Clubul de fotbal CSMS Iaşi, retrogradat din punct de vedere sportiv în Liga 2, la sfârşitul sezonului trecut, a dat publicităţii un comunicat de presă în care susţine că eşalonul de elită trecută să aibă în sezonul viitor un număr de 18 echipe, iar formaţia din Copou ar trebui să se află printre acestea.
În comunicat, care se adresează Federaţiei Române de Fotbal, preşedintelui Mircea Sandu, membrilor Comitetului Executiv al FRF, Ligii Profesioniste de Fotbal, preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, şi ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, se arată faptul că
"evenimentele derulate în ultima perioadă în fotbalul românesc în legătura cu modul în care va fi stabilită componenţa eşaloanelor fotbalistice din România au stârnit îngrijorare maximă în rândul locuitorilor Iaşului", iar în şedinţa de Consiliu Local al Municipiului Iaşi din 27 iunie s-a constatat că încălcarea deciziilor luate de Comitetul Executiv al FRF pot aduce prejudicii grave CSMS Iaşi.
Clubul ieşean reaminteşte că în urmă cu trei ani,
"când SC Fotbal Politehnica Iaşi a fost într-o situaţie similară cu cea de azi a cluburilor Universitatea Cluj şi Rapid Bucureşti, am acceptat ca fiind legală şi corectă decizia FRF de excludere din competiţiile organizate. Acum, este inacceptabil pentru comunitatea ieşeană ca echipe aflate în aceeaşi situaţie cu cea a Politehnicii de la acea vreme să beneficieze de un altfel de tratament, care încalcă în mod evident legislaţia sportivă şi prevederile manualului de licenţiere", precizează comunicatul.
CSMS Iaşi aminteşte că pe 11 februarie 2013, la sediul LPF, cu prilejul Adunării Generale a LPF s-a căzut de acord ca
"pentru sezonul 2013-2014 să rămână 18 echipe în Liga 1 şi, după terminarea procesului de licenţiere, să se discute despre modificarea sistemului competiţional 2014-2015", iar în data de 11 martie 2013, Comitetul Executiv al FRF a dezbătut şi aprobat sistemul competiţional 2013-2014, respectiv formula de 18 echipe, pentru trei ani competiţionali".
CSMS susţine că, la ora actuală,
"nu există nicio hotărâre a Comitetului Executiv al FRF prin care să se fi modificat numărul de echipe participante la campionatul naţional Liga 1". Gruparea ieşeană rememorează retrogradările echipelor Sportul Studenţesc Bucureşti (2005-2006), FC Argeş Piteşti (2008-2009) şi FC Timişoara (2010-2011), din cauza faptului că nu au primit licenţa pentru Liga 1, deşi ocupau locuri neretrogradabile în clasament.
"Se observă foarte clar că regula care s-a aplicat şi care trebuie aplicată în continuare este că, indiferent de poziţionarea în clasament a unei echipe, nerespectarea regulamentului de licenţiere conduce în mod automat la excluderea ei din Liga 1, locul ei fiind ocupat progresiv de echipele licenţiate din coada clasamentului. Va reamintim că, tot prin respectarea acestui principiu, echipa din Drobeta Turnu-Severin a fost acceptată în Liga 1 2012-2013, conform unei hotărâri a Comitetului Executiv al FRF".
Comunicatul este semnat de Prof. Dr. Ing. Paul Corneliu Boişteanu, în calitatea de preşedinte de şedinţă al Consiliului Local al Municipiului Iaşi, şi de primarul Gheorghe Nichita.
CSMS Iaşi a ocupat locul 17 la finalul ediţiei trecute de campionat în Liga 1 şi a retrogradat în eşalonul secund, alături de Concordia Chiajna (locul 15), CS Drobeta Turnu-Severin (16) şi Gloria Bistriţa (18). Rapid Bucureşti (locul 9) şi Universitatea Cluj (12) nu au primit licenţa pentru sezonul următor al Ligii 1, la fel ca şi CS Drobeta Turnu-Severin.