Campionatul Angliei, ediţia 2013/2014 bate la uşă. Se anunţă unul dintre cele mai interesante sezoane din istorie. Există zeci de motive pentru care un iubitor al fotbalului ar trebui să urmărească meciurile din Anglia. Iată patru dintre acestea:
1. Sezonul cel mai echilibrat din istorie
Manchester United a lui David Moyes, Manchester City a lui Manuel Pellegrini, Chelsea a lui Mourinho, Arsenalul lui Arsene Wenger. Trei dintre cele patru cluburi favorite la podium şi-au schimbat antrenorii în această vară din mai multe motive. Astfel, nu există o favorită clară la titlu, anunţându-se unul dintre cele mai echilibrate sezoane din istorie.
Va reuşi Moyes să realizeze miracole la fel ca Sir Alex Ferguson? Va reuşi Pellegrini să-şi impună filosofia de joc care l-a făcut mare în Spania? Va izbuti Mourinho să o facă pe Chelsea campioană încă din primul an? Va reuşi Wenger să profite de faptul că celelalte trei echipe importante au făcut schimbări majore în această vară şi să-i facă pe "tunari" campioni? La toate aceste întrebări vom găsi răspunsuri pe parcursul campionatului, care va debuta sâmbătă.
2. Moştenirea lăsată de Ferguson
Pentru Manchester United dar şi pentru întreg campionatul Angliei va fi o ediţie istorică, deoarece va fi prima după foarte mult timp în care nu-l vom vedea pe Sir Alex Ferguson pe bancă. Tehnicianul scoţian a lăsat-o pe United după ce i-a pus în vitrină al 20-lea titlu de campioană, al 13-lea sub mandatul său.
Perioada de dominaţie a "diavolilor" de pe Olt Trafford a început în 1992. Întrebarea pe care toţi şi-o pun este: va reuşi David Moyes să ducă mai departe spiritul de învingător implementat de Ferguson la United? Este el pregătit să înceapă o nouă eră post-Ferguson iar echipa să câştige în continuare trofee?
3. Rivalităţi în "familie"
Premier League este mai mult sau mai puţin şi un fel de "afacere de familie". Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Tottenham e West Ham: 6 echipe şi deci 30 de derby-uri numai la Londra. Apoi mai sunt Liverpool şi Everton din acelaşi oraş, precum şi City şi United din oraşul Manchester. La acestea se mai adaugă derby-ul nordului dintre Sunderland şi Newcastle United.
Mai nou, vom avea de-a face şi cu un derby al Ţării Galilor în Premier League, cel dintre Swansea şi Cardiff City. Fotbalul englez este construit în baza rivalităţilor locale, apartenenţa la un club fiind un fel de tradiţie de familie. Dorinţa de supremaţie a echipei favorite într-un oraş se transmite din tată în fiu. Cartierele, barurile sunt împărţite de când lumea în funcţie de echipele favorite, dar totul se petrece într-un spirit de civilizaţie şi fair-play nemaiv'zut prin alte ţări.
4. Atmosfera de pe stadioane
Multă lume spune că nicăieri pe mapadond nu există o atmosferă mai frumoasă ca pe stadioanele din Anglia. Fie că e vorba de un meci între Liverpool şi Manchester United sau de o confruntare între Hull City şi Norwich, pasiunea, emoţiile şi decibelii sunt la acel nivel. Fularele de la gâtul tuturor fanilor, prânzul luat în mijlocul străzii şi berea de dinainte de intrarea pe stadion sunt şi ele imagini întâlnite numai în Anglia. Campionatul Angliei este transmis de televiziunile din aproape întreaga Europă, dar şi în Asia, America de Sud, Statele Unite ale Americii şi nordul Africii.
RomanianSoccer