Echipele de club româneşti au participat la fiecare competiţie europeană oficială, începând cu 1956. Trebuie menţionat de la începutul articolului că există problema ataşării a patru meciuri din cadrul Cupei Oraşelor Târguri, precedenta versiune a Cupei UEFA (dubla Bacău – Arsenal 0-2, 1-7 şi dubla Dinamo – Liverpool 0-3, 1-1).
De atunci, s-au înregistrat 56 de întâlniri cu cluburile engleze (punând la socoteală cele 4 meciuri amintite mai sus), în faţa cărora românii au obţinut 10 victorii, 9 de egaluri şi 37 de înfrângeri (golaveraj 42 GM – 100 GP). În acest calcul s-au luat în vedere toate cele trei competiţii sub egida UEFA (unele dintre ele, cu o schimbare a denumirii) – Cupa Campionilor Europeni / Liga Campionilor, Cupa UEFA / Europa League, Cupa Cupelor, plus Cupa Oraşelor Târguri (care în multe situaţii nu este luată în calcul ca o competiţie oficială UEFA).
Cele mai multe meciuri ale unei echipe româneşti în faţa unor rivali din Anglia îi aparţin clubului Steaua Bucureşti (14 întâlniri – 4 victorii, 4 egaluri şi 6 înfrângeri – golaveraj 13 GM – 18 GP), cele mai multe în faţa lui FC Liverpool (4). De asemenea, toate cele 4 victorii ale Stelei în faţa englezilor au fost obţinute pe teren propriu din totalul de 7 meciuri disputate acasă. Prima victorie a obţinut-o în faţa lui Aston Villa în Cupa UEFA, un 2-1 pe 25 noiembrie 1997, cu Ciocoiu dublu marcator, titular într-o echipă antrenată de Mihai Stoichiţă are i-a folosit pe Ritli – Reghecampf, Csik, Răchită, Miu – Rotariu, Lincar (schimbat în min. 70 cu Lavi Hrib), C. Munteanu, Militaru – Lăcătuş (C) (schimbat în min. 85 cu Narcis Răducan), Ciocoiu (schimbat în min. 75 cu Marius Luca); de asemenea, Steaua s-a mai întâlnit cu Frank Lampard de la Chelsea într-o dublă confruntare la sfârşitul anilor 90, reuşind să-i elimine echipa după 2-0 acasă şi 0-0 în deplasare: Reghecampf a fost integralist în ambele partide, primind un cartonaş galben în retur. Steaua nu a câştigat niciun meci pe teren englez în cele 7 deplasări, unde a reuşit doar patru goluri (singurul jucător legitimat actualmente la Steaua cu un gol împotriva unei echipe englezeşti în deplasare este Cristi Tănase – marcator pe Anfield în 2010).
Competiţia care a găzduit cele mai multe confruntări româno-engleze este Cupa UEFA / Europa League (+ Cupa Oraşelor Târguri, dar cu îndoieli) cu 31 de meciuri - 7 victorii româneşti – 7 remize – 17 victorii engleze – golaveraj 26 (gol ROM) – 49 (gol ENG). Primul meci oficial într-o cupă europeană dintre un club autohton şi unul englez s-a petrecut la Liverpool, pe 28 septembrie 1966, acolo unde Petrolul a pierdut cu 0-2 în faţa echipei LFC, campioana campioanei mondiale în acel an (cum se lauda presa vremii), coordonată de Bill Shankly, antrenorul-simbol al cormoranilor. În faţa a 44.364 de spectatori, echipa antrenată de Constantin Cernăianu a arătat astfel: Sfetcu – Gh. Pahonţu (C), A. Boc, Gh. Florea, Mocanu – Roman, Juhasz, P. Dragomir, C-tin Moldoveanu – Dridea, Gh. Badea; în retur Petrolul a câştigat cu 3-1 la Ploieşti, ca apoi în final să se rejoace şi să se califice LFC.
Echipa engleză care au avut cele mai multe intersectări cu cluburile româneşti în cupele europene este Liverpool FC, cu 15 întâlniri: palmares – 1 victorie românească – 4 egaluri – 10 victorii LFC – golaveraj 9 GM – 24 GP); “cormoraniI” au întâlnit 5 echipe româneşti diferite (Petrolul, Steaua şi Dinamo – de două ori fiecare, Rapid şi Urziceni) şi de fiecare dată s-a calificat.
Chelsea Londra a jucat doar de două ori împotriva unei echipe româneşti, CFR Cluj, în toamna lui 2008, în faza grupelor Ligii Campionilor, unde a reuşit un egal şi o victorie. Din lotul de atunci, la Chelsea au mai rămas Petr Cech, Branislav Ivanovici, Ashley Cole, Frank Lampard, Obi Mikel, Florent Malouda, Paulo Ferreira, John Terry şi Henrique Hilario. Primul meci a fost o remiză albă în etapa a doua a grupelor, şi apoi un 2-1 la Londra în ultima etapă (toţi trei marcatorii născuţi în Coasta de Fildeş – Kalou, Kone şi Drogba).
6 jucători din lotul Stelei au cel puţin un meci jucat împotriva unui club englez în competiţiile europene: Raul Rusescu (1m cu Liverpool la Unirea Urziceni – 2010), Alexandru Bourceanu (2m integralist cu Man City la FC Timişoara – 2010), Ciprian Tătăruşanu (2m cu Liverpool la Steaua – 2010), Iasmin Latovlevici (2m cu Liverpool la Steaua – 2010), Cristian Tănase (2m cu Liverpool – un gol marcat la Liverpool, căpitan al Stelei în ambele partide – 2010), Florin Gardoş (1m cu Liverpool la Steaua – 2010).
3 jucători din lotul lui Chelsea au cel puţin un meci jucat împotriva unui club românesc în cupele europene înainte de a veni la Chelsea: Frank Lampard (2m cu Steaua la West Ham – 1999), Florent Malouda (1m cu Steaua la Olympique Lyon - 2006), Eden Hazard (2 m cu FC Vaslui la Lille OSC – 2010).
Reghecampf şi Benitez nu s-au confruntat niciodată în cupele europene, fiind şi doi antrenori de generaţie diferită. Laurenţiu a debutat în această funcţie la sfârşitul anilor 2000, faţă de Benitez care are peste 20 de ani de experienţă. Fiind la primul sezon ca principal într-o cupă europeană, Reghe nu s-a mai confruntat până acum cu nicio echipă engleză, spre deosebire de Benitez care a întâlnit pe Unirea Urziceni ca antrenor al lui Liverpool în 2010, pe care a eliminat-o după o dublă victorie, 1-0 acasă şi 3-1 la Bucureşti.