Acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, prezent luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a început judecarea dosarului transferurilor, şi-a reafirmat nevinovăţia şi a declarat că trăieşte o mare "dramă" dar nu are de gând să părăsească ţara pentru a se sustrage actului de justiţie.
"Vreau să vă spun cu tărie că trăiesc o adevărată dramă, o imensă dramă, atât eu cât şi familia mea. Alexandra, fata mea, care este la Harvard îmi dă mesaje din oră în oră. Sunt un om care a creat 4.500 de locuri în România, sunt un om care a plătit zeci de milioane de euro pe an impozite şi taxe la stat. Sunt un om ale cărui toate active sunt în această ţară, în România, pe care o iubesc. Totuşi trăiesc această imensă dramă, pentru că nu sunt cu nimic vinovat. La cele două transferuri, atât la Dulca, cât şi la Bratu, toate sumele de bani conform contractelor au intrat în bugetul clubului, în contul clubului Rapid şi au fost şi se regăsesc în balanţa comercială din lunile respective", a declarat Copos, vizibil afectat.
El a catalogat drept nedreaptă cererea DNA, ca inculpaţilor în dosarul transferurilor să li se interzică să părăsească ţara, menţionând că nu intenţionează să se sustragă actului de justiţie, chiar dacă va fi condamnat:
"Toate aceste măsuri şi motivaţia de la Curtea de Apel sunt total neadevărate şi o vom demonstra cu probe. Suntem hăituiţi, trăim nişte drame imense în această perioadă. Cererea instituţiei DNA de astăzi, care spune să ne interzică să părăsim ţara, este nedreaptă. Eu nu voi pleca niciodată din ţara mea şi nu mă voi sustrage niciodată justiţiei. Niciodată. Chiar dacă voi fi condamnat. Există şi izbăvire", a spus Copos, care a mai fost condamnat de prima instanţă într-un alt dosar, Loteria.
Omul de afaceri se consideră vinovat doar pentru faptul că a dat "peste 40 de milioane" de euro la Rapid, în loc să investească această sumă în alte domenii.
"Toate aceste garanţii care sunt pentru presupusele daune create sunt garanţii colaterale, atât la dosarul transferurilor cât şi la dosarul loteria, care acoperă de trei ori sau de patru ori presupusul prejudiciu. Trăiesc o dramă mare şi eu şi familia mea. Eu pot fi învinuit sau judecat în această ţară doar de familia mea, doar de directorii mei, doar de 2.100 de angajaţi care îi are Ana pentru că am dat peste 40 de milioane clubului Rapid ca să aduc bucurie unor oameni, care înainte de 1990 jucau un an în Divizia A şi trei ani în Divizia B. Asta am făcut, am adus 40 de milioane de acasă şi de la firmele Ana în loc să-i investesc în altă parte", a afirmat el.
Procurorul DNA a depus, luni, la instanţa supremă o cerere prin care solicită judecătorilor să ia faţă de toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în dosarul transferurilor de jucători măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Judecătorii instanţei supreme au amânat, pentru 19 februarie, judecarea cererii DNA.
Totodată, instanţa supremă a stabilit ca judecarea recursurilor să fie reluată în 5 martie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început luni judecarea recursurilor făcute de cei opt oameni din fotbalul românesc, printre care Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor şi Ioan Becali, faţă de condamnările la închisoare primite în dosarul transferurilor de jucători.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţa de judecată a solicitat, printr-o cerere depusă la instanţă, să fie luată măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în acest dosar.
Procurorul nu a apucat să dezvăluie motivele acestei cereri, întrucât Jean Pădureanu a cerut un alt termen de judecată, pentru a-şi angaja avocat. Totodată, la dosar a fost depusă şi o cerere a avocatului lui Mihai Stoica prin care arată că este în imposibilitate de prezentare.
Cei doi oameni de fotbal sunt lipsiţi de apărare la termenul de luni al procesului, însă acestora le-a fost asigurat un avocat din oficiu. Acesta a fost prezent la şedinţa de luni, dar nu poate pune concluzii, atâta vreme cât un inculpat are avocat ales.
Avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosar s-au opus cererii procurorurului, din aceleaşi considerente, astfel că instanţa a susupendat şedinţa şi a reluat dezbaterea cererii în jurul orei 11.00, după ce avocaţii oamenilor de fobal vor fi studiat solicitarea DNA.
