Fotbal Club Rapid Bucureşti, unul dintre cele mai îndrăgite din România, împlineşte pe 25 iunie 90 de ani de existenţă, sărbătoarea, deşi umbrită de situaţia actuală a grupării vişinii, fiind marcată de cele 3 titluri naţionale, cucerite în anii 1967, 1999 şi 2003 şi de nu mai puţin de 13 Cupe ale României. O stare de spirit, cum s-a spus, Rapid Bucureşti este o marcă de prestigiu în fotbalul românesc, însăşi înfiinţarea sa, pe 25 iunie 1903, fiind ca într-o poveste: într-o sală a şcolii primare a cartierului Griviţa, lucrători ai Atelierelor Griviţa, precum şi jucători ai unei echipe de fotbal, Excelsior, nume predestinat, au pus bazele Asociaţiei culturale şi sportive CFR, primul preşedinte fiind un maistru, Teofil Copaci, iar căpitan de echipă, un strungar, Grigore Grigoriu, un fotbalist care evoluase şi la Venus, echipă deja cu state serioase de serviciu.
Şi povestea culorii vişinii a echipamentului ţine, parcă, de legendă, soţia căpitanului Grigoriu greşind amestecul de vopsea.
În 1936, începe construcţia stadionului Giuleşti, lângă Podul Grant (până atunci echipa, devenită, între timp, una de referinţă, evoluând pe terenul CAB), o potcoavă după modelul clubului londonez Arsenal. Primul meci pe noua, şi actuala arenă, a avut loc pe 10 iunie 1939, în prezenţa regelui Carol, Giuleştiul fiind, în epocă, stadionul cel mai impozant al României, alături de ANEFS, viitorul Republicii, acum demolat pentru amplasarea Casei Poporului.
În primul rând, însă, Rapid înseamnă jucătorii săi, între care Ionică Bogdan, Iuliu Baratky, Ion Costea (decedat de curând, la o vârstă venerabilă), Alexandru Apolzan, Ion Greavu, Valentin Stănescu, Titus Ozon, Niki Dumitriu şi Ion Ionescu, un cuplu greu de separat, Ion-Liţă Dumitru, Nicolae Manea, Fănel Ţâră, Vasile Caciureac, Marian Rada, Ion Goanţă, Vasile Maftei, Daniel Pancu şi mulţi, mulţi alţii.
Aflată în dificultate în prezent, retrogradată (dar Rapidul a mai avut asemenea momente de cumpănă), gruparea giuleşteană îşi poartă cu mândrie cele 9 decenii de viaţă, sperând ca la centenar să se afle din nou în vârful ierarhiei fotbalistice româneşti.