Cândva, în prima ligă din Anglia, echipele mari erau echipe mari, dar și cele mici produceau surprize uriașe. În anii ‘70 și ‘80 nou-promovatele câștigau din când în când titlul de campioană și chiar și Cupa Campionilor, așa cum a fost cazul lui Nottingham Forrest, sau se clasau pe locul al doilea, performanță reușită de Watford în 1983.
Acum, astfel de surprize par provenite din filmele S.F. și sunt foarte ușor de ghicit echipele care vor ocupa primele cinci-șase locuri în clasament. Singuraă necunoscută este ordinea în care aceste echipe foarte puternice din punct de vedere financiar se vor “aseza” în fruntea ierarhiei din
Premier League.
Campioana Europei din sezonul trecut, Chelsea, l-a pierdut pe Didier Drogba, dar are în continuare în lot câțiva "veterani" de valoare, precum Frank Lampard sau Michael Essien. Împrospătarea lotului s-a făcut în această vară cu bani puțini, londonezii aducându-I pe brazilianul Oscar și pe belgianul Eden Hazard.
La fel de puține șanse la titlu ca-n anii trecuți au Arsenal și Liverpool, această din urmă grupare mizând, oarecum surprinzător, pe un tânăr antrenor precum nord-irlandezul Brandan Rodgers care visează totuși să le ofere suporterilor un titlu de care nu s-au mai bucurat din 1990. Singură achiziție de marca a "cormoranilor" din această vară se numește Fabio Borini, adus de la Roma.
În schimb, Arsenal l-a cedat, așa cum era de așteptat, pe cel mai bun jucător al ei, Robin Van Persie (plecat la Manchester United) și i-a adus pe Olivier Giroud și Sanți Cazorla. "Tunarii", fără trofee de șapte ani, se vor lupta probabil pentru un loc de Champions League.
Manchester United se anunță din nou o echipă competitivă și o candidată la titlu, în ciuda datoriilor și pierderilor financiare imense, cauzate de proastă gestiune a lui Malcom Glazer.
Concitadina Manchester City nu pare să aibă deloc probleme financiare, dar proprietarii clubului au început să fie mai chibzuiți atunci când a venit vorba de achiziții de jucători, imediat după ce "the citizens" au luat titlul de campioni după o pauză de 44 de ani.
Roberto Mancini, managerul lui Manchester City, și-a exprimat deja nemulțumirea legată de noua politică a patronilor, aceea de a nu mai cheltui sume colosale pe transferuri.
"Cu lotul actual, nu vom putea fi competitivi în Champions League", a spus tehnicianul Italian.
Tottenham Hotspur și-a pierdut vedeta, pe Luka Modric, plecat la Real Madrid, și mai are și un antrenor care nu s-a descurcat deloc în Premier League atunci când a fost la Chelsea, Andre Villas-Boas.
Newcastle speră să aibă o prestație cel puțin la fel de bună că-n sezonul trecut și probabil se va bate pentru un loc de cupe europene, la fel ca și Everton sau Aston Villa. În schimb, se anunța candidate sigure la retrogradare Southampton, Reading și West Ham.
Un an petrecut în liga a doua poate provoca unei echipe din Anglia pierderi de până la 50 de milioane de euro. Miza pentru a ramene în primul eșalon va fi în acest sezon una foarte mare, deoarece între anii 2013-2016 echipele din Premier League vor împărți astronomica sumă de 3 miliarde de lire sterline din drepturi TV. Va fi o sumă cu 70 la sută mai mare decât cea din actualul contract, care va expira pe 30 iunie anul viitor.
Programul primei etape din Premier League:
Sâmbătă:
West Ham Utd-Aston Villa
Reading-Stoke C.
Fulham-Norwich C.
Arsenal-Sunderland
WBA-Liverpool
Queens Park Rangers-Swansea C.
Newcastle Utd-Tottenham
Duminică:
Wigan Ath.-Chelsea
Manchester City-Southampton
Luni:
Everton-Manchester Utd