După reluarea şedinţei de judecată, instanţa a constatat că Jean Pădureanu este lipsit de apărare, motiv pentru care a hotărât amânarea dezbaterii cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de aplicare a interdicţiilor de a părăsi ţara în cazul celor opt oameni de fotbal.
Procurorul DNA a susţinut, după reluarea şedinţei de judecată, că cererea poate fi discutată în absenţa inculpaţilor Mihai Stoica şi Jean Pădureanu, chiar şi în absenţa apărătorilor acestora, pe motiv că în cazul ambilor există un avocat stabilit din oficiu, care poate să răspundă pentru ei.
La rândul lor, ceilalţi avocaţi au arătat că atâta vreme cât Stoica şi Pădureanu au un apărător ales, acesta trebuie lăsat să-şi facă meseria. Totodată, avocaţii prezenţi la şedinţa de judecată au spus că o astfel de cerere nu poate fi dezbătută la acest moment, pentru că persoanele faţă de care se cere luarea unei măsuri preventive trebuie, în mod obligatoriu, potrivit normelor legale în vigoare, să dea o declaraţie în legătură cu acest aspect.
Avocaţii au mai arătat că procurorul DNA nu a făcut nicio minimă dovadă a faptului că Mihai Stoica şi Jean Pădureanu s-ar sustrage acţiunii judiciare sau că ar încerca să tergiverseze cauza. În cele din urmă, instanţa supremă a stabilit ca judecarea recursurilor să fie reluată în 5 martie.
La şedinţa de judecară au fost prezenţi Victor şi Ioan Becali, Cristian Borcea, Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu, lipsind managerul general al FC Steaua, aflat cu echipa în Olanda, şi Jean Pădureanu.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 12 noiembrie 2012, condamnarea lui Gheorghe Copos, principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru înşelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an şi şase luni pentru evaziune fiscală. În sentinţa dată, judecătorii au reţinut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.
Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Pădureanu a mai primit două pedepse de doi ani pentru spălare de bani şi încă una de trei ani pentru înşelăciune în formă continuată, iar pentru evaziune fiscală încă un an şi jumătate de închisoare.
Fostul vicepreşedinte al clubului Oţelul Galaţi, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit două pedepse cu închisoare de doi ani pentru spălare de bani.
Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de şase ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. El a mai primit un an şi nouă luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi jumătate pentru spălare de bani.
La rândul său, pe lângă cei opt ani de închisoare cu executare şi şapte ani de interzicere a unor drepturi pentru înşelăciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi a mai primit două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.
Fratele acestuia, Victor Becali, pe lângă cei şapte ani de închisoare cu executare şi şapte ani interzicere a unor drepturi, pentru înşelăciune, a mai primit un an şi nouă luni pentru evaziune fiscală şi două pedepse a câte doi ani şi nouă luni pentru spălare de bani.
Fostul internaţional şi impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Fostul acţionar al FC Dinamo, Gheorghe Neţoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru înşelăciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Neţoiu a mai primit pedepse de câte un an pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Iniţial, Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători.
Decizia însă a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie a pronunţat sentinţa. Toţi cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.
Copos spune că întâlnirea avută la hotelul său cu Becali şi Borcea nu a fost una conspirativă
Acţionarul majoritar al Rapidului George Copos a recunoscut că s-a întâlnit cu Gigi Becali, cu Victor Becali şi cu Cristi Borcea la un hotel al său, dar nu în scopuri conspirative, ci pentru a discuta cu un avocat şi cu reprezentanţii unei firme de consultanţă în legătură cu dosarul transferurilor. DNA a reclamat, luni, instanţei supreme o întâlnire conspirativă, care a avut loc acasă la George Copos, unde s-a întâlnit Gigi Becali cu acţionarul majoritar al FC Rapid, cu Victor Becali şi cu Cristian Borcea, anchetatorii precizând că patronul FC Steaua aşteaptă o sentinţă definitivă într-un dosar penal. Copos le-a declarat, luni, jurnaliştilor aflaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a început judecarea dosarului transferurilor, că întâlnirea a avut loc într-un loc public şi că nu poate fi vorba de vreo conspiraţie, ci de o discuţie privind formularea apărării în faţa justiţiei.
