"Nu este logic ca FC Porto să fie calificată pentru Liga Campinilor, eu combat trucajele, corupţia, iar dacă toate acestea vor fi dovedite vom pedepsi", a explicat Michel Platini, preşedintele UEFA, comentând faptul că FC Porto a fost prezentă în urnele tragerii la sorţi a Ligii campionilor, joi, la Monaco, în pofida amestecului campioanei de fotbal a Portugaliei în afacerea "fluierul aurit".
Fostul internaţional francez a apreciat că, deşi este "fericit" pentru jucătorii echipei portugheze, este "nefericit" dacă priveşte lucrurile din punct de vedere etic, precizând că "povestea nu s-a încheiat".
FC Porto a fost condamnată de comisia de disciplină a Ligii naţionale portugheze pentru "tentativă de corupere a arbitrilor" în sezonul 2003-2004 în afacerea numită a "fluierului aurit", care a făcut, pentru început, UEFA să excludă clubul din Liga campionilor. Dar, pe 16 iunie, instanţa europeană a reintegrat FC Porto în Liga Campionilor, motivând că "procedurile legale nu au fost încă încheiate în Portugalia".
Secretarul general al UEFA, David Taylor, a precizat la Monaco că dacă FC Porto este recunoscută vinovată nu va ispăşi sancţiunea în sezonul actual (2008-2009) a Ligii Campionilor, în care a fost de-acum înscrisă. Dar o eventuală sancţiune începând din sezonul viitor ar putea lovi clubul pe scena europeană, dacă vinovăţia sa este recunoscută de o manieră definitivă pe plan naţional.
Cu o situaţie asemănătoare se poate confrunta Steaua, în cazul "Valiza", care nu a avut, însă, ecou la UEFA tocmai pentru că a existat precedentul Porto, după care a treia comisie de jurisdicţie românească a infirmat deciziile primelor două (de pedepsire a clubului bucureştean), opţiune care a dus la o nouă anchetă, soldată cu desfiinţarea ultimei comisii şi o luare de poziţie a preşedintelui FRF, Mircea Sandu. Conform acestuia, dacă justiţia română găseşte Steaua vinovată va fi redeschis şi dosarul sportiv.
6+5, Platini: "Nu mă pot bate pentru ceva nelegal"
Preşedintele Uniunii europene de fotbal, Michel Platini, a avut o poziţie fermă şi, întrucâtva, surprinzătoare faţă de principiul 6+5, apărat şi promovat de preşedintele FIFA, Joseph Blatter: "Cred că este o idee bună, dar nu mă pot bate pentru un lucru care nu este legal". În fapt, principiul 6+5 (cel puţin 6 jucători naţionali în cluburile înscrise în campionatele interne) nu este recunoscut de Uniunea europeană. "Sunt întrebat dacă această dezbatere privind 6+5 afectează relaţiile mele cu domnul Blatter. Nu, relaţiile cu prietenul meu Sepp sunt senine, depăşesc cu mult problemele fotbalului, sunt relaţii foarte vechi, o prietenie un pic filială, într-un fel este ca un naş pentru mine", a precizat Platini. Principiul 6+5 vizează garantarea prezenţei a cel puţin 6 jucători eligibili, naţional, în fiecare echipă de club. Comisia europeană şi Parlamentul european au respins acest proiect, deocamdată doar la nivel declarativ, prin anumite persoane, apreciind că este discriminatoriu şi ar viola principiul liberei circulaţii a muncitorilor înscris în tratate. Pe de altă parte, ultimul tratat comunitar, de la Lisabona, neratificat încă de ţările membre UE din cauza respingerii lui prin referendumul irlandez, consacră principiul specificităţii sportului. Or, tocmai această specificitate a sportului creează posibilitatea unor reglementări proprii. SUA, ţara cea mai liberală, cu un sport profesionist aproape total deschis pieţei libere, are anumite reglementări restrictive în sport. Astfel, de pildă, în campionatul de baschet, celebrul NBA, nicio echipă (majoritatea fiind francize, contract specific dreptului civil) nu are voie să angajeze jucători sub 23 de ani. Măsura este menită să protejeze baza baschetului american, colegiile.
