Nu mai puțin de 12 echipe dintre cele calificate în
grupele Champions League au antrenori noi pe bancă. Paradoxal, pentru trei dintre cele patru semifinaliste din sezonul trecut faptul că au ajuns în penultimul act nu a fost de ajuns pentru a-și păstra antrenorii și au acum tehnicieni noi.
Carlo Ancelotti (Real Madrid CF)
Insistența lui Real Madrid pentru 'Décima', sau mai bine zis pentru cucerirea celei de-a 10-a Ligi a Campionilor din istorie, i-a determinat pe conducătorii clubului spaniol să schimbe antrenorul și să aducă un tehnician italian cu un trecut glorios, atât ca jucător cât și ca antrenor. Carlo Ancelotti a triumfat de două ori ca fotbalist în cea mai importantă competiție inter-cluburi, în sezoanele 1988/89 și 1989/90. Apoi, ca antrenor, Ancelotti tot de două ori a câștigat trofeul în stagiunile 2002/03 și 2006/07. Ancelotti a fost la un pas să cucerească încă o Ligă a Campionilor în 2005, dacă AC Milan nu pierdea la penalty-uri un meci în care a condus cu 3-0. Totuși, după aceste succese, Ancelotti nu a ajuns mai departe de sferturile de finale fie că a antrenat pe Chelsea sau PSG.
Jagoba Arrasate (Real Sociedad de Fútbol)
Tânărul antrenor al echipei Real Sociedad nu are decât 35 de ani. El va debuta în Champions League în toamna acestui an, la fel ca 90 la sută dintre jucătorii săi. Cariera lui Arrasate ca jucător a fost mai degrabă una modestă, dar pe banca tehnică lucrurile sunt pe un cu totul alt drum. Fost secund al lui Philippe Montanier, el și-a trecut din această postură un loc 4 în sezonul trecut, apoi Montanier a plecat la Rennes iar lui i-a fost încredințată echipa. În play-off-ul Ligii Campionilor, Arraste a obținut deja primul succes notabil, un 4-0 la general cu Olympique Lyonnais.
Rafael Benítez (SSC Napoli)
Câștigător al Cupei UEFA în 2004 cu Valencia, tehnicianul de 53 de ani ocupă un loc important în istoria Champions League. Rafa Benitez se afla pe banca lui Liverpool în 2005, când Liverpool a învins pe Milan după ce la pauză italienii conduceau cu 3-0. Tot el a dus-o pe Liverpool până în finală doi ani mai târziu. În 2013, Benitez și-a mai trecut în palmares un trofeu european, Europa League, cu Chelsea. El a fost adus la Napoli pentru a-l înlocui pe Walter Mazzarri, plecat la Inter, și pentru a aduce frupării de pe Stadio San Paolo gloria europeană de altădată, cea din timpurile lui Maradona.
Nenad Bjelica (FK Austria Viena)
Deși a jucat 10 meciuri cu NK Osijek în Cupa UEFA și alte două cu Real Betis Sevilla în Cupa Cupelor, Bjelica este ca antrenor debutant în competițiile europene. Acum, rolul său este unul diferit față de cel din trecut. Antrenorul de 42 de ani, fost mijlocaș la naționala Croației, s-a remarcat după ce i-a dus pe austriecii de la Wolsfberger FC din divizia a treia până în prima ligă în numai trei sezoane. El a fost chemat apoi să o antreneze pe Austria Viena, pe care a reușit să o ducă până în faza grupelor, în luna august, trecând de play-off.
Laurent Blanc (Paris Saint-Germain FC)
După ce a luat titlul de campion al Franței cu FC Girondins de Bordeaux în anul 2009 și a ajuns cu această formație până în sferturile Ligii Campionilor, Laurent Blanc, 47 de ani, a fost numit selecționer al Franței. Tot în sferturi a ajuns și cu reprezentativa Franței la EURO 2012. Acum are o muncă grea, fiind nevoit să continue reconstrucția echipei începută de Carlo Ancelotti. Având în vedere că proprietarii de origine arabă ai clubului au făcut investiții masive și așteptările acestora sunt pe măsură, iar asupra lui Blanc apasă o mare presiune.
Paulo Fonseca (FC Porto)
În vârstă de numai 40 de ani, Fonseca a ajuns pe banca grupării de pe Do Dragao după un sezon de vis cu FC Paços de Ferreira, club care a terminat pe locul 3 în Liga Sagres anul trecut și care a ajuns să joace play-off-ul Champions League. Tehnicianul portughez, fost apărător, încearcă să calce pe urmele predecesorilor săi de la Porto, José Mourinho, André Villas-Boas și Vítor Pereira. Pe Fonseca îl așteaptă un sezon greu în Champions League, pentru că este lipsit de experiență la nivel internațional.