"Puteţi spune oare că un hotel este o locaţie conspirativă? La acel hotel s-au întâlnit cu conducerea Deloitte, care a prezentat o opinie cu privire la transferurile unor jucători de fotbal, opinie pe care o vom depune în instanţă. S-au întâlnit cu avocatul Monterey, care a pregătit şi va depune o opinie în instanţă. Înseamnă că în această ţară nu mai putem face nimic. Înseamnă că suntem hăituţi, că suntem urmăriţi, înseamnă că nu mai ştim care este viitorul acestei ţări, înseamnă că nu mai ştim care este viitorul unor oameni care au plătit zeci de milioane în fiecare an impozite către stat. Cum poţi să spui că m-aş sustrage să nu plătesc toate obligaţiile care sunt la bugetul statutului în condiţiile în care am gaj colateral de trei-patru ori mai mare decât presupusul prejudiciu. Noi suntem hotărâţi să plătim toate aceste presupuse obligaţii", a spus Copos. Omul de afaceri regretă faptul că a intrat în politică, îndeplinind funcţia de vicepremier în 2005, şi se aşteaptă să fie condamnat într-unul dintre dosarele în care este inculpat, cel al transferurilor şi Loteria II.
"Iată că a fost condamnat un prim-ministru Adrian Năstase pe nedrept şi iată că eu am făcut o eroare, şi o recunosc acum aici, că m-am dus în politică pentru că am crezut că pot face ceva pentru această naţiune. A fost un prim-ministru condamnat, probabil că va fi şi un viceprim-ministru condamnat. Cum este posibil oare ca într-o ţară în care după patru ani de zile eşti achitat, apoi în trei săptămâni să fii condamnat? Sunt pregătit pentru orice, dar nu sunt vinovat cu nimic, pentru că toate sumele de bani au intrat în conturile clubului Rapid, contrar a ceea ce spun procurorii. Deja este prea mult când zdrobeşti nişte oameni. Eu am căzut din momentul în care am fost trimis în judecată în 2006. Aveam 4.500 de angajaţi, iar astăzi abia strâng cu dinţii să ţin 2.100 de angajaţi. În loc să fim lăsaţi să creăm locuri de muncă, valoare adăugată, să plătim impozite cât mai mari şi taxe, suntem hăituiţi într-un hal cum nu cred că se întâmplă nicăieri prin Europa", a afirmat Copos.
Copos: Sunt mândru de Rada şi de jucători
Acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a declarat, luni, că este mândru de echipă şi de antrenorul acesteia, Marian Rada, pentru rezultatele obţinute în turneul de pregătire din Spania şi a reafirmat faptul că va face tot ce îi stă în putere pentru a salva clubul de la faliment.
"Eram obligat prin lege să introduc insolvenţa la clubul Rapid. Aveam pierderi de 30 de milioane de euro, care vin din anul 2008-2009. În felul acesta facem eforturi foarte mari să salvăm clubul şi vedeţi şi voi ultimele rezultate obţinute de Marian Rada şi de băieţi. Sunt mândru de ei şi voi face tot ce-mi stă în putere, chiar şi în aceste condiţii, în care sunt hăituit zi de zi, să-l ţinem în viaţă", a afirmat Copos, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a început, luni, judecarea recursului în dosarul transferurilor. Formaţia Rapid a disputat mai multe meciuri de verificare în cantonamentul din Marbella, cu Dnepr Dnepropetrovsk (scor 1-3), Videoton (scor 1-3), Guangzhou Evergrande (scor 1-0), Rubin Kazan (scor 1-0), Torpedo Kutaisi (scor 4-5 după loviturile de departajare), Legia Varşovia (scor 0-2) şi Lech Poznan (scor 3-1). În ultima partidă, disputată duminică, Rapidul a învins echipa Oţelul Galaţi, cu scorul de 4-0 (2-0). FC Rapid se confruntă cu mari probleme financiare, jucătorii şi angajaţii clubului fiind neplătiţi de mai multe luni. De asemenea, FC Rapid are datorii şi faţă de alte societăţi. La 7 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos. Victor şi Ioan Becali, Cristian Borcea, Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu au fost prezenţi, luni, la instanţa supremă, unde a început judecarea recursurilor făcute de cei opt oameni din fotbalul românesc faţă de condamnările la închisoare primite în dosarul transferurilor de jucători. Judecătorii instanţei supreme au stabilit ca judecarea recursurilor să fie reluată în 5 martie.