Salariile plătite de cluburile din
campionatul englez de fotbal în 2010-2011 au atins un nivel record de 1,6 miliarde lire sterline (două miliarde de euro), potrivit unui studiu publicat de firma de consultanţă Deloitte.
Chelsea a avut cea mai mare factură cu salariile, urmată de Manchester City şi Manchester United.
Potrivit Deloitte, salariile plătite de cluburile din Premier Legue au crescut cu 14% în 2010-2011 comparativ cu sezonul precedent, în condiţiile în care veniturile cluburilor nu au crescut decât cu 12% până la 2,27 miliarde lire sterline. Firma de consultanţă trage un semnal de alarmă asupra faptului că raportul dintre salarii şi venituri se situează în prezent la nivelul record de 70%, faţă de aproximativ 60% în urmă cu cinci ani.
Directorul diviziei sportive de la Deloitte, Alan Switzer, avertizează că un control al salariilor este esenţial pentru o afacere bună.
"Dacă raportul dintre salarii şi venituri este de 70% este foarte dificil să înregistrezi un profit operaţional. În opinia noastră, un astfel de raport este prea mare şi ar trebui coborât spre 60%. Fiecare scădere cu 1% a raportului salarii/venituri permite creşterea profitului operaţional cu 20 până la 25 milioane lire sterline", a estimat Alan Switzer.
Cifrele comunicate de Deloitte sunt pentru sezonul 2010-2011, ultimele înainte ca UEFA să introducă noile reguli de fair play financiar. Switzer susţine că Manchester City şi Chelsea se confruntă cu cele mai mari provocări în respectarea regulilor FFP.
În pofida creşterii veniturilor generate de cluburile din
Premier Legue, profitul operaţional înregistrat de cluburile din campionatul englez de fotbal în 2010/2011 a scăzut cu 16 milioane de lire până la 68 milioane de lire sterline. Campionatul german (Bundesliga) a rămas cel mai profitabil campionat european de fotbal cu un profit operaţional de 154 milioane lire sterline, în creştere cu 24%.