Pedro, care a pătruns şi a marcat: 1-0. United a replicat la scurt timp, a recuperat o minge în jumătatea iberică, iar Rooney, la capătul unei combinaţii cu Giggs, aflat în ofsaid, a restabilit egalitatea: 1-1 (34). Până la pauză, Barca a mai avut două situaţii bune de gol, dar Pedro (42) şi Messi (43) nu au ajuns la baloane trimise în faţa porţii.
În partea secundă, Barcelona a apăsat şi mai mult pe acceleraţie, şi-a masat adversarul în propriul careu, a pasat enorm de mult, jucătorii de la MU fiind practic spectatori minute bune, a recuperat chiar în careul englezilor şi a reuşit să se desprindă pe tabelă. Dani Alves (52) a rămas singur cu portarul, dar a tras în van der Sar. La scurt timp, Leo Messi (54) a primit o minge la distanţă de poartă, a pătruns şi a tras prin surprindere aducând formaţia blaugrana în avantaj: 2-1. A fost al 12-lea gol în această ediţie de Champions League pentru micuţul argentinian. Messi a fost apoi ţinta unui fan a pătruns pe teren, care i-a pus un fular de gât (58), fiind reţinut apoi de stewarzi. Messi a fost în continuare în prim plan, cu un şut tras din unghi, respins de portarul olandez (63), după care a încercat să marcheze cu călcâiul din apropiere, dar Fabio a respins (65). După şuturi de la distanţă expediate de Xavi (66) şi Iniesta (67), apărate de van der Sar, David Villa a marcat pentru 3-1, cu un şut splendid la vinclu, de la circa 20 de metri.
Cu două goluri avantaj, Barcelona a ridicat piciorul de pe acceleraţie şi Manchester a urcat, fără a crea însă pericol la poarta lui Valdes. Merită consemnate şuturile lui Rooney, peste poartă (70), şi Nani (85). Ultima ocazie a fost a lui Afellay (90+3), al cărui şut a fost reţinut de van der Sar. Pe final, Guardiola i-a oferit şansa de a juca şi de a ridica trofeul lui Carles Puyol, căpitanul de drept al echipei, care a avut un sezon presărat cu accidentări.
Barca a câştigat trofeul de patru ori şi a pierdut alte trei finale (una în faţa Stelei, în 1986, la Sevilla), în timp ce United şi-a trecut în palmares trofeul în trei rânduri, pierzând o finală. Cele două formaţii s-au mai întâlnit în ultimul act al competiţiei în 2009, la Roma, când catalanii au câştigat cu scorul de 2-0.
Cele mai multe trofee în Liga Campionilor/Cupa Campionilor Europeni le-a câştigat Real Madrid, 9 la număr, urmată de Milan - 7, Liverpool - 5 etc.
Pe ţări, Spania are acum 13 trofee, urmată de Italia - 12, Anglia - 11, Olanda şi Germania, câte 6, etc.
Este pentru a şasea oară când Londra găzduieşte finala celei mai prestigioase competiţii intercluburi de pe continent, Barcelona câştigând aici primul trofeu din cele trei pe care le are în vitrină (1-0 cu Sampdoria, după prelungiri). Şi Manchester s-a încoronat campioană la Londra, în 1968 (4-1 cu Benfica, după prelungiri).
FC Barcelona - Manchester United 3 - 1 (1-1)
Au marcat: 1-0 Pedro Rodriguez (27), 1-1 Rooney (34), 2-1 Messi (54), 3-1 Villa (69)
FC Barcelona: 1. Valdes - 2. Alves (5. Puyol '89), 14. Mascherano, 3. Piqué, 22. Abidal - 16. Busquets, 6. Xavi, 8. Iniesta - 7. Villa (15. Keita '86), 10. Messi, 17. Pedro (20. Afellay '90+2). Antrenor: Josep Guardiola.
Manchester United: 1. Van der Saar - 20. Fabio (17.Nani '69), 5. Ferdinand, 15. Vidic, 3. Evra -25. Valencia, 16. Carrick (18. Scholes '77), 11. Giggs, 13. Park -10. Rooney - 14. "Chicharito" Hernandez. Antrenor: Alex Ferguson.
Cartonaşe galbene: Alves '60, Víctor Valdes '85 - Carrick '61, Valencia '79
Finala Ligii Campionilor a fost condusă de o brigadă de arbitri din Ungaria, avându-l la centru pe Viktor Kassai. El a fost ajutat de asistenţii Gabor Eros şi Gyorgy Ring şi de asistenţii suplimentari Mihaly Fabian şi Tamas Bognar. Arbitru de rezervă a fost Istvan Vad.
Argentinianul Lionel Messi a marcat cel de-al 12-lea gol în Liga Campionilor şi al 53-lea în toate competiţiile în acest sezon.
FC Barcelona şi Manchester United s-au întâlnit pentru o doua oară într-o finală de Liga Campionilor, după cea din 2009, câştigată tot de FC Barcelona cu scorul de 2-0, prin reuşitele lui Eto'o şi Messi.