Josep Guardiola (FC Bayern München)
Câștigător al Cupei Campionilor cu FC barcelona ca jucător, Guardiola s-a remarcat și ca antrenor, la echipa B a clubului catalan. Poreclit Pep de toată lumea, el a preluat conducerea echipei de pe Nou Camp în 2008, iar în primul sezon a câștigat Champions League și Cupa Spaniei. Doi ani mai târziu, Guardiola a ridicat al doilea trofeu al Ligii Campionilor ca antrenor. În 2012, a decis că are nevoie de un an de pauză în fotbal și a plecat de la FC Barcelona. În vară, antrenorul de 42 de ani a ajuns la Bayern Munchen și are dificila misiune de a continua succesele lui Jupp Heynckes, care a câștigat tot ce se putea câștiga în sezonul trecut.
Gerardo Martino (FC Barcelona)
La 50 de ani, Gerardo Martino se află la prima experiență ca antrenor în Europa. Tehnicianul argentinian a mai fost prezent pe continentul nostru pentru o perioadă scurtă, dar ca jucător, la Tenerife. Banca Barcelonei reprezintă o adevărată provocare pentru Martino. El îi succede lui Tito Vilanova, care s-a retras din cauza problemelor de sănătate. Primele succese ca antrenor, Martino le-a avut cu selecționata Paraguayului și cu echipele de club Club Libertad și Club Cerro Porteño. Apoi, a condus naționala Paraguayului la Cupa Mondială din 2010 și ultima dată a luat titlul în Argentina cu CA Newell's Old Boys în 2013.
Jose Mourinho (Chelsea FC)
Între antrenorul portughez, în vârstă de 50 de ani, și Champions League există o relație deosebită. El a câștigat trofeul cu FC Porto în 2004 la prima sa participare ca tehnician în această competiție. Ulterior, Mourinho a mai ajuns de două ori în semifinale cu Chelsea, pentru ca în 2010 să triumfe din nou cu FC Internazionale Milano. După aventura în Serie A, Mourinho s-a dus la Real Madrid și a atins de trei ori faza semifinalelor, egalând recordul lui Sir Alex Ferguson, care a atins faza penultimului act de 7 ori. În luna iunie, Mourinho s-a întors la Chelsea.
David Moyes (Manchester United FC)
Ales pentru a-l înlocui pe legendarul Sir Alex Ferguson, David Moyes nu are experiență la acest nivel. El a condus o echipă în Champions League, pe Everton, în sezonul 2005/2006 doar până în turul al trilea preliminar. Ulterior, Everton, sub comanda scoțianului, a mai jucat patru sezoane în Cupa UEFA / Europa League, dar niciodată în Champions League. Și nici acolo, în Europa League, nu a ajuns mai departe de optimile de finală. Pentru Moyes, așadar, Champions va fi un teritoriu neexplorat. În schimb, așteptările de la el sunt foarte mari.
Manuel Pellegrini (Manchester City FC)
Antrenorul supranumit 'Inginerul' a fost adus la City în luna iunie pentru a repara 'circuitele' mașinăriei de fotbal pe care a dorit să o construiască Roberto Mancini și a reușit doar parțial. Chilianul a fost considerat antrenorul ideal pentru a face să funcționeze o echipă plină de jucători de valoare. Pellengrini s-a format ca antrenor în America de Sud, dar a cunoscut succesul în Europa, după ce a preluat pe Villarreal CF în 2004 iar în 2006 a dus-o până în semifinalele Champions Leafye. Apoi, antrenorul de 59 de ani s-a remarcat la Malaga, cu care a ajuns în sezonul trecut în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.
Ståle Solbakken (FC Copenhaga)
După ce și-a încheiat prematur cariera de jucător, din cauza unui infarct suferit la antrenament, antrenorul de 45 de ani Ståle Solbakken a început cariera de antrenor la Ham-Kam Fotball în Norvegia sa natală. Apoi, în 2006, a fost ales să conducă pe FC Copenhaga, câștigând două titluri în Danemarca și participând de două ori în grupele Ligii Campionilor. Ulterior a ajuns la FC Köln și Wolverhampton Wanderers FC, unde rezultatele nu au fost tocmai bune. În vara acestui an, Solbakken a fost numit din nou antrenor la FC Copenhaga.
RomanianSoccer