Acţionarul majoritar al FC Rapid, George Cops, îi invită pe suporteri, printr-un comunicat, să desemneze structura prin care să devină proprietarii clubului giuleştean.
"Am luat decizia de a renunţa la toate participaţiile mele în SC FC Rapid SA. Drept urmare anunţ public că cesionez gratuit toate cele 5.500.000 acţiuni către rapidişti, inclusiv investiţiile făcute în Baza Pro Rapid, mărcile înregistrate, brandurile, siglele, palmaresul, culorile deţinute de Rapid etc. Îi invit aşadar să pe suporteri îşi desemneze structura care să preia de la noi participaţiile în Rapid - fie ea Liga Suporterilor, fie o altă structură", se arată în comunicatul semnat de George Copos.
Acţionarul rapidist îi aşteaptă pe suporteri să îl contacteze pentru a perfecta actele în regim de urgenţă şi precizează că valoarea actuală a lotului este de 11,8 milioane de euro.
"Situaţia actuală a clubului poate fi găsită şi studiată în Planul de reorganizare publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 4416/12.03.2013 unde se poate găsi tot ceea ce este relevant faţă de starea clubului, prezentat transparent şi corect. La această oră valoarea comercială a lotului de jucători a Rapidului este de 11,8 milioane Euro, conform ultimei evaluări făcute de site-ul de specialitate Transfermarkt.ro. Conducerea actuală a Clubului aşteaptă să fie contactată pentru a perfecta cu maximă urgenţă formalităţile de cesionare a acţiunilor. Consider că fac un gest de loialitate faţă de rapidişti, dându-le ocazia de a fi, în sfârşit, în postura de a aplica ceea ce mi-au cerut mie ani de-a rândul", a menţionat oficialul rapidist.
Copos afirmă că în ultimii 20 de ani a fost alături de Rapid, timp în care a creat condiţii de pregătire, a investit în baza sportivă Pro Rapid şi în stadionul Giuleşti-Valentin Stănescu, a refăcut gazonul, iar împreună cu Ministerul Transporturilor a construit peluza a II-a şi a realizat instalaţia de nocturnă.
"Toate acestea au condus la rezultatele cunoscute: două titluri de campioni, 4 Cupe ale României, 4 Supercupe, participări multiple în Cupele europene - culminând cu ediţia 2005 - 2006 în care Rapid a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei UEFA", explică George Copos.
El susţine că a fost "obligat de lege" să introducă gruparea giuleşteană în insolvenţă în cadrul căreia a renunţat la 23,5 milioane de euro.
"La un moment dat au apărut complicaţii pe care am încercat să le rezolv. Am căutat şi am găsit aliaţi - alungaţi cu pietre în final de Suporteri. În ultimele luni am făcut eforturi mari de a scoate clubul din marile sale dificultăţi financiare. Am fost obligat de lege să recurg la procedura de insolvenţă. Am renunţat, eu şi societăţile ANA, la circa 23,5 milioane de euro, sume avansate sub formă de împrumuturi Rapidului şi care ar fi trebuit să ne fie restituite", a adăugat acţionarul majoritar.
În încheierea comunicatului, George Copos precizează că din acest moment sarcina de a conduce clubul le revine suporterilor.
"Rapid a fost şi va fi doar al suporterilor din giuleşti. Lor li se cuvine atât clubul, cu toate bunele şi relele lui, cât şi sarcina de a-l conduce de aici înainte, conform concepţiei şi strategiei lor. Voi fi mereu - de acum încolo doar cu sufletul - alături de Rapid", a mai spus Copos.
Vineri, la sosirea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, George Copos a fost întâmpinat de un grup de aproximativ 50 de fani rapidişti care au cerut condamnarea sa la închisoare în cadrul Dosarului Transferurilor.
Acţionarul majoritar al FC Rapid le-a transmis atunci suporterilor care protestau că le va dona acţiunile pe care le deţine la gruparea giuleşteană, precizând că înţelege suferinţa prin care trec fanii.
Tribunalul Bucureşti a decis, tot vineri, ca termen pentru confirmarea planului de reorganizare a SC FC Rapid SA data de 13 septembrie, în cadrul dosarului de insolvenţă al societăţii care administrază gruparea giuleşteană de fotbal.
Instanţa de fond şi mai apoi Comisia de Apel a Sistemului Naţional de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal au respins dosarul FC Rapid, club aflat în insolvenţă, privind acordarea licenţei pentru ediţia 2013-2014 a Ligii 1. Motivul a fost legat de neconfirmarea planului de reorganizarea de către tribunal până la data analizei cererii de acordare a licenţei.
Conform regulamentului, după data de 10 mai, cluburile care nu au primit licenţă la instanţele de pe plan naţional pot ataca decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, care trebuie să se pronunţe până în 31 mai, când se încheie procedura de licenţiere.
Copos afirmase că FC Rapid va ataca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne decizia de neacordare a licenţei. În urma amânării confirmării planului de reorganziare, este posibil ca gruparea giuleştană să nu mai adreseze TAS în problema licenţei, ţinând cont că instanţa de la Lausanne ar fi trebuit să analizez plângerea rapidiştilor până la data limită de 31 mai.
SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă.
La masa credală au fost înscrişi 163 de creditori care au solicitat creanţe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.
La 7 decembrie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos.