Titlurile mondiale la fotbal cucerite de Argentina în 1978 şi Italia în 1934 au fost adjudecate graţie influenţelor dictatorilor care conduceau aceste ţări gazdă ale Cupei Mondiale în acel moment, s-a afirmat în cadrul unei conferinţe organizate de Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) despre istoria competiţiei.
Cele două titluri în cauză au fost influenţate de liderii Argentinei, respectiv Italiei, care căutau lovituri de imagine, de propagandă, s-a arătat în cadrul conferinţei "Relevanţa şi impactul Cupei Mondiale FIFA", găzduită de sediul forului mondial, de la Zurich.
"E aceeaşi veche poveste: sportul şi politica sunt fraţi, iar uneori sportul este un frate mai mic", a afirmat scriitorul italian Marco Impiglia.
Impiglia a prezentat un document care sugera că liderul fascist Benito Mussolini a asigurat arbitraje favorabile, care au dus la victoria finală a echipei Italiei în 1934.
La rândul său, Raanan Rein (foto), un profesor israelian de istorie latino-americană, a declarat că este "sută la sută convins" că junta militară din Argentina a influenţat victoria memorabilă a echipei "Albiceleste" cu 6-0 în meciul cu Peru, care a facilitat calificarea în finală, în dauna marii rivale Brazilia.
Reuniunea la care au participat academicieni şi istorici studiază impactul politic, social şi economic asupra ţărilor care au găzduit turnee finale ale Cupei Mondiale, de la ediţia inaugurală din 1930 (Uruguay).
Stefan Rinke, coorganizator al conferinţei, a declarat că faptul că FIFA a ales ca următoarele Cupe Mondiale să aibă loc în Brazilia, Rusia şi Qatar, ţări cu economii în creştere şi influenţă diplomatică, sugerează faptul că fotbalul şi politicul vor continua să fie legate.
"În termeni de prezenţă globală, FIFA a făcut paşi mari de la prima Cupă Mondială, din 1930", a subliniat Rinke, profesor în istoria latino-americană la Universitatea Liberă din Berlin.
Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a recunoscut că lucrând cu guverne alese în mod democratic poate complica organizarea turneelor, care presupune miliarde de dolari investite în stadioane, aeroporturi, drumuri şi hoteluri.
Rein a precizat că generalii care au preluat puterea în Argentina în 1976 aveau nevoie de o victorie doi ani mai târziu pentru a potoli masele şi comunitatea globală, care criticau dur tratamentul brutal al regimului faţă de opozanţi.
Junta a colaborat cu "cel puţin un guvern străin" pentru a aranja meciul cu Peru, în care "Argentina trebuia să câştige cu 4-0", a precizat Raanan Rein, vicepreşedintele Universităţii din Tel Aviv.
"Nu există niciun dubiu asupra acestui lucru, am discutat cu mai mulţi oameni din Argentina", a indicat Rein, care a menţionat faptul că mulţi activişti au ezitat să vorbească despre acest lucru din cauza afecţiunii pe care o avea faţă de fotbaliştii argentinieni.
"Acest lucru pătează nu numai regimul militar, dar şi echipa naţională a Argentinei, iar atunci era o echipa extraordinară, care merita să câştige Cupa Mondială", a mai spus Rein.