Suporterii echipelor din Moscova şi Sankt Petersburg recurg tot mai des la proteste împotriva politicii Federaţiei ruse de fotbal (RFU), pe care o acuză că închide ochii în faţa a ceea ce ei numesc "privilegiile" formaţiilor din Caucaz.
Fanii celor mai puternice echipe moscovite ale momentului, Spartak şi ŢSKA, cunoscuţi de obicei pentru ostilitatea lor reciprocă, s-au asociat pentru a condamna ceea ce ei socotesc a fi tratamentul de favoare acordat de RFU cluburilor din Caucaz - trei echipe dintr-un campionat de 16 formaţii.
Marţi, fanii lui Lokomotiv Moscova s-au alăturat mişcării de contestare, şi au părăsit tribunele după o oră de joc, la meciul de campionat de acasă cu lanterna roşie Spartak Nalcik, echipă din capitala republicii caucaziene Kabardino-Balkaria.
Cluburile din Caucazul de Nord au realizat în ultima perioadă investiţii fără precedent pentru aducerea de jucători, cu sprijinul Kremlinului, care încearcă să promoveze o imagine de stabilitate în această regiune, confruntată cu o rebeliune islamistă şi violenţe cotidiene.
Anji Mahacikala - club din Daghestan, republică mai cunoscută pentru insecuritate decât pentru rezultatele sportive - a cheltuit milioane bune ca să-l aducă pe veteranul brazilian Roberto Carlos (foto), campion mondial în 2002, iar acum ocupă locul 4 în campionat.
Terek Groznîi, club din capitala Ceceniei, a creat senzaţie în ianuarie, când l-a numit antrenor pe fostul mare jucător olandez Ruud Gullit. Din cauza rezultatelor proaste, tehnicianul a fost demis însă marţi de preşedintele clubului, omul forte al Ceceniei, Ramzan Kadîrov.
Suporterii nemulţumiţi din Moscova şi Sankt Petersburg susţin că importantele mijloace financiare ale cluburilor din Caucaz sunt de origine dubioasă. Ei critică insecuritatea din acestă regiune, cu ocazia deplasărilor lor.
"De câţiva ani, regulile obligatorii pentru întreaga comunitate a fotbalului rus sunt ignorate de echipele din Caucaz şi suporterii lor", subliniază într-un comunicat fanii lui Spartak şi ŢSKA. Conform lor, suporterii echipelor din Caucaz nu sunt percheziţionaţi la intrarea pe stadioane, cum se întâmplă cu ceilalţi fani.
În semn de protest, mai multe asociaţii ale suporterilor le-au cerut simpatizanţilor lor să boicoteze meciurile echipelor favorite, când ele se deplasează în Caucaz, subliniind că această regiune este periculoasă, iar autorităţile nu fac nimic ca să-i protejeze pe vizitatori.
Preşedintele RFU, Serghei Fursenko, intenţionează să se adreseze camerei inferioare a Parlamentului rus, Duma, pentru introducerea unei legi care să reglementeze comportamentul suporterilor înaintea, în timpul şi după meciurile de fotbal.
Iniţativa a stârnit un val de critici printre fani, care-i reproşează oficialului că vrea să se adreseze Dumei fără să-i consulte în prealabil pe iubitorii sportului cu balonul rotund.
Unele cluburi din Rusia sunt cunoscute pentru grupurile lor de fani extremişti. Aşa este de exemplu, Zenit, care a anunţat recent că va combate rasismul suporterilor.
Suporterii au jucat un rol major în violenţele cu caracter rasist produse la Moscova în decembrie 2010, după moartea unui suporter al echipei locale Spartak, care fusese agresat de tineri ruşi originari în majoritatea lor din Caucazul de Nord.