Mircea Lucescu, antrenorul român al lui Şahtior Doneţk, a ştiut să poarte acest fost club minier devenit "brazilian" spre culmile europene, iar din poziţia de lider al
grupei E din Liga Campionilor, campioana Ucrainei va merge să o înfrunte miercuri pe Chelsea, deţinătoarea titlului, comentează Agenţia France Presse.
Lucescu, 67 ani, fost atacant internaţional la Dinamo Bucureşti şi ajuns antrenor la Şahtior în 2004, datorează cu siguranţă foarte mult proprietarului clubului, miliardarul Rinat Ahmetov, în preluarea puterii în fotbalul ucrainean în dauna vechii rivale, Dinamo Kiev.
Tandemul Lucescu-Ahmetov, câştigător în 2009 al ultimei Cupe UEFA, devenită de atunci Europa League, are şanse mari să se califice în optimile de finală ale eşalonului superior.
Lideră în grupă în urma victoriei cu 2-1 în tur în faţa lui Chelsea (7 puncte, faţă de 4, Chelsea, 3, Juventus Torino şi 1, danezii de la Nordjaelland), Şahtior va obţine, cu un succes pe Stamford Bridge, biletul pentru optimi.
În cazul unui eşec în Liga Campionilor, ucrainenii vor avea foarte probabil posibilitatea să revină în competiţie şi anul viitor: ei sunt pe cale să obţină al 6-lea titlu naţional, aflându-se în fruntea clasamentului campionatului Ucrainei, cu 14 victorii din tot atâtea meciuri.
"Nu am ajuns încă nicăieri", şi-a temperat Lucescu jucătorii înainte de a pleca spre Anglia.
"Ultimele trei meciuri din grupă vor fi extrem de dure. Nu am nicio îndoială: Chelsea va fi pe 7 noiembrie mult mai puternică decât a fost la Doneţk".
Lucescu, de şase ori campion al României ca jucător şi de două ori ca antrenor cu două cluburi din Bucureşti, Dinamo şi Rapid, ajunge astfel pe o nouă culme într-o carieră care l-a purtat ca antrenor şi în Italia (Pisa, Inter Milano) şi în Turcia, unde a fost de două ori campion, cu Galatasaray (2002) şi cu Beşiktaş (2003), obţinând chiar şi o Supercupă a Europei în 2000 cu Galatasaray.
Chiar de atunci el a fost reperat de Ahmetov:
"I-am propus să o antreneze pe Şahtior în 2002, însă nu putea să vină în acel moment", a explicat pentru AFP patronul clubului.
El a reuşit însă acest lucru în 2004, iar Lucescu a construit atunci o echipă complet nouă, bazată pe vedete din străinătate,
"cea mai braziliană" echipă din Europa centrală. El nu i-a păstrat decât pe mijlocaşul croat Dario Srna şi pe fundaşul român Răzvan Raţ, căpitani ai selecţionatelor lor naţionale.
Acum, el aliniază în teren 9 brazilieni, între care mijlocaşul Willian, un necunoscut când a venit, iar acum cotat la 30 milioane euro:
"Brazilienii sunt reprezentanţi recunoscuţi în lumea întreagă ai celui mai frumos şi spectaculos fotbal", spune Lucescu.
Drumul său nu a fost însă fără obstacole: după două titluri succesive de campion al Ucrainei, în 2005 şi 2006, el a fost viu criticat pentru următoarele două sezoane, foarte dezamăgitoare. Însă patronul clubului şi-a păstrat încrederea în antrenorul român:
"El nu se mulţumeşte doar să-şi ducă până la capăt contractul, ci conduce cu sinceritate şi pasiune echipa spre o nouă culme a gloriei sale", explica în acea perioadă Ahmetov.
Şi acest lucru nu s-a lăsat prea mult aşteptat: victorie în Cupa UEFA în 2009 şi un sfert de finală în Liga Campionilor în 2011, pierdut bineînţeles, însă în faţa Barcelonei.
Miercuri, Şahtior şi suporterii săi îşi vor aminti de asemenea că deţinătoarea titlului, Chelsea, a suferit ultima sa înfrângere pe teren propriu în această competiţie în 2003, în faţa lui Beşiktaş Istanbul, echipă antrenată pe atunci tot de Mircea Lucescu.