Platini a prezentat la Monaco direcţiile pentru viitor ale UEFA
Michel Platini, preşedintele Uniunii europene de fotbal, a definit la Monaco direcţiile pentru viitor ale forului continental şi ale sale personal, între care două majore: "protejarea formării tinerilor jucători" şi "crearea unui fair-play financiar", argumentând că nu este sănătos ca un club "să poată câştiga pe credit" pe scena europeană.
Iată principalele direcţii ale viitoarei activităţi a preşedintelui UEFA, în expunerea acestuia:
Protecţia formării tinerilor
"Interdicţia transferului minorilor este recunoscută de familia fotbalului, dar există o problemă legală: nu poate fi obligat un tânăr să semneze primul contract în clubul care l-a format. Dar există soluţii, prin cererea unor sume de formare foarte mari în caz de plecare. Sau să ceri o perioadă de stabilitate, cu un tânăr care vine la 13-14 ani într-un club şi să fie obligat să rămână aici până la 18 ani. FIFPro, sindicatul jucătorilor, este de acord pentru a limita numărul contractelor "pro" în cluburile profesioniste, de exemplu la 25, dar ştiindu-se că tot ceea ce vine de la centrul de formare al clubului nu intră în această cotă".
Fair-play financiar, organism de control al gestiunii cluburilor
"Trebuie împiedicate deficitele cluburilor. Nu este un atac împotriva cluburilor engleze, ci un lucru împotriva unei forme de trişare. Dacă cluburile nu au bani, nu pot avea jucători. Nu se poate câştiga pe credit. Se va lucra cu experţi pentru crearea unui DNCG (organism de control al gestiunii cluburilor) european, pentru a proteja pe toată lumea. Va exista o comisie financiară independentă în sânul UEFA. Nu vreau să controlez Liga franceză sau română, dar vreau ca un club care vine să joace într-o competiţie europeană să fie "curat" în ce priveşte echilibrul financiar".
Proiectul unei treceri la Euro 24, de la 16
"Vom vedea dacă va fi acceptat de comitetul executiv de la Bordeaux, pe 25 şi 26 septembrie. Nu văd o diferenţă de calitate între 16 şi 24 (echipe în turneul final). La 32 de ţări, da, calitatea competiţiei scade, la 24 nu. Există ţări mijlocii care vor să se califice pentru Euro şi care suferă că nu ajung acolo. Pentru aceste ţări, în caz de necalificare fotbalul pleacă din nou de la zero. Competiţia va trece de la 31 la 51 de meciuri, adică o săptămână în plus, adică un turneu de 4 săptămâni în loc de 3. La început, nici eu nu eram convins total. Mi-am făcut o idee cu timpul şi cu Euro-2008. Unii spun că am avut cele mai bune 16 echipe. Dar cei care nu au fost la Euro-2008, precum Anglia, Ucraina sau Danemarca nu meritau să fie acolo? Eu cred, sincer, că există mai mult de 16 echipe bune pentru un campionat al Europei".
Arbitrajul în 5
"Eu militez pentru un arbitraj în 5. Trebuie să intensificăm testele. I-am propus preşedintelui FIFA o experimentare la competiţiile de juniori ale UEFA. Nu cred că arbitrii nu sunt corecţi şi oneşti. Dar suntem sportul cu cei mai puţini arbitri, pe cel mai mare teren! Ideea este un arbitru central, 2 asistenţi şi 2 adiţionali, cu steag sau nu, care să fie în 18 m sau în afară, trebuie să mai lucrăm la asta. Cred că trebuie să punem 5 când televiziunea retransmite meciurile".
Combaterea violenţei
"Când au fost incidente cu Roma în Liga campionilor (între suporterii AS Roma şi Manchester United) s-a spus 'dacă chestia asta continuă, îi vom retrage Romei finala Ligii campionilor (prevăzută pentru primăvara 2009)' şi, ca din întâmplare, nu au mai fost incidente. Dacă vrei să faci un lucru, îl poţi face. Este un exemplu. Nu există ultimatum privitor la viitoarea finală a Cupei Europei de la Roma".