Fostul finanţator al FC Argeş, omul de afaceri Cornel Penescu, a fost condamnat, marţi, de Tribunalul Prahova, pentru dare de mită în două dosare penale, instanţa aplicându-i o pedeapsă de câte trei ani de închisoare cu suspendare.
Magistraţii Tribunalului Prahova s-au pronunţat, marţi, în două dosare în care omul de afaceri Cornel Penescu era acuzat de dare de mită.
În unul dintre aceste două dosare, în care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Penescu şi alţi doi inculpaţi (Aurel Stoian - director coordonator al Gărzii Financiare - Secţia Argeş şi Gheorghiţă Pieca - administrator al mai multor societăţi), la data de 15 octombrie 2009, fostul finanţator al FC Argeş, acuzat de dare de mită în formă continuată, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, instanţa stabilind un termen de încercare de cinci ani.
De asemenea, Stoian a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar Pieca a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mită.
Sentinţa instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.
În dosarul "Mită pentru arbitri", fostul finanţator al FC Argeş, Cornel Penescu, a primit o pedepsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, magistraţii de la Tribunalul Prahova stabilind un termen de încercare de cinci ani.
În acelaşi dosar, a mai fost condamnat Ionică Serea, fost arbitru de fotbal în cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), acesta primind trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar Liviu Făcăleaţă, fostul director al SC PIC SA, şi Marius Marian Martiş - arbitru de fotbal în cadrul FRF - au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.
Şi în acest dosar sentinţa pronunţată de Tribunalul Prahova poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.
Procurorii DNA i-au trimis în judecată, la data de 15 octombrie 2009, pe Cornel Penescu, Aurel Stoian şi Gheorghiţă Pieca.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 05 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2008, inculpatul Aurel Stoian, în calitate de comisar şef al Gărzii Financiare - Secţia Argeş, a primit în mod repetat în tranşe lunare, cu titlu de mită de la Cornel Penescu, fie direct, fie prin intermediul lui Gheorghiţă Pieca, suma de 43.000 de lei, iar în perioada 13 iunie 2006 - 06 aprilie 2007 a primit bunuri de la SC PIC SA în sumă totală de 1.540,58 lei.
Banii şi bunurile i-au fost remise lui Stoian, pentru ca acesta, în calitate de comisar şef al Gărzii Financiare - Secţia Argeş, să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să protejeze interesele nelegale ale formelor controlate de Cornel Penescu.
De asemenea, în acelaşi scop, inculpatul Aurel Stoian a primit de la Cornel Penescu, la data de la 12 septembrie 2007, cu titlu de împrumut, suma de 30.000 lei, iar la 1 noiembrie 2008 suma de 10.000 lei, sume restituite parţial.
Conform unui comunicat al DNA, în perioada supusă verificării, urmare unui control efectuat, la solicitarea procurorilor, de către comisari ai Gărzii Financiare din cadrul Comisariatului General, a rezultat că reprezentanţii SC PIC S.A. au săvârşit infracţiuni de evaziune fiscală creând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de aproximativ un milion de euro.
Cu toate acestea, în perioada respectivă, comisarii Gărzii Financiare Argeş aflaţi în subordinea lui Stoian nu au descoperit nicio infracţiune, ci numai câteva contravenţii pe care le-au sancţionat cu amenzi modice.
În vederea protejării intereselor nelegale ale firmelor pe care le controlează, inculpatul Penescu îi plătea lunar suma de 2.000 de lei lui Stoian. La data de 22 septembrie 2009, Tribunalul Argeş a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de inculpaţii Stoian Aurel şi Pieca Gheorghiţă.
De asemenea, DNA i-a trimis în judecată, într-un alt dosar privind corupţia din fotbal, la data de 21 mai 2010, pe Cornel Penescu, Ionică Serea şi Liviu Făcăleaţă.
Conform rechizitoriului, la data de 18 martie 2009, Serea Ionică, în calitate de arbitru delegat de Comisia Centrală a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, a primit efectiv suma de 21.000 de dolari (echivalentul a 15.960 de euro) de la inculpatul Cornel Penescu, acţionar majoritar al Fotbal Club Argeş Piteşti.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, banii au fost remişi înainte de disputarea meciului de fotbal dintre echipele FC Argeş Piteşti şi Fotbal Club Steaua Bucureşti, programat a avea loc la data de 20 martie 2009, prin intermediul inculpaţilor Liviu Făcăleaţă şi Marius Marian Martiş, "pentru ca echipa FC Argeş Piteşti să obţină un rezultat favorabil în meciul pe care urma să îl dispute, pentru ca jucători din cadrul echipei gazdă să nu primească sancţiuni disciplinare (cartonaş galben sau cartonaş roşu) şi să fie aplicate astfel de sancţiuni fotbaliştilor din echipa Steaua Bucureşti".