Bayern Munchen va disputa sâmbătă (21.45) contra Borussiei Dortmund a 10-a finală a Ligii Campionilor din istoria sa. Clubul din Munchen a pierdut însă 5 dintre acestea, în condițiile în care Borussia Dortmund are procentaj de sută la sută, câștigând singura finală jucată, în anul 1997.
Bayern a jucat pentru prima dată în ultimul act al celei mai importante competiții europene în anul 1974, iar ultima dată anul trecut. Pe prima a câștigat-o, iar pe ultima a pierdut-o.
Iată finalele lui Bayern:
1974: Bayern – Atletico
Bayern Munchen a câștigat prima Cupă a Campionilor din istorie contra spaniolilor de la Atletico Madrid antrenați la vremea respectivă de către Luis Aragones. A fost un trofeu cucerit cu trudă, deoarece a fost vorba de o rejucare. Prima partidă dintre cele două, disputată pe Stade du Heysel din Bruxelles se încheiase la egalitate, scor 1-1. La vremea aceea, loviturile de departajare nu existau în regulament. Acest al doilea meci dintre cele două s-a jucat tot la Bruxelles, la 10 zile după primul. Bayern s-a impus categoric, cu scorul de 4-0, grație unor duble reușite de Gerd Muller (58,71) și Uli Hoeness (38,83). Era începutul unei dominații a lui Bayern, care avea să se întindă pe trei ani.
1975: Bayern - Leeds
La un an după ce a câștigat cea mai importantă competiție europeană, Bayern reușește să-și apere trofeul. După ce au învins în semifinale cu scorul de 2-0 pe AS Saint-Etienne, Bayern a mers tot în Franța, la Paris, pentru a juca finala cu Leeds. Pe Parc des Princes, Franz Beckenbauer și coechipierii lui au depășit cu scorul de 2-0 gruparea alb-verde, prin golurile marcate de Franz Roth și Gerd Muller.
1976: Bayern – Saint Etienne
Bavarezii au reușit o performanță care a rămas și până acum unică în istoria lor: au câștigat a 3-a oară la rând Cupa Campionilor. În fața unei formații din Saint-Etienne, antrenată de Jean-Michel Larque și foarte valoroasă la vremea aceea, Bayern s-a impus pe Hampden Park din Glasgow cu scorul de 1-0, grație reușitei lui Franz Roth, din minutul 57. Acesta marcase și-n finala din 1975. În prima repriză, Saint-Etienne trimisese mingea de două ori în bară, prin Bathenay (34) și Santini (39).
1982: Bayern – Aston Villa
La șase ani după finala de la Glasgow, Bayern a ajuns din nou în ultimul act, adversară fiind o formație aflată pe val la nivel european atunci, Aston Villa. În ciuda faptului că Bayern avea un trio ofensiv de invidiat, Breitner – Rummenigge - Hoeness, a pierdut cu scorul de 1-0. Singurul gol a fost marcat de Peter Withe în minutul 67. Se poate spune că a fost începutul unei serii negre pentru Bayern în finalale de Liga Campionilor.
1987: Bayern – Porto
Bayern a jucat în acel an a 5-a finală din istoria sa, la Viena. În drumul spre ultimul act, Bayern a eliminat campioana Olandei de atunci, PSV Eindhoven apoi campioana Belgiei, Anderlecht și pe cea a Spaniei, Real Madrid. Pe Stade Prater, bavarezii s-au înclinat însă, scor 1-2, în fața lui FC Porto. A fost meciul în care Rabah Madjer de la lusitani a marcat un gol legendar, cu călcâiul.
1999: Bayern – Manchester United
Abia la 12 ani după ce pierduse finala cu Porto, Bayern a reușit să ajungă din nou în ultimul act. Și a pierdut din nou, de data aceasta într-o manieră extrem de dureroasă. Bayern a condus aproape tot meciul, după golul marcat în minutul 6 de Mario Basler. În minutul 90+1, Teddy Sheringham a reușit să egaleze, iar în minutul 90+3 norvegianul Ole Gunnar Solsjaer. Acest meci jucat pe Nopu Camp din Barcelona este una dintre finalele Champions League rămasă întipărită în mintea tuturor iubitorilor fotbalului, alături de altele precum finala dintre Liverpool și Milan, când englezii au revenit de la 0-3 și au câștigat.
2001: Bayern – Valencia
Bayern nu mai câștigase de 25 de ani Liga Campionilor. Bavarezii și-au luat mai întâi revanșa față de Manchester United, care o învinsese cu doi ani înainte (1-0,2-1) apoi a eliminat-o pe Real Madrid, deținătoarea trofeului (1-0, 2-1). Apoi, formația la care jucau printre alții atunci Willy Sagnol sau Bixente Lizarazu s-a impus în finala de pe San Siro în fața Valenciei. A fost un rezultat care s-a decis la loviturile de departajare. Gaiska Mendieta a deschis scorul în minutul 3, iar Stefan Effenberg a egalat în minutul 51. Zahovic și Carboni au ratat pentru Valencia la penalty-uri, în poarta nemților fiind atunci Kahn.
2010: Bayern – Inter
Pe data de 22 mai 2010, la nouă ani după finala cu Valencia, Bayern nu a reușit să câștige, în ciuda faptului că în sferturi și în semifinale trimisese acasă două formații în mare formă, Manchester United (2-1,2-3) și Lyon (1-0,3-0). În finală au dat peste Interul lui Jose Mourinho, care o scosese pe Barcelona din competiție. Pe stadionul Santiago Bernabeu, Bayern a pierdut cu scorul de 2-0, pentru italieni marcând de două ori Diego Milito.
2012: Bayern – Chelsea
Bayern a jucat a 9-a finală din istoria ei și din păcate pentru bavarezi a pierdut din nou. Nemții au dominat categoric meciul, lucru demonstrat și de statistici (26-7 raportul șututurilor pe poartă). Dar scorul a fost 4-3 pentru Chelsea după penalty-uri, după ce la finalul timpului regulamentar și după prelungiri fusese egal, 1-1. Bayern a fost la un pas să câștige trofeul, dar Thomas Muller a marcat degeaba în minutul 83, pentru că Drogba a înscris din penalty în minutul 90+5 și a egalat. Și la penalty-uri Bayern a fost la un pas de trofeu, mai ales că Neuer a apărat prima lovitură executată de Mata. Au urmat însă ratările lui Olic și Schweinsteiger.