Sâmbătă, de la ora 21,00 (ora României), la Marina del Gloria din Rio de Janeiro va avea loc tragerea la sorţi a grupelor preliminare pentru Cupa Mondială de fotbal din 2014, al cărei turneu final va fi găzduit de Brazilia, în perioada 12 iunie - 13 iulie.
Condusă de secretarul general al FIFA, Jerome Valcke (asistat de 10 foste sau actuale glorii ale fotbalului brazilian, câte două pentru fiecare tragere), ceremonia va viza 166 de ţări din cinci zone geografice (Africa, Asia, Europa, CONCACAF şi Oceania), în condiţiile în care, conform tradiţiei, ţările din America de Sud (CONMEBOL) vor juca fiecare cu fiecare, tur-retur, fără a mai fi necesară tragere la sorţi, ci simplă stabilire a programului.
Evenimentul, care se va întinde pe durata a aproximativ 100 de minute, va debuta la ora 21,00 (ora României), tragerile la sorţi efectuându-se în următoarea ordine (între paranteze fiind trecute numele gloriilor braziliene care vor ajuta la extragere): Africa (Cafu şi Neymar), Asia (Zico şi Lucas, noua vedetă a lui Sao Paulo), CONCACAF (Bebeto şi Felipe Bastos, noul star al lui Vasco da Gama) şi Oceania (Mario Zagallo şi Lucas Piazon - vedeta naţionalei Under-17 a Braziliei, locul 4 la Cupa Mondiala U-17 din Mexic).
În jurul orei 22,20 va veni şi rândul Europei, sorţii depinzând de Ronaldo Luiz Nazario de Lima şi de Paulo Henrique Ganso, actual internaţional brazilian al lui FC Santos.
România face parte din urna a patra valorică în zona europeană.
Cele şase confederaţii vor trimite 31 de echipe la turneul din Brazilia, care este calificată direct în calitate de gazdă.
AFRICA - 5 locuri
După un tur preliminar, cele 40 de echipe rămase vor fi repartizate în 10 grupe a câte patru formaţii, iar câştigătoarele se vor califica pentru un baraj, în urma căruia cinci formaţii vor merge în Brazilia.
ASIA - 4,5 locuri
Un număr de 43 şi cele 46 de selecţionate din zona Asia au intrat în faza preliminară, încheiată joi, cu 15 echipe calificate. Acestora li se vor alătura Japonia, Australia, Coreea de Sud, Bahrein, Coreea de Nord, iar cele 20 de formaţii vor fi trase la sorţi în cinci grupe de câte patru echipe. Primele două clasate în fiecare grupă se vor califica pentru ultima fază, două grupe de câte cinci echipe. Primele două clasate obţin calificarea la turneul final, iar formaţiile de pe locul trei vor disputa un baraj. Câştigătoarea acestui baraj va susţine un playoff intercontinental a cărui câştigătoare obţine biletul pentru Brazilia.
CONCACAF - 3,5 locuri
35 de echipe participă la cel mai complicat sistem de calificare al competiţiei, iar trei sau patru echipe vor obţine calificarea la turneul final.
După trei tururi preliminare, competiţia va ajunge într-o fază cu o grupă de şase echipe, care vor juca sistem-campionat, la finalul căruia primele trei clasate obţin calificarea, iar formaţia de pe locul patru va susţine un baraj intercontinental pentru calificare.
OCEANIA - 0,5 locuri
Cele 11 echipe din zona Oceania vor disputa o serie de meciuri înainte de a se ajunge la grupa finală de patru formaţii. Câştigătoarea grupei va susţine un baraj intercontinental.
EUROPA - 13 locuri
Are cel mai mare număr de ţări participante, 53, cu un sistem de calificare bazat pe grupe preliminare. Vor fi opt grupe de câte cinci echipe şi una de şase formaţii. Câştigătoarele celor 9 grupe se califică direct la turneul final, alături de cea mai bună formaţie de pe locul secund, iar celelalte 8 formaţii de pe locul 2 vor susţine patru meciuri de baraj (tur - retur). Echipele câştigătoare vor merge şi ele în Brazilia.
Preliminariilor europene se vor desfăşura în perioada 7 septembrie 2012 - 15 octombrie 2013.
Componenţa celor 6 urne valorice pentru tragerea la sorţi:
Urna 1: 1. Spania, 2. Olanda, 3. Germania, 4. Anglia, 5. Portugalia, 6. Italia, 7. Croaţia, 8. Norvegia, 9. Grecia;
Urna 2: 10. Franţa, 11. Muntenegru, 12. Rusia, 13. Suedia, 14. Danemarca, 15. Slovenia, 16. Turcia, 17. Serbia, 18. Slovacia;
Urna 3: 19. Elveţia, 20. Israel, 21. Irlanda, 22. Belgia, 23. Cehia, 24. Bosnia-Herţegovina, 25. Belarus, 26. Ucraina, 27. Ungaria;
Urna 4: 28. Bulgaria, 29. ROMÂNIA, 30. Georgia, 31. Lituania, 32. Albania, 33. Scoţia, 34. Irlanda de Nord, 35. Austria, 36. Polonia;
Urna 5: 37. Armenia, 38. Finlanda, 39. Estonia, 40. Cipru, 41. Letonia, 42. Republica Moldova, 43. Macedonia, 44. Azerbaidjan, 45. Insulele Feroe;
Urna 6: 46. Ţara Galilor, 47. Liechtenstein, 48. Islanda, 49. Kazahstan, 50. Luxemburg, 51. Malta, 52. Andorra, 53. San Marino.
AMERICA DE SUD - 4,5 locuri
Patru sau cinci formaţii se vor alătura Braziliei din America de Sud, care are un sistem de calificare tip campionat, cu 9 echipe, astfel că nu va exista o tragere la sorţi. Primele patru clasate se vor califica la turneul final, iar formaţia de pe locul 5 va susţine un baraj intercontinental.